Cinsiyet Uçurumunun Azalması Ekonomik Fayda Sağlayacak
Vodafone Grubu Connected Women Zirvesi'nde mobil teknolojilerin kadınları güçlendirmesine odaklandı.
Mobil iletişim teknolojilerinin dünyanın dört bir yanındaki kadınların yaşamına olumlu etkisine odaklanmayı amaçlayan Connected Women Zirvesi, Vodafone CEO'su Vittorio Colao ve Vodafone Bölge CEO'su Serpil Timuray'ın ev sahipliğinde, dünya liderlerinin katılımıyla Londra'da gerçekleşti. Yaşamı iyileştiren mobil teknolojilerin; erişim, eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam ve yaşlılıkta kadınların hayatına katkısını ortaya koyan Connected Women Raporu'nun lansmanının da yapıldığı zirvede konuşan Vodafone Bölge CEO'su Serpil Timuray, "Kadına yatırım geleceğe yatırım demektir. Ekonomik krizden çıkmak isteyen, olumlu bir sıçrama yapmak isteyen ülkeler çözümü çok uzakta aramamalıdır" dedi.
Vodafone Vakfı, Saïd Business School ve Accenture Sürdürülebilirlik Servisleri Profesörü Linda Scott'un desteğiyle Vodafone Grup tarafından hazırlanan Connected Women Raporu'nun lansmanı, Londra'da düzenlenen Connected Women Zirvesi kapsamında gerçekleştirildi. Mobil teknolojinin dünyanın dört bir yanındaki kadınların yaşamına etkisine odaklanmayı amaçlayan zirveye iş dünyası, STK'lar, devlet, kalkınma ajansları ve akademi dünyasından liderler katıldı.
Vodafone'un, sağlık, eğitim, çalışma, güvenlik, yaşlılık & erişim temaları çerçevesinde geliştirdiği mobil teknolojiler aracılığıyla, kadınlara sosyal ve ekonomik anlamda nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koyan Connected Women Raporu'nun lansmanı da zirve kapsamında yapıldı.
Mobil teknolojiler ile 2020 yılına kadar 8,7 milyon kadının hayatına olumlu katkı yapabilecek
Vodafone Connected Women Raporu'na göre, "Yaşamı destekleyen bu beş hizmet alanında yapılacak çalışmaların artması, 2020'de 8,7 milyon kadının hayatına olumlu katkı yapabilecek ve kadınlar topluma yılda 6,6 milyar $ değerinde ekonomik katkıda bulunabilecek. Ayrıca cinsiyet uçurumunun ele alınması ve kadınların cep telefonuna erişiminin artırılması kadınlara ve topluma 22,3 milyar ABD doları ekonomik fayda sağlayabilecek. Diğer yandan, mobil teknolojiler aracılığıyla, 2020'ye kadar okuma yazma bilmeyen 7,2 milyon kadına erişmek mümkün olabilir.
Connected Women Zirvesi'nde sağlık, istihdam, eğitim ve cinsiyetler arası mobil uçurum konularında interaktif oturumlar gerçekleştirildi. "Kadınları mobil teknolojilerle güçlendirme" (Empowering women through mobile) başlıklı oturumda ise Vodafone Grubu Bölge CEO'su Serpil Timuray, Birleşmiş Milletler Vakfı CEO'su Kathy Calvin ve Tanzanya Çok Amaçlı Toplum Rehabilitasyon Merkezi Teknik Danışmanı Dr. Brenda D'mello yer aldı. Huffington Post İngiltere Baş Editörü Carla Buzasi'nin yönettiği panelde Vodafone Türkiye "Önce Kadın" programı üyesi Muazzes Özer ve Vodafone Mısır "Bilgi Güçtür" okuma yazma programı mezunu Wafaa Mohamad Ramadan da mobil teknolojilerin yaşamlarında yarattığı olumlu dönüşümü anlattılar.
"Kadının iş ve sosyal hayata katılımı geleceğe yatırım demektir"
Kadınların ekonomik gelişimi ve bireysel refahında pozitif dönüşüm sağlayan mobil teknolojilerin eğitim, istihdam ve sağlığa erişimde engelleri aşmasına yardımcı olmak üzere düzenlenen "mobil teknolojilere erişim" adlı panelde konuşma yapan Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci şunları söyledi:
"Dünya nüfusunun yarısını temsil eden kadınlar yaşamlarında erkeklere oranla daha az temel sosyal haklara sahip oluyorlar. 21. yüzyılda dahi, kadınlar çoğu zaman sosyal ve ekonomik haklardan erkeklerden daha az ve sınırlı faydalanabiliyorlar.
Dünya genelinde okuma yazma bilmeyen 796 milyon yetişkinin üçte ikisi kadınlardan oluşuyor, okul çağındaki 66 milyon kız okula gitmiyor. Pek çok alanda olduğu gibi, mobil teknolojiye erişimin kadın ve erkeklere dağılımı eşit değil. Cep telefonu sahipliğinde cinsiyetler arasında büyük bir uçurum bulunuyor; dünya genelinde kadın abonelerin sayısı erkek abonelerden 300 milyon daha az - ve bu kadınların 91 milyonu Vodafone'un faaliyette olduğu ülkelerde yaşamlarını sürdürüyor.
Vodafone'da mobil hizmetler aracılığıyla, insanlar arasında bağlantı kurarak kadınların yaşamlarında olumlu bir değişim sağlamaktan heyecan duyuyoruz.Global bir operatör olarak, kadınların mobil teknolojiyi kullanmaları karşısındaki engelleri daha iyi anlamak istiyoruz ve hem hükümetteki, hem de sivil toplumdaki iş ortaklarımızla beraber bunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için çalışıyoruz."
"Artık kendimi daha güçlü ve yetkin hissediyorum"
Önce Kadın İlan Servisi sayesinde kendi yaptığı ürünleri pazarlayıp kazancını yaklaşık yüzde 500 oranında artıran Muazzes Özer programın hayatında neleri değiştirdiğini şu sözlerle anlattı:
"Genç kızlık zamanlarımdan beri el işi ve dokuma yapmaya meraklıyım. Zamanımın çoğunu da bu sanatla geçiriyorum. Önce Kadın Programı'na katılmadan önce Mersin ve çevre köylerde ürünlerimi satmak için uğraşıyordum. Ama şimdiki gibi rahat bir erişimim yoktu. Önce Kadın İlan Servisi sayesinde ürünlerimin reklamını yapabildim. Akabinde satışlarım yaklaşık yüzde 500 arttı.Gelen talepler o kadar arttı ki köydeki diğer kadınlardan yardım almaya başladım. Şu an 100 kadar kadına dolaylı olarak iş sağlamış oluyorum. Yaşadığım mahalledeki çevrem, Mersin Valisi ve Vodafone'un destekleri olmasaydı bu iş buralara gelemezdi. Önce Kadın Programının benim gibi eğitim imkânı olamamış pek çok kadın için umut ışığı olacağını inanıyorum. Şu an Londra'da konuşma yapıyor olmayı hayal edemezdim. Artık kendimi daha güçlü ve yetkin hissediyorum ve bana bu fırsat verildiği için teşekkür ediyorum."
Vodafone Vakfı Malala Fonu ile işbirliğini duyurdu
Connected Women Zirvesi, Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadelesiyle tanınan aktivist Malala Yousafzai ve Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao'nun katıldığı Ortaklıkları Mobilize Etmek (mobilising partnerships) konulu oturumla sona erdi. Oturum kapsamında, 2013 yılında, tüm ülke ve kültürlerden kızların eğitime erişimden faydalanabilmesini sağlamaya yönelik çalışmaları desteklemek amacıyla, Malala Yousafzai tarafından kurulan hayır kuruluşu Malala Fonu ile Vodafone Vakfı'nın işbirliği yapacağı duyuruldu.
Vodafone Vakfı-Malala Fonu ortaklığı, mobil teknolojinin gelişmekte olan ülkelerdeki kadın okuryazarlık oranlarını artırmadaki dönüştürücü potansiyelini kullanarak kadınların okuryazarlık oranını artırma ve eğitime erişimi yükseltmenin yollarını arayacak.