Çinli bilim insanları lityum-iyon bataryalar için devrim yaratan tedavi teknolojisi geliştirdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çinli araştırmacılar, eskiyen lityum-iyon bataryalarını yeniden hayata döndürebilecek bir 'hassas tedavi' teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, kullanım ömrünü uzatarak çevre kirliliğini de azaltmayı hedefliyor.

Çinli bilim insanları, eskiyen ya da bitmiş durumdaki lityum-iyon bataryaları yeniden hayata döndürebilecek devrim niteliğinde bir "hassas tedavi" teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, lityum-iyon bataryaların kullanım ömrünü uzatarak çevre kirliliğini azaltacak sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Fudan Üniversitesi'nden Peng Huisheng ve Gao Yue'nin başkanlığında yürütülen araştırma Nature dergisinde yayımlandı.Aktif lityum iyonlarının tükenmesi nedeniyle kapasite kaybına uğrayan lityum-iyon bataryaları genellikle tamiri imkansız görülerek çöpe atılıyor. Ancak ekip, tıbbi tedavilerden esinlenen yeni bir yaklaşım geliştirdi.Ekibin geliştirdiği lityum taşıyıcı molekül, güç kaybına uğramış bataryalara hassas şekilde enjekte edilerek kayıp lityum iyonlarının yerini dolduruyor.

Gao, bu süreci "Aynen insanlarda görülen bir hastalığın tedavi edilmesinde olduğu gibi bataryanın sağlıklı bileşenlerini korurken, bataryadaki ana sorunu onarmaya odaklandık" diye açıkladı.Lityum taşıyıcı molekülün tasarlanması başlı başına bir zorluk olarak öne çıktı. Takip etmek için daha önce tasarlanmış herhangi bir şablon bulamayan ekip, yapay zekaya yöneldi. Moleküler özellikleri dijitalleştiren ve organik kimya, elektrokimya ve malzeme mühendisliği alanlarına uzanan geniş veri setlerini kullanan ekip, kullanılabilir olanların tahmini için makine öğrenimini kullandı.

CF3SO2Li, düşük maliyet, kolay sentez ve çok kullanılan batarya malzemeleriyle uyumluluk gibi önemli özellikleri sayesinde ideal çözüm olarak belirlendi.Zorlu testlerde moleküler tedavi uygulanan bataryaların, 12.000-60.000 şarj-deşarj döngüsünden sonra bile fabrika çıkışı performansa yakın bir performans sergilediği ortaya kondu. Bu, mevcut sektör standardı olan 500-2.000 döngüye göre büyük bir gelişme anlamına geliyor."Yeni çözüm, bataryaların emekliye ayrılması sürecini uzatmakla kalmıyor, aynı zamanda kaynak israfı ve kirliliğini azaltıyor" diyen Gao, ekibin an itibarıyla lityum taşıyıcı molekülünün seri üretimini optimize etmek ve teknolojinin ticarileştirilmesi için batarya imalatçılarıyla işbirliği yapmakla ilgilendiğini sözlerine ekledi.

Çinli Bilim İnsanları Lityum-İyon Bataryalar İçin Devrim Yaratan Tedavi Teknolojisi Geliştirdi

Çinli bilim insanları lityum-iyon bataryalar için devrim yaratan tedavi teknolojisi geliştirdi
Kaynak: Xinhua / Güncel
500

Yorumlar (7)

Haber YorumlarıGerçekacıdır:

Türkiye pilli otomobil sektörüne girerek doğru bir hamle yaptı. Sahip çıkma zamanı karalama zamanı değil. İnşallah yakın gelecek te yeni bir otomobil markamız daha olacak.

Yorum Beğen95
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıFLOZOF:

Bunu sıradan vatandaşa değil zenginlere söylemelisin Zira zaten fakirler alamıyor

yanıt5
yanıt0
Haber YorumlarıHalit:

vay be diskten m2 ssd geçiş gibi olacak

Yorum Beğen38
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıNetherill:

kendini şarj edebilen batarya üretmedikten sonra devrim demeyin. enerjiye vurulacak en büyük darbe olur. kendi kendini şarj eden araba. imkansız değil.

Yorum Beğen29
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMengele:

Elektrikli araclar kapali garaja birakilamz benzin istasyonlarina park edemez binalarin yskinina park yapamaz yanma tehlikesi yükseektir

Yorum Beğen11
Yorum Beğenme19
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSerkan E.:

telefonunun sağlığa zararı biliniyor... o kadar büyük bataryaların sağlığa zararı olmayacak mı?

Yorum Beğen12
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısade vatandaş:

lityum ion bataryaların bataryaların sağlamı bile benzin dolu kovada çıkacak kıvılcım kadar tehlike yaratıyor benzinli dizel araçlarda kullanılan kurşun akülerde ise akünün iyisi şu anda reklam olmadan söyleyeyim yerli bir markanın ismi muzu seven bir hayvan olan modeli iki senede bir değiştiğim akü o markadan alınca altıncı yılına girdi hala sorunu yok hangi aküyü alırsanız alın akü alırken üretim tarihi yeni akü alın eski tarihli akünün ömrü kısa olur akücü bir şey olmaz desede inanmayın

Yorum Beğen12
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title