Cinayetin İpucunu İç Organlar Maketinde Arıyorlar
Aylin Sırıklı Dal- Yargıtay 1.Ceza Dairesi üyeleri, cinayet davalarında doğru kararı verebilmek için aslına benzer ölçülerde, sökülüp takılabilen ve iç organların ayrıntılı görülebildiği anatomik insan vücudu maketi üzerinde çalışıyor.
Aylin Sırıklı Dal- Yargıtay 1. Ceza Dairesi üyeleri, cinayet davalarında doğru kararı verebilmek için aslına benzer ölçülerde, sökülüp takılabilen ve iç organların ayrıntılı görülebildiği anatomik insan vücudu maketi üzerinde çalışıyor.
Yargıtay'ın, adam öldürme ve adam öldürmeye teşebbüs davalarına bakan 1. Ceza Dairesi üyeleri, müzakere ve duruşma salonu olarak kullanılan odada, dosyaları çözerken iç organlar maketini kullanıyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Yalçın, adam öldürmenin bazı ölçüleri bulunduğunu, örneğin atılan kurşunun isabet ettiği yerin ya da bıçağın isabet ettiği yerin kendileri için önemli olduğunu söyledi.
İnsan vücudunda hayati bölgeler olduğunu, baş göğüs batın ve büyük damarlar gibi bölümlerin yara almasının insan hayatı için önemli olduğunu ifade eden Yalçın, şunları anlattı:
"Kurşun hayati bölgeye isabet etmiş mi, etmişse hangi bölgeye isabet etmiş, kararı verirken bunları tespit etmemiz gerekiyor. Öldürme kastını saptarken elbette ki t6ek ölçü bu değil, ama bunun da çok önemi var. Buradan hareketle kişi öldürme kastıyla hareket etmiştir veya yaralama kastıyla hareket etmiştir diyebiliyoruz. Çünkü verilen cezalarda aralarında çok fark var. Öldürme kastıyla hareket ettiği zaman ceza daha ağır, yaralama kastıyla hareket ettiği zaman ceza daha az."
Dava dosyalarında, suçu öldürmeye teşebbüs kabul ettikleri zaman, mağdurun hayati bölgeden yara aldığı ancak ölmediği örneğini veren Yalçın, bu durumda, yaranın ağırlığına göre öldürmeye teşebbüsten hüküm kurduklarını, ancak yaranın ağırlığına göre cezayı daha çok verebildiklerini anlattı.
-Avukatlar da bu yöntemi olumlu karşılıyor-
Ayrıca öldürme kastıyla değil, yaralama kastıyla ateş edildiğini kabul ettikleri dosyalarda, yaralamadan hüküm kuracakları zaman da maketten yararlandıklarını söyleyen Yalçın, yaşam için önemli bir organ yara almışsa cezayı asgari hadden uzaklaşarak verdiklerini ifade etti.
Başkan Yalçın, "Uygulamada çok farklılık yaratıyor. Bu maket dışında, tıp sözlüklerinden, anatomi atlaslarından ve adli tıp kitaplarından olabildiğince yararlanıyoruz. Adli tıp raporları geliyor. Bu raporlarda yer alan kavramın ne anlama geldiğini de ancak bu kitaplara bakarak anlayabiliyoruz. Çünkü biz tıp doktoru değiliz. Bunlardan olabildiğince yararlanmak istiyoruz" diye konuştu.
Yalçın, öldürme ya da yaralama kastıyla hareket edilip edilmediğini tespit ederken iç organların bulunduğu anatomik maketten, adli tıpla ilgili kitaplardan, sözlüklerden, atlaslardan faydalandıklarını söyledi.
Salonun aynı zamanda duruşma salonu olması nedeniyle maketten savunma yapan avukatların da yararlandığını anlatan Yalçın, avukatların bu yöntemi çok olumlu karşıladığını ifade etti.
Yalçın, "Amacımız maddi gerçeği yakalamak, hata yapmamak. Bunun için de gerekli her materyalden faydalanıyoruz" dedi.
Maketteki organların çıkarılabildiğini belirten Yalçın, müzakere sırasında dosyadaki konuya göre, bıçak yarası şu organın şurasına ya da kurşun şu organın şurasına isabet etmiş diyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA