Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Çin, Tayvan ile İlişkilerin İyileşmesi için 1992 Mutabakatı'nı Şart Koştu

Çin, Tayvan ile İlişkilerin İyileşmesi için 1992 Mutabakatı'nı Şart Koştu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin, Tayvan ile istişare mekanizmasının hayata geçebilmesi için Tayvan'ın 1992 Mutabakatı'nı tanıması gerektiğini belirtti. Çince yetkililer, Tayvan'daki bağımsızlık yanlısı politikalara eleştirilerde bulundu.

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan ile istişare mekanizmasının, Tayvan otoritelerinin 1992 Mutabakatı'nı tanıması şartıyla hayata geçirilebileceğini bildirdi.

Çin'in Tayvan İlişkileri Ofisi Sözcüsü Cu Fınglien, açıklamasında, Çin'in Tayvan Boğazlar Arası İlişkiler Birliği (ARATS) ile Tayvan'ın Boğaz İlişkileri Derneği (SEF) arasındaki diyaloğun sürdürülmesine dair değerlendirmede bulundu.

Sözcü Cu, diyaloğun sürdürülmesinin 1992 Mutabakatı'nın kabulüne bağlı olduğunu vurguladı.

Tayvan'da iktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) otoritelerinin, 2016'da iktidara gelmesinden bu yana izledikleri bağımsızlık yanlısı politikalarının Ada'daki siyasi çözümsüzlüğün sebebi olduğunu savunan Cu, "DPP otoriteleri 1992 Mutabakatı'nı çarpıtıyor ve hatta reddederek Boğazın iki yakası arasındaki barışçı ilişkilerin gelişimine ve ARATS ile SEF arasında istişarelerin ve ilişkilerin temeline zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Tayvan'dan 4 Kasım'da SEF Başkanlığına seçilen Frank Wu, Çinli muhatapları ile ilişkilerin ve istişarelerin sürdürülmesine dair temennisini dile getirmişti.

1992 Mutabakatı

"1992 Mutabakatı", Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki tarafların, 1990'ların başında yürüttükleri görüşmelerin sonunda "tek Çin ilkesini" kabul ederek egemenlik sorununu belirsiz bırakma konusunda vardıkları uzlaşmayı ifade ediyor.

Ada'da 2016'dan bu yana iktidarda bulanan DPP, Tayvan'ın fiili bağımsızlığının korunmasını savunan bir siyasi çizgiyi temsil ediyor.

Tayvan'ın geleceğinin hangi hükümetin Çin'in meşru temsilcisi olduğuna dair tartışmasıyla tanımlanmasına karşı çıkan DPP'li siyasetçiler, Tayvan'ın müstakil varlığının ve fiili bağımsızlığının koruması gerektiği fikrine yakın duruyor.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Kaynak: AA / Emre Aytekin - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title