Haberler

Çin'in Tek Çocuk Politikasındaki Yumuşama, Yaklaşık 20 Milyon Kişinin İki Çocuk Sahibi Olmasının...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkede 1970'de yüzde 33,4 olan doğum oranı, 2012'de yüzde 12,1'e kadar geriledi Uzmanlar: "Yumuşama, nüfus patlamasına neden olmaz" "Genç çiftlerden bir kısmı, yaşam ve eğitim maliyetlerin...

Ali İhsan Çam/Tevfik Durul - Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18'inci Ulusal Kongresi'nin 3'üncü genel kurulunda tek çocuk politikasında yumuşamaya gidilmesinin, ülkede yaklaşık 20 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Kararın, aile planlama politikasında devrim niteliğinde olduğu ve kamuoyunun umutla beklediği ikinci çocuğun önünü açtığı vurgulandı.

Uzmanlar, söz konusu kararın nüfus patlamasına yol açmayacağı görüşünü savunurken, ülkenin uzun dönem kalkınma planının dengelenmesi için sürecin adım adım genişletileceğini belirtiyorlar.

-Yaşlanan nüfus tehlikesi-

Çin'de geçen yıl iş gücü nüfusunda ciddi gerileme görülmüş ve bu yılın sonunda 200 milyonu aşması beklenen 60 yaş ve üzeri nüfusun, Çin'in istikrarlı ekonomik ve sosyal kalkınmasının önündeki en büyük tehditlerin başında olduğu kaydedilmişti.

Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu, mevcut aile planlaması politikalarında ısrar edildiği takdirde, 10 sene sonra yaşlı nüfusun artması ve iş gücü nüfusunun keskin düşüş göstermesi sonucu Çin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasının tehlikeye düşeceği ve ülkenin uluslararası alandaki rekabet gücünün azalacağını açıklamıştı.

Alınan kararın, daha sağlıklı bir sosyal kalkınma ve istikrarlı ekonomik büyüme anlamına geldiğini vurgulayan komisyon yetkilileri, kararın Çin'i daha elverişli bir demografik yapıya büründüreceğine dikkati çekti.

Çin'de tek çocuk politikasındaki değişikliğin kesinlikle nüfus patlamasına yol açmayacağı görüşünü savunanlar, yaşam ve eğitim maliyetlerinin artması nedeniyle gençlerde, bakabileceği kadar çocuk yapma bilincinin oluştuğunu ve ikinci çocuk serbest bırakılsa da birçok genç çiftin sadece tek çocuk yapmaya devam edeceğini  kaydediyor.

Çin Halk Üniversite'nden demografi uzmanı Cay Cınvu ise alınan kararın kapsamlı bir şekilde uygulamaya koyulmasının ardından ülkede yaklaşık 20 milyon kişiyi etkileyeceğini söyledi.

Aynı zamanda Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu üyesi olan Cay, doğurganlık çağında olan ve ikinci çocuk yapmasına izin verilen kişilerden yüzde 50'sinin ikinci çocuğu düşündüğünü belirtti.

Cay, özellikle Pekin ve Şanghay gibi şehirlerde ise genç çiftlerde ikinci çocuk yapma isteğinin çok az olduğuna işaret etti.

Çin İstatistik İdaresi'nin verilerine göre, 1 milyar 350 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de geçen yıl 16 milyon 350 bebek doğdu ve 9 milyon 660 bin kişi ise hayatını kaybetti. Ülkede doğum oranı, 1970'deki yüzde 33,4 seviyesinden 2012'deki yüzde 12,1'e kadar geriledi.

Çin'in aile planlama ve tek çocuk politikası, 1970'lerde ülkenin hızlı artan nüfusunu kontrol altına almak için yürürlüğe girmiş ve kentlerde yaşayan çiftlere tek çocuk, kırsalda yaşayan çiftlere ise ancak ilk çocuklarının kız olması halinde ikinci çocuk için izin verilmişti.

Tek çocuk politikası, daha sonra nispeten gevşetilmiş ve çiftlerin ikisinin de tek çocuk olması halinde iki çocuk sahibi olmalarına müsaade edilmişti. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel
title
Close