Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Çin'deki fabrikalarda mekanik işler robotlara emanet ediliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beijing, Çin'in dünyanın en çok üretim yapan ülkesi olma iddiasını sürdürme amacıyla üretimini de gittikçe otomatikleştiriyor.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation'un haberine göre, Çin, rekabet gücünü önemli ölçüde borçlu olduğu ucuz emek gücünden artık vazgeçme eğilimine girecek. Örneğin Çin'de işgücü, Hindistan'da olduğunda daha pahalı. Dolayısıyla, rekabet gücünü azaltmaktan çekinen Çin üretimini daha yüksek bir oranda otomatikleştiriyor.

Bu çerçevede Beijing, üretimde kullanılan robot sayısını 2020'ye değin 3 katına çıkarma hesabında. Bu nedenle her yıl 650 bin robot devreye sokuluyor. Ancak 10.000 işçi başına düşen robot sayısı itibariyle Çin hala önemli ülkelerin gerisinde. Bu alanda başı çeken Güney Kore'de 10.000 işçi için 531 robot var. Onun arkasından Singapur, Japonya, Almanya gibi ülkeler geliyor.

Arayı kapatma iddiasındaki Çin, 2013'ten bu yana dünyanın en büyük robot piyasasını oluşturuyor. Geçen yıl tüm piyasanın üçte biri Çin için çalışmış. 2015'te Çin'in satın aldığı robot sayısı tüm Avrupa ülkelerinin satın aldıklarından fazla. Çin'de imal edilen robotlar da cabası. Böyle bir büyümenin dünyanın başka piyasalarında görülmediği belirtiliyor.

2014 istatistiklerine göre Çin'de çalışan işçi sayısı 772 milyon. Bunlar açısından robot sayısının çoğalması şimdilik bir istihdam kaygısı yaratmıyor. Esasen robotların %35 kadarı otomobil sektöründe. Yılda 22 milyon araçla en büyük üretici olan Çin'de bu sektörün 10.000 işçisine 392 robot düşüyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title