Çin'de Uzun Yürüyüş'ün 80. Yıl Dönümü
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yeni "Uzun Yürüyüş" yolunda dünya barışı ve ulusal güvenlik adına güçlü ordu vurgusu yaptı.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yeni "Uzun Yürüyüş" yolunda dünya barışı ve ulusal güvenlik adına güçlü ordu vurgusu yaptı.
Çin Komünist Partisi'nin liderliğinde Kızıl Ordu'nun işgal ve iç savaşa karşı mücadelesini temsil eden Uzun Yürüyüş'ün başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen 80'inci yılı anma törenine Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve devlet erkanı katıldı.
Şi, törende yaptığı konuşmada, ülkesinin yeni "Uzun Yürüyüş" yolunda, dünya barışı ve ulusal güvenliği konusunda değişmez bir şekilde mücadele eden, ülke güvenliğinin ihtiyaçlarını karşılayan ve Çin'in uluslararası arenadaki rolüne uygun bir güçlü ordu inşa etmeleri gerektiğini ifade etti.
Ülkenin, halkın ve partinin hayatta kalmasındaki tek yolun ÇKP liderliğine tam sadakat olduğunun altını çizen Şi, ülke birliğini tehlikeye sokan tüm girişimlere sert şekilde karşı çıkılması, toplumsal uyum, istikrar ve ulusal birliği sıkıca korumaları gerektiğini dile getirdi.
Şi ayrıca, ülkedeki iç savaşı sona erdirmek için ulusal bağımsızlık ve halkın özgürlüğü için başlatılan mücadelede Uzun Yürüyüş'ün, ÇKP ve ülkesi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Uzun Yürüyüş'ü ideali, inancı aramak ve gerçekliği test etmek için yola çıkılan "büyük sefer" olarak nitelendiren Şi, söz konusu yürüyüşün, çekilen zorluklar sonrasında elde edilen zaferin Çin Komünistlerinin inancını, idealini ve istikametini de önemli kıldığını söyledi.
-Uzun Yürüyüş
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong, 1934 yılında Japon işgali ve ülkedeki iç karışıklığa karşı 110 bin askerle ülkenin güneyinden kuzeyine uzanan bir mücadeleye girişmişti.
Mao'nun Kızıl Ordusunun 10 bin kilometreyi aşan yolculuğundan ötürü tarihe bu şekilde geçen ve bu yıl 80. yıl dönümü kutlanan Uzun Yürüyüş'te, Milliyetçilerin önderi Çan Kay-şek'in kuvvetlerine karşı çarpışan komünist birlikler 14 eyalet üzerinden 18 sıradağ ve 24 nehri aşarak ülkenin kuzeybatı kesimine ulaşmıştı.
Uzun Yürüyüş sırasında, Kızıl Ordu'nun 100 bin olan mevcudu, 700 bin askere komuta eden Çan Kay-şek'in kuvvetleri karşısında, çarpışmalar, hastalık ve açlıktan 7 bin'e düşmüştü.
Komünist birlikler yürüyüş sonunda Şaanşi eyaletinin kuzeybatı kesimine ulaşmış, ordunun karargahını Çin'in güneydoğusundan kuzeybatısına taşımıştı.
Uzun Yürüyüş'le 1934 - 1935 yıllarında 10 bin kilometrelik mesafeyi kat ederek, Şaanşi'ye ulaşan komünist birlikler, uzun süren iç savaştan galip gelerek Mao önderliğinde 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti kurmuş, Mao Zıdong da partinin tartışmasız önderi konumuna gelmişti.
Pekin yönetimi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasının önemli bir dönüm noktası gördüğü Uzun Yürüyüş'ün adını uzay roketlerine de vermişti.
Akıl ve bilim yoluyla teknoloji, özelleştirme ve serbest pazar ekonomisinde uygulanan tek partili Çin devlet sistemi, dışa açılmanın getirdiği doğal manevi kirlenmeye karşı mücadelede ÇKP'nin kullandığı tabirle "manevi uygarlık" kavramı ve ilkelerine başvuruyor.