Çıldır Gölü'nde Buz Üzerinde Halay
Ardahan'ın Çıldır ilçesi yakınlarında bulunan 124 kilometrekarelik alana sahip Çıldır Gölünün yüzeyi Sibirya soğuklarıyla buz tuttu.
Ardahan'ın Çıldır ilçesi yakınlarında bulunan 124 kilometrekarelik alana sahip Çıldır Gölünün yüzeyi Sibirya soğuklarıyla buz tuttu. Buzla kaplı gölde balıkçılar Eskimo usulü balık avlarken, aşıkların çaldığı saz eşliğinde gençler el ele tutuşup halay çekti.
Van Gölü'nden sonra Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır'ın yüzeyini kaplayan buzun kalınlığı yaklaşık 1 metreyi buldu. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olan Çıldır Gölü'nün tamamen buzla kaplanmasıyla birlikte geçimini balıkçılıkla sağlayanlar, Eskimo yöntemiyle balık avlamaya başladı. Gölün üzerinde kazma ile delikler açan balıkçılar, ağları buradan sarkıtıyor. Ertesi gün ise ağlara takılan alabalık, sazan, aynalı sazan, İsrail sazanı, karabalık, tatlı su kefali, kayabalığı, mırza, şafak ve kızılkanat balıkları ile tatlı su ıstakozu toplanıyor. Yöre balıkçılarından Atalay Uzunkaya (55), buz kalınlığının artmasından sonra Çıldır Gölü'nde ilk ağları çektiklerini, ağlara takılan balıkları pişirerek konuklara ikram etmeye başladıklarını söyledi.
Hafta sonu tatilini fırsat bilerek Çıldır Gölü'nde Tekin Akçay'ın atlı kızağıyla tur atan, değişik meslek gruplarından gençler, halk ozanı Mehmet Oktay'ın sazıyla geldiğini görünce el ele tutuşarak halay çekti. Yöresel türküler eşliğinde halaylar çeken gençler, Çıldır Gölünden ağla balık çekilmesine de alkışlarla eşlik etti.
Çıldır Gölünün kışla birlikte çok renkli bir yaşama büründüğünü belirten Çıldır Belediye Başkanı CHP'li Nurettin Aygün, "Çıldır Gölü, yazın ayrı kışın farklı bir güzel. Görülmeye değer güzellikler için herkesi Çıldır'a bekliyoruz" diye konuştu. - Çıldır