Cihadiye Yüzüğü" Değer Bulduğu Topraklarda - Çanakkale
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cihadiye yüzüğünden detaylar Müze sahibi yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu ile röportaj "Cihadiye yüzüğü" değer bulduğu topraklarda Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz tüfeklerinin namlularından kesilerek oluşturulan, devlete ve orduya gelir getirmesi amacıyla 5 kuruştan satılan "Cihadiye yüzükleri"nin bir orijinali, Çanakkale'deki özel bir müzede sergileniyor Müzenin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Uslu: "Bunlardan birini layık olduğu yerde, bir müzede sergilemekten gurur duyuyoruz" MEHMET BAYER - Çanakkale Savaşları sırasında ganimet olarak ele geçirilen İngiliz tüfeklerinin namlularından kesilerek oluşturulan, devlete ve orduya gelir getirmesi amacıyla 5 kuruştan satılan "Cihadiye yüzükleri"nin bir orijinali, değer bulduğu topraklarda, Çanakkale'deki özel bir müzede bulunuyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Cihadiye yüzüğünden detaylar
Müze sahibi yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu ile röportaj "Cihadiye yüzüğü" değer bulduğu topraklarda
Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz tüfeklerinin namlularından kesilerek oluşturulan, devlete ve orduya gelir getirmesi amacıyla 5 kuruştan satılan "Cihadiye yüzükleri"nin bir orijinali, Çanakkale'deki özel bir müzede sergileniyor
Müzenin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Uslu:
"Bunlardan birini layık olduğu yerde, bir müzede sergilemekten gurur duyuyoruz"
MEHMET BAYER - Çanakkale Savaşları sırasında ganimet olarak ele geçirilen İngiliz tüfeklerinin namlularından kesilerek oluşturulan, devlete ve orduya gelir getirmesi amacıyla 5 kuruştan satılan "Cihadiye yüzükleri"nin bir orijinali, değer bulduğu topraklarda, Çanakkale'deki özel bir müzede bulunuyor.
Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları ile ilgili yıllardır malzeme toplayanların, koleksiyonerlerin ve müzelerin hep cihadiye yüzüklerinden bahsettiğini söyledi.
Uslu, cihadiye yüzüklerinin olduğunu ancak gerçek ve orijinallerinin nasıl olduğu konusunda şüphelerin bulunduğuna işaret ederek, "Taklitleri yapılarak piyasada hediyelik olarak satılmaktadır. Üzerlerinde cihadiye 1332 yazmaktadır. Fakat gerçekleri öyle değildir, farklıdır." dedi.
İlk cihadiye ismiyle yüzüklerin Müdafaa-i Milliye Cemiyeti tarafından, orduya destek olması amacıyla yapıldığını ve 4 Mayıs 1915'te İstanbul'da 5 kuruştan satışa çıkarıldığını anlatan Uslu, şunları kaydetti:
"Bunlar ganimet olarak ele geçirilmiş İngiliz tüfeklerinin namlularından yapılmıştır. Orijinallerinde namluların yiv izleri gözlenebilir. Bunların bugüne kadar gelememesinin başlıca nedeni, paslanarak ömürlerini tamamlamış olmasıdır. O dönemlerde insanlar, devlete, millete, orduya yaptıkları katkının bir nişanesi olarak bu yüzükleri saklamışlar. İşte bunlardan biri tanesi, bir tarafında cihadiye 1332, diğer tarafından Müdafaa-i Milliye yazan yüzük, müzemizdedir. Gerçek Çanakkale sevdalılarına, gerçek cihadiye yüzüğünü ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz."
Uslu, yüzüğü yurt dışındaki bir müzayededen aldığını ifade ederek, "İlk etapta 5 bin adet yapıldığından bahsediliyor. Ama Türkiye'de orijinali 5'i geçmez. Bunlardan birini, layık olduğu yerde, bir müzede sergilemekten gurur duyuyoruz" diye konuştu.