Haberler

Çiftçinin Yeni Gözdesi, Maliyet Düşüren Solucan Gübresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde oturan 32 yaşındaki İbrahim Ünlü ile 33 yaşındaki Saffet Konukçu, birlikte kurdukları tesiste solucan gübresi üretmeye başladı.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde oturan 32 yaşındaki İbrahim Ünlü ile 33 yaşındaki Saffet Konukçu, birlikte kurdukları tesiste solucan gübresi üretmeye başladı. Pilot seralarda gübreyi deneyen çiftçiler, ürünlerinde artış olduğunu belirtirken, maliyetin yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Fethiye'nin Babataşı Mahallesi 741 Sokak üzerindeki 700 metrekare alanı naylon örtüyle kaplayarak solucan gübresi üretim tesisi kuran İbrahim Ünlü ve Saffet Konukçu, büyükbaş hayvan gübresinden yığınlar oluşturdu. İki girişimci, Rusya'dan getirilen 600 bin 'Kırmızı Kaliforniya solucanı'nı geçen 17 Mart'ta gübre yığınlarına yerleştirdi. 600 bin solucan kısa sürede çoğalarak sayıları 1.5 milyona ulaşırken, tesisin 600 metrekaresinde üretim yapan Ünlü ve Konukçu, ayda 10 ton solucan gübresi elde etmeye başladı.

'SALGILARIYLA GÜBREYİ ZENGİNLEŞTİRİYOR'

Doğal ve organik solucan gübresi üretmek için yola çıktıklarını anlatan İbrahim Ünlü, 6 aydır üretimin devam ettiğini, gübrenin hiçbir katkı maddesi olmadan solucanın topraktaki zararlı maddeleri tüketmesiyle oluştuğunu kaydetti. Solucanın kendi salgılarıyla gübreyi zenginleştirdiğini de belirten Ünlü, kimyasal gübrelere alternatif oluşturup çiftçilere yararlı olmak için çalıştıklarını dile getirdi.

'SOLUCANLAR FİLTRE GÖREVİ YAPIYOR'

Hammadde olarak hayvan gübresi kullandıklarını vurgulayan Saffet Konukçu ise 'Solucanları gübre yığınlarına yerleştirdikten sonra toprağı yüzde 80 oranında nemli tutmak gerekiyor. 1 hafta sonunda solucanlar hayvan gübresi içindeki kimyasalları yiyerek filtre görevi yapmaktalar. Solucanların işlediği gübre tamamen organik hale geliyor ve içinde hiçbir kimyasal madde kalmıyor. Bu gübre, kimyasal gübrelere göre yarı yarıya ucuz. Üstelik elde edilen ürünler organik dedi.

Organik tarımın devlet tarafından desteklendiğini sözlerine ekleyen Konukçu, organik gübre üreticileri ve kullanıcılarını da benzer teşvikler verilmesi gerektiğini söyledi.

ÇİFTÇİLER GÜBREDEN MEMNUN

Fethiye'deki pilot seralarda denenen solucan gübresi çiftçileri de memnun etti. Gübreyi Fethiye'nin Kumluova Beldesi'ndeki 3 dönümlük domates serasının 1 dönümünde deneyen domates üreticisi Nebi Yağmur, üretim maliyetlerinin düşmesine karşın elde edilen üründe artış olduğunu söyledi. Yağmur, 'Solucan gübresi kullandığımız alanda bitki hastalıklara daha dayanıklı. Biraz daha erken gelişecek. Hiçbir problem yaşamadık. En önemlisi çiftçilerimiz için maliyet. Solucan gübresinin maliyeti kimyasal gübrelere göre yarı yarıya ucuz. Üstelik elde edilen ürünler de organik diye konuştu.

Serada çalışan Elif Çayan da solucan gübresinin kimyasal gübreyle yetiştirilen ürünlerden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Solucan gübresiyle ürünün daha çabuk geliştiğini kaydeden Çayan, çiftçilerin bu durumu avantaja çevirebileceğini dile getirdi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera Ergün TOSFETHİYE (Muğla), (DHA) -

=====================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close