Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Çiftçilere "Nimet" Hayvanlara Önemli Besin Kaynağı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bilimsel çalışmasıyla ıslah edilen ve Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından deneme üretimi gerçekleştirilen yonca tohumu, verimiyle dikkat çekiyor Ziraat mühendisi Yılmaz: "Önümüzdeki yıllarda birtakım eksikliklerin giderilmesiyle.

İSMAİL HAKKI DEMİR - Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) işbirliğinde,  4 yıllık çalışmanın sonucunda yılda 8 kez biçimi yapılan ve verimi yüksek yonca bitkisi tohumu üretildi.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde ıslah edildikten sonra Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından deneme üretimi gerçekleştirilen yonca tohumu, verimiyle dikkat çekiyor.

DPT ile TAGEM'in yürüttüğü "Islah ve Orijinal Tohumluk Üretim Merkezi Altyapı Projesi" kapsamında üretilen tohumun çiftçilere önemli gelir sağlaması öngörülüyor. "Nimet" ismi verilen tohumun deneme üretimlerinde yılda 8 defaya yakın biçim alınabilen verim elde edildi.

Deneme üretimini yürüten ziraat yüksek mühendisi Mehmet Fatih Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık 26-28 milyon ton civarında kaliteli kaba yeme ihtiyacı olduğunu anımsattı.

Hayvanlara kaliteli bir yem sağlamak, çayır ve meraların aşırı derecede ve erken otlatılmasını önlemek için yem bitkisi üretimine gereken önemin verilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yem bitkilerinin ekiminin yaygınlaşması ile yem bitkileri tohumluk ihtiyacı da önemli oranda artmıştır. Türkiye'de 2003'de 2 milyon 900 bin dekar olan yonca ekim alanı çok hızlı bir artışla 4 yıl sonra 5 milyon 348 bin 965 dekara yükselmiştir. Aynı yıl kamu ve özel sektör kuruluşlarının ürettiği yonca tohum miktarı 678 ton, buna karşılık yurt dışından ithal edilen yonca tohumluk miktarı ise yaklaşık 3 milyon 53 ton olarak gerçekleşmiştir. Yani ülkemizde kullanılan yonca tohumunun yüzde 78'lik bölümü milyonlarca dolar ödenerek yurt dışından temin edilmektedir."

Geniş alanlarda üretilecek

Yılmaz, Türkiye'nin yonca tohum bitkisini sağlamak amacıyla önemli bir projenin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Adana'da geliştirilen "Nimet" ismi verilen yoncayı arazilerinde deneme üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, "Oldukça yüksek tohum verimi elde ettik. Önümüzdeki yıllarda birtakım eksikliklerin giderilmesiyle inşallah çiftçimizin ihtiyaç duyduğu tohumun bir kısmını burada üreteceğiz. Daha sonra ise geniş alanlarda üretilmesi için ilgili kuruluşlara vererek ülkemizin yonca tohum sıkıntısını gidermiş olacağız" dedi.

Yılmaz, ıslah edilen tohumun özellikle piyasadaki diğer yerli ve yabancı tohumlardan verim açısından açık ara önde olduğunu söyledi.

Deneme üretimlerinde yılda 8 kez verim aldıklarını hatırlatan Yılmaz, "Yeşil ot verimi de çok yüksek. Bu özelliği önemli bir avantaj. Dolayısıyla bu tohumun önümüzdeki yıllarda piyasaya gireceğini ve ekonomimize katkıda bulunacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA / Güncel
title