Haberler

Cibutili Öğrenciler Ülkelerini Tanıttı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afrika'nın doğusunda küçük bir ülke olan Cibuti'den Kocaeli'ye eğitim almak için gelen öğrenciler ülkelerini anlattı

Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği (KİSA) tarafından düzenlenen Ülke Tanıtım Günleri, Cibuti Cumhuriyeti'yle devam etti. Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören Abdurrahman Mohamed, Mahad Awaleh ve Murad İbrahim tarafından yapılan sunumda öğrenciler Afrika'nın doğusunda bulunan ülkeleriyle ilgili bilgiler verdi.

KATILIM YOĞUNDU

Kocaeli Fuarı içerisindeki Sivil Toplum Merkezi'nde düzenlenen Ülke Tanıtım Günü'ne Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Osman Ayvazoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, KİSA Başkanı Mehmet Baydemir, Kocaeli İnsani Yardım Derneği (KİYAD) Başkanı İsmail Yeşildal, Araştırma Kültür Vakfı (AKV) Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Yaltırak ve yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.

"YABANCI DEĞİL MİSAFİRSİNİZ"

Programda bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Osman Ayvazoğlu, yabancı uyruklu öğrencilere yönelik böyle bir çalışma yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Öğrencilerin kendilerini yabancı değil misafir olarak görmelerini isteyen Ayvazoğlu, "Bugün burada Afrikalı öğrencilerimiz ülkeleri hakkında bilgiler veriyor. Ezilen, sömürülen ve hala da sömürülmeye devam eden Afrika'nın kurtuluşu bireylerin eğitilmesinden geçiyor. Sizler de burada eğitiminizi alarak ülkelerinizin kalkınması için mücadele edeceksiniz. Bu yolda hepinize başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

SOKOTO DEVLETİ

Afrika'daki olaylara da değinen ve detaylı bilgiler veren Ayvazoğlu, Tuaregler olarak adlandırılan halkın verdiği mücadeleyi ve Sokoto Devleti'nin kuruluş ve yıkılışını anlattı. Ayvazoğlu, Fulani kabilesinin Afrika üzerindeki etkilerini de aktardı.

"ORTAK PAYDADA BULUŞTURUYORUZ"

KİSA Başkanı Mehmet Baydemir ise derneğin kuruluşundan bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetleri sunum eşliğinde katılımcılara aktardı. Misafir öğrencileri kent gündemine taşıdıklarını belirten Baydemir, "Türkiye'ye eğitim almak için özellikle Balkanlar, Orta Asya ve Afrika'dan öğrenciler geliyor. Türkiye hem konum hem de kültür olarak bu bölgelerin ortasında kalıyor. Bizler bu öğrencilerimize kucak açarak ortak bir paydada buluşmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

27 ŞUBAT'TA KOMOR ADALARI TANITIM GÜNÜ

Bugüne kadar Türkiye, Özbekistan ve Arnavutluk Ülke Tanıtım Günleri düzenlediklerini belirten Baydemir, "Ülke Tanıtım programlarıyla öğrencilerimizin kendi ülkelerini hem farklı ülkelerden gelen öğrencilere hem de kent halkına tanıtmalarını istiyoruz. Bundan sonraki programlarımıza kent halkını da davet edeceğiz. 27 Şubat Çarşamba günü dünya turumuza Kara Kıta Afrika ile devam edeceğiz. Sivil Toplum Merkezi'nde saat 19.00'da başlayacak Komor Adaları Ülke Tanıtım Gününe tüm halkımızı davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

SUNUMU YEREL KIYAFETLERLE YAPTILAR

Yapılan konuşmaların ardından Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören Cibutili öğrenciler ülkeleri hakkında bilgiler verdi. Yerel kıyafetleriyle gerçekleştirdikleri sunumun ardından soruları cevaplandıran Cibutili öğrenciler, böyle bir imkân tanıdıkları için Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği yönetimine teşekkür etti.

CİBUTİ CUMHURİYETİ

Doğu Afrika'da Somali, Eritre ile Etiyopya ile komşu olan 800 bin (2005) nüfuslu Cibuti'nin Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı bulunuyor. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Cibuti'de halkın yüzde 95'i Müslümanlardan oluşuyor. 27 Haziran 1977 günü Fransa'dan bağımsızlığını ilan eden Cibuti'nin resmi dilleri ise Arapça ve Fransızca. 5 bölge ve başkent Cibuti'den oluşan Cibuti Cumhuriyeti, Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar uzanan ve Kızıldeniz'den geçen deniz ulaşımında önemli bir liman olma özelliği taşıyor. Cibuti'nin en önemli geçim kaynakları arasında tarım ve turizm yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close