CIA, Meksika'daki Uyuşturucu Kartellerine Karşı Dron Operasyonları Düzenliyor
ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA), Meksika'daki fentanil laboratuvarlarını tespit etmek amacıyla gizli insansız hava aracı (İHA) uçuşları gerçekleştiriyor. Bu program, Biden döneminde başlamış ama Trump döneminde daha da artmış. Ayrıca, ABD ordusu da sınır gözetimlerini artırmış durumda.
NEW ABD Merkez İstihbarat Teşkilatının ( Cıa ), Meksika'da uyuşturucu kartellerine ait fentanil laboratuvarlarına yönelik gizli insansız hava aracı (İHA) uçuşları yaptığı belirtildi.
New York Times'e bilgi veren yetkililer, ABD'nin Meksika'daki uyuşturucu kartellerine yönelik mevcut gizli dron program hakkında bilgi verdi.
Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde başlayan söz konusu gizli dron programının, ABD Başkanı Donald Trump ve CIA Direktörü John Ratcliffe döneminde arttırıldığı kaydedildi.
Yetkililer, CIA'nin gizli gerçekleştirdiği dron operasyonlarında ölümcül eylemlerde bulunma yetkisine sahip olmadığını, şimdilik bu uçuşlarla kartellere ait fentanil laboratuvarlarının yerlerinin tespit edilerek toplanan bilgilerin Meksikalı yetkililere iletildiği bilgisini paylaştı.
Fentanil laboratuvarlarının havaya belli kimyasallar yayması nedeniyle dronlar tarafından yerlerinin kolayca tespit edilebildiği ve Meksikalı yetkililerden bunların kapatılmasının istendiği ifade edildi.
ABD ordusu da sınırda gözetimleri arttırdı
CIA'nin gizli dron programına ek olarak, ABD ordusunun Kuzey Komutanlığının da ABD-Meksika sınır gözetlemesini U-2, RC-135 Rivet Joints ve P-8 turu İHA ve gözetleme uçakları ile genişlettiği, ancak CIA'nin gizli dron uçuşlarının aksine bu operasyonlar sırasında ABD ordusunun Meksika hava sahasına girmediği öne sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta göreve başladığı gün, Meksika'daki uyuşturucu kartellerine yönelik başkanlık emrini imzalamış, buradaki bazı kartel ve suç gruplarının yabancı terör örgütü listesine alınarak onlara karşı ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere geniş yetkiler içinde mücadele edeceklerini duyurmuştu.
Meksika hükümeti de Trump yönetiminin düzensiz göçmen sorunu ve fentanil kaçakçılığı konusundaki endişelerini gidermek için sınıra 10 bin asker konuşlandırma kararı almıştı.