Haberler

CHP Bakanlar İçin Kurulan Komisyona İsimleri Verdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonu için TBMM Başkanlığına 12 ismi bildirdi.

CHP, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan ve Eğemen Bağış için kurulan soruşturma komisyonu için TBMM Başkanlığına 12 ismi bildirdi. CHP'nin bildirdiği isimler arasında İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Konya Milletvekili Atilla Kart, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de yer alıyor.

12 İSİM BELİRLENDİ

Partiler kendilerine düşen sayının 3 katı katı kadar ismi önerecek. CHP de komisyonda kendisine düşen 4 üyenin üç katı olan 12 ismi belirledi.

KOMİSYONDAN 15 KİŞİ OLACAK 

Meclis'teki siyasî partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak.

CHP'nin komisyonda yer alması için bildirdiği isimler şöyle:

Ankara Milletvekili Levent Gök, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Konya Milletvekili Atilla Kart, Mersin Milletvekili İsa Gök, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan.

MHP VE HDP DE İSİMLERİ İLETTİ

MHP de kendisi için düşen bir üyelik için Konya milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı ile Kütahya Milletvekili Alim Işık'ı TBMM Başkanlığı'na iletti.

HDP, komisyon için kendisine düşen bir üyelik için Mardin Milletvekili Erol Dora, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ı bildirmişti.

AK PARTİ HALA İLETMEDİ

AK Parti ise şu ana kadar TBMM Başkanlığı'na isimleri iletmedi.

15 üyeden oluşacak Soruşturma Komisyonu için AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye birer üye düşüyor. Gruplar, kendilerine düşen üyeliklerin üç katı milletvekilinin ismini bildiriyor. Bildirilecek isimler arasından her parti için ayrı ayrı olmak üzere, Başkanlıkça Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle 15 üye belirlenecek.

Soruşturma komisyonunda görev yapacak milletvekillerinin daha önce konuyla ilgili Meclis'te veya Meclis dışında görüş belirtmemiş olması gerekiyor. Ak Parti'de milletvekillerinin görüş belirtip belirtmediklerini inceleyecek bir komisyon kuruldu. Üç kişilik komisyon bu milletvekillerinin sosyal medya dahil basın yayın organlarına konuyla ilgili açıklama yapıp yapmadığını tarayacak. Bunun için Ulaştırma ve Habercilik Bakanlığı'ndan da destek istenecek.

KOMİSYON SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Komisyon kurulduktan sonra Ak Parti'li üyelerden biri komisyon başkanı olacak. Ayrıca bir başkanvekili, bir sözcü ve katip seçilecek.

Soruşturma komisyonu en az sekiz üye ile toplanabilecek ve karar alabilecek. Komisyon çalışmalarına üyeler dışındaki milletvekilleri katılamayacak.

Komisyon raporunu iki ay içinde hazırlayacak, gerekirse iki ay daha ek süre verilebilecek. Bu süre içinde raporun Meclisi Başkanlığı'na teslim edilmesi zorunlu.

Başkanlık raporu dört bakana ve milletvekillerine dağıtacak. Dağıtımdan itibaren 10 gün içinde de Meclis'te görüşülecek.

Görüşmeler sonunda komisyon raporu Meclis Genel Kurulu'nda gizli oyla karara bağlanacak. Bakanların Yüce Divan'a sevk edilebilmesi için 276 oy gerekecek.

Yüce Divan'a sevk kararı alınırsa dosya en geç yedi gün içinde Meclis Başkanlığı'nca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Kaynak: ANKA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title