Kılıçdaroğlu'ndan HSYK Yorumu: Başlı Başına Bir Ayıp
CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bu kadar temel bir düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeden parlamentoda görüşülmesi başlı başına bir ayıptır." dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu kadar temel bir düzenlemenin (HSYK) Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeden bir teklif olarak parlamentoda görüşülmesi bile başlı başına bir ayıptır" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara Marriott Otel'de hukukçular ve gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Gönül isterdi ki yine bir sabah kahvaltısı yapalım. O kahvaltıda Türkiye'de demokrasiyi nasıl daha geliştiririz, hukukun üstünlüğünü nasıl perçinleriz, çağdaş uygarlığı nasıl yakalarız, bunun sohbetini yapalım. Ama bugün parlamentoda 3 gündür devam eden komisyonlarda görüşülen HSYK ile ilgili düzenlemeyi görüşeceğiz" dedi.
"DEMOKRASİ KONUSUNDA ORTAK MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ"
Toplantıda çok değerli hukukçuların bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "İşin uzmanlarına sormanın her zaman yararlı olacağını düşünüyoruz. Siyasetçi olarak kuşkusuz bizimde sorumluluğumuz var ama bizim sorumluluğumuzun yanında eğer söz konusu olan demokrasi ise bu ülkede yaşayan her yurttaşın sorumluluğu var. Kimliği ne olursa olsun, bulunduğu konum ne olursa olsun, demokrasi konusunda ortak mücadele etmek zorundayız" diye konuştu.
"EGEMENLİK BİR KİŞİYE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİDİR"
Demokrasi konusunda bir ülkedeki bütün yurttaşların ortak çaba harcaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Egemenlik bir kişiye bırakılmayacak kadar önemlidir. Onun için Anayasamız egemenlik hakkını kullanmayı 3'e ayırmış durumda, yasama, yargı, yürütme. Bunların birinin diğerden üstünlüğü söz konusu değil. Denge fren sistemi içinde birbirini dengeleyen kurumlardır bunlar. Demokrasimizin güvencesidir. HSYK'yı düzenleyen Anayasa'nın 159. maddesi mahkemelerin bağımsızlığından ve hakimlik teminatından söz ediyor. Yargısı bağımsız olmayan bir ülkenin demokrasisi her zaman tartışılacaktır.
"BAKANLAR KURULU'NDA GÖRÜŞÜLMEMESİ BAŞLI BAŞINA BİR AYIP"
Bu kadar temel bir düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeden bir teklif olarak parlamentoda görüşülmesi bile başlı başına bir ayıptır. En azından bunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi, tasarıya dönüşmesi lazımdı ve sonra parlamentoya gelmesi gerekirdi. Ama maalesef bu bir oldubittiyle bir yasa teklifi şeklinde şu anda parlamentoda görüşülüyor."
"DEMOKRASİ AYAKLARIMIZIN ALTINDAN PARÇA PARÇA KAYIP GİRİYOR"
Kılıçdaroğlu, düzenlemeyle pek çok yetkinin doğrudan Adalet Bakanı'na verildiğini belirterek, "Yani yargı açıkça yürütmenin kontrolüne veriliyor. Demokrasi ayaklarımızın altından parça parça kayıp giriyor. 90 yıllık demokrasi mücadelemiz halktan yüzde 49 oy alan bir siyasal iktidar tarafından yok edilmek isteniyor. Oysa demokrasi bir kültür, bir birikim işidir. Her aşamada demokrasimizi geliştirmek ile bir sorumluluğumuz vardır. Ama iktidarın bu sorumluluğu ters yönde yaptığını hep beraber görüyoruz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam ediyor. Toplantıda, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Atila Özer, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Demokrat Yargı Eşbaşkanı Osman Gazi Ertekin ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu bulunuyor. Toplantıya gazetelerin Ankara temsilcileri de davet edildi. Toplantıya davet edilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun ise katılmadığı görüldü. Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Bülent Tezcan ve Gökhan Günaydın da bulunuyor.