Haberler

CHP'li Sertel: TMSF'nin Kayyım Atandığı 942 Firmanın Aktif Büyüklüğü 40,5 Milyar Lira

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis'e verilen bir soru önergesi üzerine Türkiye'de kayyım atanan şirket sayısının 942, bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğünün de 40.5 milyar lira olduğunu açıkladı.

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis'e verilen bir soru önergesi üzerine Türkiye'de kayyım atanan şirket sayısının 942, bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğünün de 40.5 milyar lira olduğunu açıkladı.

Kayyım atanan firmalar arasında kuyumcudan züccaciyeye, eczaneden tüpçüye, baklavacıdan markete, akaryakıt istasyonundan halıcıya kadar çok sayıda sektörde faaliyet gösteren şirket bulunuyor. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında terör örgütüne finans desteği sağladığı gerekçesiyle TMSF'ye devredilen veya fonun kayyım olarak atadığı şirket sayısını, bu şirketlerin aktif büyüklüklerini, çalışan sayılarını, satışlarını ve tasfiye edilip edilmeyeceklerini Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye sordu. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in yazılı soru önergesini cevaplayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, şu bilgileri verdi:

"942 şirkette kayyımlık yetkileri TMSF'ye devredilmiş veya TMSF bu şirketlere kayyım olarak atanmıştır. Kayyımlık yetkileri Fona devredilen veya Fonun kayyım olarak atandığı holding sayısı 8 olup, (Naksan, Hasırcı, Boydak, Koza-İpek, Dumankaya, Kaynak, Akla, Akfel) bu holdingler bünyesinde toplam 234 şirket bulunmaktadır. Satışı yapılan şirket bulunmamaktadır. Bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 40.5 milyar TL, özkaynak toplamı yaklaşık 18.1 milyar TL, ciro toplamı 21.5 milyar TL olup, bu şirketlerde yaklaşık 44 bin 868 kişi istihdam edilmektedir."

KAYYIM MAAŞLARI 2-12 BİN ARASINDA

Şirketlere atanan yöneticilerin aldıkları maaşa ilişkin soruları da yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, şöyle dedi:

"6 bin 758 sayılı Kanunun 19'ncu maddesi uyarınca bu şirketlerin yöneticileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun ilişkili olduğu Bakan tarafından atanır ve görevden alınır. Yöneticilere ödenen ücretler 2.000 TL ile 12.000 TL arasında değişmekte olup, bu tutarlar atanan kişinin görev aldığı şirket sayısına bakılmaksızın tek bir şirketten ödenir. Ücretler, TMSF'nin ilişkili olduğu Bakan tarafından belirlenmektedir."

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in "Kayyımların şirketleri zarara uğrattıkları, çalışanlara ve hissedarlara kötü davrandıkları" yönündeki şikayetlere ilişkin sorusunu da cevaplayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kendilerine ve TMSF'ye yansıyan şikayetler hakkında detaylı araştırma ve inceleme yaptıkları bilgisini verdi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close