CHP'li Nazlıaka: Medeni Kanun'un 99. yılında kadın hakları için mücadeleye devam

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Medeni Kanun'un 99. yıl dönümünde dinamik mesajlar verdi. Kadınların kazanılmış haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Nazlıaka, AKP iktidarının kadın haklarına yönelik politikalarını eleştirerek, eşitlikçi devrimlerle bu karanlığın yırtılacağını söyledi.

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişinin 99'uncu yılında yaptığı açıklamada, "Kadınları ve kız çocuklarını değersizleştiren, kadınları kuluçka makinesi gibi gören bu zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Medeni Kanun'a sahip çıkacak, kazanılmış haklarımızdan asla ödün vermeyeceğiz. Bu karanlığı, eşitlikçi devrimlerle yırtıp atacağız. Bizi yok sayanlara inat, örgütlü gücümüzle onlara geçit vermeyeceğiz. Haklarımızdan, hayallerimizden ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Medeni Kanun 7 Şubat 1926'da Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiş, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girmişti. Nazlıaka, kanunun kabul edilişinin 99'uncu yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Medeni Kanun, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için atılmış devrim niteliğinde büyük bir adımdır"

"Kadınların eşit yurttaşlık hakkının simgesi olan bu kanun, kadının toplumsal statüsünü yükselten bir reformdur. Medeni Kanun'un kabulüyle birlikte, kadınlar ikinci sınıf vatandaş olmanın ezici yükünden kurtulmuş, erkeklerin üç kez boş ol diyerek boşandığı keyfi dönem sona ermiştir. Kadın, artık sadece 'evin kadını' değil, özgür bir birey, eşit hakları olan bir insan olarak kabul edilmiştir. Medeni Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmaya ilişkin düzenlemeler kaldırılarak, evlilikte resmi nikah zorunluluğu, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras hakkı tanınarak; kadın-erkek eşit hale getirilmiştir.

"AKP iktidarı, Medeni Kanun'un kazanımlarına göz dikmiştir"

Kadın düşmanı politikalar üreten AKP iktidarı, Medeni Kanun'un kazanımlarına göz dikmiştir. 2017 yılında 'müftülere resmi nikah yetkisi' verildi. Medeni Kanun'un 175. ve 176. maddelerinde düzenlenen yoksulluk nafakası hükmü tartışmaya açıldı, aile mahkemelerine zorunlu arabuluculuk uygulaması planlanıyor. Kadınlar, boşanmak isteyip dava açtığında adliye önünde öldürülürken, bu davalara arabuluculuk sistemi getirilmek istenmektedir. Bu sistem, kadınların can güvenliğini hiçe saymak demektir. Bir kadının için zaten boşanma kararı almak çok zordur. Arabulucu kanalıyla kadınların üzerinde psikolojik baskı uygulanacak, boşanmaktan vazgeçirtip kadınlar şiddet sarmalına hapsedilecektir. Evlilikteki en kritik meselelerin, çocukların velayeti ve mal paylaşımı gibi hassas konuların arabuluculuk yoluyla çözülemeyeceği çok nettir. Üstelik, arabuluculuk uygulaması altında imzamız olan CEDAW gibi uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.

AKP, kadınların yoksulluk nafakasına göz koymuştur. Üstelik bunu reform diye duyurmuştur. Biz şunu çok net biliyoruz. 'Reform' dedikleri her adım, kadınların daha fazla ezilmesine neden olmaktadır. Biz AKP iktidarından reform değil, hakkımız olanı istiyoruz. İktidar, nafaka aldığı için adeta kadınları suçlarken, kadınlara kendi ayakları üzerinde duracakları bir sistem vaat etmemektedir. Kadınlar, insan onuruna yaraşır bir işte, güvenceli olarak çalışmak ve çalışma hayatında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istemektedirler. Ailedeki çocuklar, yaşlılar ve engelli bireylerle ilgili bakım yükü kadınların omuzundadır. Kadınlar, devlet tarafından sağlanacak kreşler, yaşlı bakım evleri, engelli merkezleri, mola evleri gibi hizmetler istemektedir. Ev içi işlerin ve çocuk bakımının eşler arasında dengeleneceği bir düzen arzu etmektedir. Bu düzeni sağlayacak politikalar uygulanırsa, kadınlar özgürleşebilir. Ancak AKP iktidarının politikaları, kadınları yalnızlaştırmakta ve eve hapsetmektedir.

"Bu karanlığı, eşitlikçi devrimlerle yırtıp atacağız"

İstanbul Sözleşmesi'ni hukuksuzca fesheden, 6284'ü budamaya çalışan ve Medeni Kanun'u sil baştan yazma niyetinde olan iktidar, utanmazca 2025'i Aile Yılı ilan etmiştir. Kadını aile içinde eriten, ölümüne şiddet görse bile aile bütünlüğü bozulmasın diye susmayı öneren bir anlayış hakim kılınmıştır. Geçen yıl öldürülen kadınların yüzde 71'i, çocukların ise yüzde 75'i aile ortamında katledilmiştir. Kadınları ve kız çocuklarını değersizleştiren, kadınları kuluçka makinesi gibi gören bu zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Medeni Kanun'a sahip çıkacak, kazanılmış haklarımızdan asla ödün vermeyeceğiz. Bu karanlığı, eşitlikçi devrimlerle yırtıp atacağız. Bizi yok sayanlara inat, örgütlü gücümüzle onlara geçit vermeyeceğiz. Haklarımızdan, hayallerimizden ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bundan 99 yıl önce, kadınla erkeği eşit kılan ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Medeni Kanun'un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'u saygıyla anıyorum."

Kaynak: ANKA / Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title