Haberler

CHP'li Moroğlu'dan Engeli Öğrenci Sorusu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir'de, Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu'nu bitiren işitme ve konuşma engelli İbrahim İbiş'in lise için, kaynaştırma öğrencisi olarak engeli olmayan öğrencilerle aynı okula gönderilmek istenmesini, TBMM gündemine taşıdı.

Chp İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir'de, Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu'nu bitiren işitme ve konuşma engelli İbrahim İbiş'in lise için, kaynaştırma öğrencisi olarak engeli olmayan öğrencilerle aynı okula gönderilmek istenmesini, TBMM gündemine taşıdı. Moroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verip, İzmir genelinde okuyan kaç engelli çocuğun bulunduğunu, kaynaştırma öğrencilerinin hangi kriterler gözetilerek, nasıl tespit edildiğini sordu.

Mustafa Moroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, İzmir'de işitme ve konuşma engeli olan bir öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olarak engeli olmayan öğrencilerin devam ettiği liseye gönderilmek istendiğini anımsattı. Öğrencinin babasının itirazı üzerine İzmir'de bu tür engeli olan öğrencilerin okuyabileceği lise düzeyinde bir eğitim kurumunun bulunmadığının ortaya çıktığını kaydeden Moroğlu, "Basında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkisinin ise lise eğitiminin zorunlu hale gelmesi ile bu tür sorunların yaşanmaya başlandığını, yeni bir okul açma fikrinin bakanlığınıza iletileceğini ifade ettiği belirtilmektedir" dedi.

İzmir genelinde ilköğretim ve orta öğretimde okuyan kaç engelli çocuk bulunduğunu soran Moroğlu, 'kaynaştırma öğrencisi'nin hangi kriterler gözetilerek, nasıl tespit edildiğinin açıklanmasını istedi. Bu konuda karar veren kurum ya da kurumların nereler olduğunu soran Moroğlu, "İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bakanlığınıza yeni bir okul açılması talebi ile başvuruda bulunulmuş mudur" diye de sordu. Moroğlu, önergesinde şu soruları yöneltti:

"İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bakanlığınıza yeni bir okul açılması talebi ile başvuruda bulunulmuş mudur? Türkiye genelinde işitme ve konuşma engelli öğrencilerimizin eğitim öğrenim görebileceği lise düzeyinde eğitim kurumu hangi illerde bulunmaktadır?

Bu özellikleri taşıyan İzmir'e en yakın eğitim kurumu kaç km uzaklıktadır? Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili olarak, dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şeklide düzenlenmesidir' şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bu ifadeler doğrultusunda; yapılan açıklamadaki hedefe ulaşılmış ya da yaklaşılmış ise İzmir'de yaşanan mağduriyetin sorumlusu kimdir?"

UYGUN LİSE OLMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

İzmir'de, işitme ve konuşma engelli İbrahim İbiş, ortaokulu bitirince, normal öğrencilerin devam ettiği liseye kaynaştırma öğrencisi olarak gönderilmek istenmişti. Baba İlhami İbiş'in buna itiraz etmesi üzerine kentteki önemli bir eksiklik ortaya çıkmış, ilk ve ortaokulu kentte okuyabilen bu tür engelli öğrenciler için lise düzeyinde eğitim kurumunun bulunmadığı belirtilmişti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi, son iki yıldır lise eğitiminin zorunlu hale gelmesiyle bu tür sorunlar yaşamaya başladıklarını, önümüzdeki günlerde yeni bir okul açma fikrini bakanlığa ileteceklerini dile getirmişti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close