Chp'li Matkap: "İki Kurultay da Yapılabilir Üç de Yapılabilir"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü tüzük kurultayının, "kesinlikle" 362 imzadan etkilenen bir kurultay olmadığını belirtti CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü tüzük...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü tüzük kurultayının, "kesinlikle" 362 imzadan etkilenen bir kurultay olmadığını belirtti CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü tüzük kurultayının, "kesinlikle" 362 imzadan etkilenen bir kurultay olmadığını belirtti. Matkap, ancak imza veren delegelerin ihtiyaçlarının da karşılanacağını ifade ederken, iki kurultay yapılabileceğinin sinyalini verdi. Matkap, "Eğer 45 gün içinde arkadaşlarımızın çağrı gereklerini yerine getirmezsek, konu yargıya taşınabilir ama biz onu yapmayacağız, 45 günü geçirmeden arkadaşlarımızın çağrısını karşılayacağız" dedi.
Matkap, CHP Genel Merkezinde yaptığı açıklamada, gazetecilerin olağanüstü tüzük kurultayına ilişkin sorularını yanıtladı. Matkap, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü tüzük kurultayı konusunda aldığı kararı, kendisinin yazılı olarak açıkladığını ve orada, 2012'nin Temmuz ayında yapmayı tasarlanan tüzük kurultayının 26 Şubat'ta çekildiğinin ifade edildiğini belirtti.
Matkap, "Dolayısıyla 26 Şubat'ta yapılacak bu kurultay o çağrılarla ilişkili olan bir kurultay değil. Bildiğiniz gibi 362 arkadaşımızın imzalarıyla çağrılan kurultay, 18 Ocak'ta tarafımıza iletildi. Ama bundan yaklaşık bir yıl öncesinden bu yana devam eden tüzüğümüzün bazı maddelerinde değişiklik çalışmamız var. Bu konuyu kamuoyunda konuşuyoruz" dedi.
-"26 ŞUBAT, 362 İMZADAN ETKİLENEN BİR KURULTAY DEĞİL"-
Matkap, "Şimdi haklı olarak arkadaşlarımız şu endişeye kapılmış; "acaba bu 26 Şubat tarihinde yapılacak kurultay bu çağrının gereği olan kurultay mı, değil mi?' Ben onu da net olarak aydınlatayım; kesinlikle o 362 imzadan etkilenen veya o çağrının gereği olan bir kurultay değil. Bu tamamen genel başkanımızın tüzükten gelen yetkilerini kullandığı bütün tüzük maddelerimizin ele alınacağı, daha demokratik, daha çağdaş bir tüzük elde etmemiz için, tüzüğümüzün 54. maddesinde yazılı yetkilerin kullanılarak yapılan bir çağrı bu" dedi. Bu çağrının gereği olarak hazırlık komisyonun kurulacağını, 81 ilden temsilcilerin geleceğini, bugüne kadar genel merkeze ne kadar öner, teklif varsa hepsinin ele alınacağını söyleyen Matkap, "Tuhaf olan şu durum var; geçmişte sadece genel başkanların çağrısı ve ya Parti Meclisinin (PM) çağrısının üzerine neler yapılabilir, şeklinde bir tüzük düzenlemesi olmuş. İlk defa böyle bir çağrıyla karşı karşıyayız, geçmişte 80 sonrası olağanüstü kurultay çağrıları seçim amaçlı yapıldı. İlk defa tüzük değiştirme amaçlı bir kurultay çağrısı ile karşı karşıyayız. O nedenle bu tür tereddütler ortaya çıkıyor" dedi.
-"ÖNCE HAZIRLIK KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLECEK"-
Şimdiki tüzük değişikliği ile ilgili olan sürecin, TBMM'deki yasama tekniği ile paralellik kurulması gereken bir süreç olduğunu ifade eden Matkap, "Herkes öneri getirebilir, dikkat ederseniz TBMM Genel Kurulu işleyişinde, gerek hükümetten gelen tasarılar, gerekse milletvekillerinin verdiği yasa teklifleri toparlanır, birleştirilir ve ya önce bir komisyonda görüşülür. O komisyonun süzgecinden geçtikten sonra TBMM Genel Kurula taşınır. Benzer bir düzenleme de bizim tüzüğümüzde var. PM'nin çağrısı ve ya Genel Başkanın çağrısıyla tüzük değiştirme amaçlı toplanacak kurultay öncesi bir hazırlık komisyonu kuruluyor. Ne kadar teklif, öneri, ihtiyaç varsa öne bu komisyonda değerlendiriliyor. Bu hazırlık komisyonunda tüzüğümüzde, bütün ihtiyaç duyulan değişiklik maddelerini görüşeceğiz" dedi.
-"İKİ DE YAPILIR, ÜÇ DE YAPILIR"-
Olağanüstü Tüzük Kurultayı için imza veren arkadaşların haklı olarak "tüzüğümüzün ilgili maddesinde vardır, benim verdiğim gündeme bağlı kalmalısınız. Eğer bu 26 Şubat'ta toplanacak kurultay, benim gündemim dışında toplanıyorsa o çağrı benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor' dediklerini ifade eden Matkap, "Burada haklılar. Aynı düşünüyoruz. Bu konuda hiçbir çelişki yok. O ihtiyacı karşılamak için de farklı bir kurultay yapılabilir, hatta önümüzdeki günlerde bu çağrı da yapılabilir" dedi.
Matkap bir soru üzerine, "Temmuzda yapılması tasarlanan tüzük kurultayımız 26 Şubat'ta yapılıyor. Bu konuda tereddüde yer bırakacak bir şey yok" dedi. Matkap, "ikinci kurultay" konusunda da "İkinci kurultay; arkadaşlarımızın bu çağrısı üzerine, bu çağrı yapılsa da, yapılmasa da genel başkanımızın çağrısıyla biz 45 gün içinde zaten bir kurultay toplamak zorundayız. Biz CHP yöneticileri olarak CHP'yi iktidara getirme gibi sorumluluklarımız var. Ama her arkadaşımızın da hakkımızı hukuku koruma gibi bir sorumluluğu var. Biz bu sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz" dedi. Matkap, bu çağrının genel başkanın kararına bağlı olduğunu ifade ederken, "Genel Başkanımız bu konuda kamuoyuna da açıklamalar yaptı, kesinlikle 45 günü geçmeyecek. Genel Başkanın böyle bir çağrı yapmasına engel bir durum yok" dedi. 28 Şubat'taki tüzük kurultayının, muhaliflerin çağrılarını erteletir gibi bir durum yaratmadığını vurgulayan Matkap, "O nedenle arkadaşlarımızın bu endişelerine gerek yok. Onların bu talebini karşılayacağız" dedi. Matkap, "İki kurultay mı yapılacak" sorusuna, "İki de yapılır, üç de yapılır" şeklinde yanıt verdi.
Matkap, "Eğer 45 gün içinde arkadaşlarımızın çağrı gereklerini yerine getirmezsek, konu yargıya taşınabilir ama biz onu yapmayacağız, 45 günü geçirmeden arkadaşlarımızın çağrısını karşılayacağız" dedi.
Matkap, hazırlık komisyonunda tüzüğün tüm maddelerini görüşmek istediklerini vurgularken, "Bu bir aile meselesi eğere arkadaşlarımız bu çalışmalar sırasında arzu ettikleri değişiklerin yapıldığını görürse, bekli yeni bir durum değerlendirmesi de yaparız, o ayrı bir konu. Bizim ailemiz içinde her türlü talebi karşılama gibi sorumluluklarımız var, hiçbir ön yargımız yok. Bu konuda herhalde yeterince kamuoyu aydınladı. Bu konuyu da artık tartışma dışında tutmak istiyoruz" diye konuştu. - Ankara