Chp'li Karaahmetoğlu, Gıda Güvenliğini Sordu
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda terörüne neden olan şirketlerin denetimlerinde yetersiz kaldığını belirtip, bir çoğunun teşhir edilmelerinin üretime devam etmelerine engel...
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda terörüne neden olan şirketlerin denetimlerinde yetersiz kaldığını belirtip, bir çoğunun teşhir edilmelerinin üretime devam etmelerine engel olmadığını, cezayı ödeyip aynı sağlıksız koşullarda üretime devam edebildiklerini ifade etti.
-CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda terörüne neden olan şirketlerin denetimlerinde yetersiz kaldığını belirtip, bir çoğunun teşhir edilmelerinin üretime devam etmelerine engel olmadığını, cezayı ödeyip aynı sağlıksız koşullarda üretime devam edebildiklerini ifade etti.
TBMM Başkanlığı'na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yazılı cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Karaahmetoğlu, "yüz binlerce işletmenin kaç denetim personeliyle denetlendiğini" sorarak, ülkemizin gıda güvenliği konusunda bir politikasının niçin olmadığını sordu. Gıda denetimlerinin ancak daha fazla Gıda Mühendisi mezunu istihdamı ile sağlıklı yapılabileceğini ifade eden Karaahmetoğlu soru önergesinde Bakan Eker'den şu konulara ilişkin bilgi istedi:
"5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile kurulu gücü veya çalışan sayısı belirli bir büyüklüğün altında kalan gıda işletmelerinde gıda mühendisi istihdamı zorunluluğunu ortadan kalkmıştır. Şu anda Gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunmayan işyeri sayısı, var olan tüm gıda işletmelerinin yüzde 80'ine yakındır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar tarafından verilen gıda güvenliği eğitimi ve sertifikası alanlara gıda denetimi yetkisi verilmektedir. Birkaç haftalık bir kursla gıda güvenliği ve denetiminin sağlanması sizce mümkün müdür? Bu eğitim, hangi eğitim seviyesi ve hangi bölüm mezunu kişilere verilmektedir'Bu kursun verilme gerekçesi nedir? Bu alanda istihdam edilebilecek fakülte mezunlarının, eğitim düzeyinin yahut aldıkları eğitimin içeriğinin, uygun olmadığı mı düşünülmektedir'Bu eğitimi almış Gıda Mühendisi gençlerin, ayrıca bir eğitim ve sertifika programına gerek duyulmadan, kamu da ihtiyaç duyulan birimlerde istihdamı gıda denetmeni ihtiyacını karşılamayacak mıdır?
-GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİR SIKINTI GÖRMÜYOR MUSUNUZ?-
Gıda mühendislerinin, gıda terörünün çözümü noktasında sahada olmaları bir ihtiyaç gibi görünmemekte midir? Yoksa Bakanlığınız "gıda güvenliği' konusunda bir sıkıntı olmadığını mı düşünmektedir? Ülkemizde gıda denetimi kapsamına dahil işletme sayısı kaçtır? Bu işletmelerin hepsinin denetimi yapılabilmekte midir? Son bir yıl içinde denetimi hiç yapılmamış küçük ya da büyük ölçekli işletme sayısı kaçtır? Yapılan gıda denetimleri hangi meslek mensuplarınca yapılmıştır? Kaçı, gıda teknolojisi, güvenliği, hijyeni konusunda eğitim almış mühendistir?
Yapılan gıda denetimlerinin, hangi işletme ile ilgili olarak, hangi süre zarfında ne kadar yapıldığı hususunda tüketicinin bilgi sahibi olması mümkün değil midir? 5996 sayılı kanun sonrasında gıda üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini yapan küçük işletmelerin denetimi eksiksiz yapılabilmekte midir'Bu şekilde hangi sayıda işletme, kaç denetmen tarafından kontrol edilmektedir? Sınırlı sayıda denetmenle bu işletmelerin denetimi nasıl yapılmaktadır? Denetimi yapılan işletmelerin önceden haberdar edilerek, bilgileri dahilinde denetlendikleri doğru mudur? Doğru ise, bu şekilde yapılan denetimlerin yeterli ve başarılı olması mümkün müdür? Bakanlığınız, yaptığı gıda denetimleri sonucunda halk sağlığına zararlı üretim yapan işletmeleri teşhir etmektedir. Bu şekilde teşhir edilerek, para cezası ve diğer yaptırımlara maruz kalan işletmelerin, faaliyetlerine aynı şekilde devam etme oranı nedir? Teşhir edilen, para cezası alan bu işletmelerden kapısına kilit vuran olmuş mudur? Cezayı ödeyen firmaların uygun koşullarda üretime geçmek yerine, aynı olumsuz koşullarda üretime devam edip etmediklerinin takibi nasıl yapılmaktadır? Cezayı öderim, bildiğim şekilde devam ederim anlayışı mı söz konusudur? Bu firmaların rutin denetimleri dışında takibi yapılmakta mıdır ve nasıl yapılmaktadır? Teşhir ve para cezası sağlıksız koşullarda üretimin önlenmesi konusunda yeterli olmakta mıdır?
-"GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASININ OLMAYIŞINI NASIL İZAH EDİYORSUNUZ?"-
Bakanlığınız ve diğer kamu kurumlarında gıda denetiminden sorumlu personel sayısı ve mesleklere dağılımı ne şekildedir? Gıda denetmenlerinin kaçı Gıda Mühendisliği eğitimi almış fakülte mezunudur? Gıda Mühendisi ataması yapılacağına ilişkin açıklamanız sonrasında, yüzde 2'lik bir kontenjan dahilinde bir atama gerçekleştirmeniz haksızlık değil midir? Kurumunuz bünyesine en son ataması yapılmış Gıda Mühendisinin, kaç KPSS puanıyla atandığını söyler misiniz? Her yıl katlanarak artan mezun, işsiz Gıda Mühendisi ile kamuya atanma oranındaki uçurum, gıda denetimlerine en çok ihtiyaç duyulan bu zamanda bir çelişki ifade etmekte değil midir? Bakanlığınızın, Gıda Mühendisi ihtiyacı bu kadar mıdır? Devletin daha fazla Gıda Mühendisi istihdam ederek, diğer bakanlıkları da kapsayacak şekilde politikalar üretmesi artık zorunlu hale gelmemiş midir? Gıda denetiminin kamu kurumları ve olanakları ile devletin gözetimi altında yapılması sizce de önemli değil midir? Gıda denetimlerinin özel denetim şirketleri vasıtasıyla yürütülmesi ve özelleştirme sürecine sokulması söz konusu mudur? Ülkemizin gıda güvenliği konusunda bir politikasının olmayışını nasıl izah edebilirsiniz?" - Ankara