Haberler

CHP'li Kaleli: Ankara-Bursa Hızlı Tren Projesi Durma Noktasında

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Ankara- Bursa hızlı tren projesinin ödeneksizlik nedeniyle durma noktasına geldiğini söyledi.

Chp Bursa Milletvekili ve Parti Meclis üyesi Sena Kaleli, Ankara- Bursa hızlı tren projesinin ödeneksizlik nedeniyle durma noktasına geldiğini öne sürerek, Sayıştay'ın bu konuda inceleme isteminde bulunduğunu söyledi. Kaleli, TBMM'ye verdiği soru önergesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan hattın 2016'ta tamamlanıp- tamamlanmayacağını sordu.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, 2012'de temeli atılan ve 4 yılda bitirileceği açıklanan hızlı tren projesinde, Bursa-Yenişehir etabının tamamlanmadan ödeneğinin bittiğini savunurken, Yenişehir- Bilecik etabıyla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.

Hızlı tren için ayrılan yıllık ödeneğin yetersizliğine dikkat çeken Kaleli, projenin durma noktasına geldiğini ve belirsizliğe savundu. Bu durumun Sayıştay raporunda da yer aldığını aktaran Kaleli, şöyle dedi:

"Ankara-Bursa arasını 2.5 saate düşürecek olan Hızlı Tren Projesi'nin Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik ilk etap ihalesinin temeli 23 Aralık 2012'de atıldı. Balat'ta düzenlenen temel atma töreni sırasında projenin 4 yılda tamamlanacağı ve 2016'da ilk yolcunun taşınacağı hedefi açıklanırken, Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili çalışmaların ise sürdüğü belirtilmekteydi. Bu hedef doğrultusunda heyecanla inşaata başlandı. Coğrafyanın zorluğu, arazi yapısı, sulak bölgeler ve tarım arazileri gibi nedenlerden dolayı güzergah değişikliklerine gidildi. Tüneller çoğaldı, maliyet yükseldi. Sonuçta, Bursa-Yenişehir etabının yapılan ihale koşullarıyla bitirilemeyeceği ortaya çıktı."

PROJE BÜTÇESİ BİTTİ

Toplam 393 milyon 170 bin lira tutarındaki proje bütçesinin daha tüneller tamamlanmadan bittiğini kaydeden Kaleli, projenin bir diğer ayağı olan Yenişehir- Bilecik etabıyla ilgili belirsizliğin ise devam ettiğini söyledi. Kaleli, Bakanlıktan öğrendikleri bilgilere göre projenin 2014 ödeneği 120 milyon TL olduğunu ifade ederek, "Bu yıl için ayrılan ödenekten bugüne kadar harcanan miktar ise, 75 milyon TL'dir. DPT'nin yatırım programına bakıldığında projenin toplam tutarının 1 milyar 72 milyon TL olduğu göz önüne alındığında, hızlı trenin yatırım programında yer alan 2017 yılına yetiştirilmesi neredeyse imkansızdır" dedi.

SAYIŞTAY SORUŞTURMA İSTİYOR

Ankara-Bursa arasını 2.5 saate indirecek hızlı tren projesinin Sayıştay raporlarına da girdiğini belirten Kaleli, raporda konuyla ilgili şu ifadelerin yer aldığını açıkladı:

"870 milyon TL yaklaşık maliyet üzerinden, kesin proje ile ihale edilerek 393.2 milyon TL'ye sözleşmesi imzalanan, ihale sonrasında 75 kilometre uzunluğundaki hattın 50 kilometrelik bölümünde güzergah değişikliği yapılan ve hat genişliği artırılan, sözleşmenin uygulanması sürecinde yüklenicinin yaklaşık maliyetlere göre daha yüksek birim fiyat verdiği belirlenen iş kalemlerinde yüksek oranda fiziki gerçekleşmeler sağlandığı gözlenen, bunun yanı sıra hat değişikliği yapılmayan kesimlerdeki tünel zeminlerinin sözleşme eki projelerden farklı olmasının da etkisiyle, sözleşme bedeli içerisinde tamamlanamayacağı anlaşılan Bursa-Yenişehir kesimi demiryolu altyapı inşaatı işi ile ilgili projelendirme, ihale ve imalat sürecindeki iş ve işlemlerin TCDD Genel Müdürlüğü'nce tüm yönleriyle incelettirilmesi, gerekirse soruşturulması."

BAKAN ELVAN'IN YANITLAMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

Konuyu TBMM gündemine de taşıyan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, verdiği önergesinde, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

*2012'de temel atılırken açıklanan ilk yolcunun 2016'da taşınması hedefinde bir sapma olacak mıdır, Bursa-Yenişehir etabı için TCDD'nin üstlenici konsorsiyumla imzaladığı 393 milyon 170 bin liralık bütçenin daha tüneller tamamlanmadan bittiği gerçeğine karşılık, bu parayla etabın yüzde kaçı tamamlanmıştır, Bursa-Yenişehir etabıyla ilgili yeni bir ihaleye çıkılacak mıdır, Çıkılacaksa ihale süreciyle ilgili takvim nasıl işlemektedir, Bakanlığınızda süreç ve projenin akıbetiyle ilgili hangi çalışmalar yürütülmektedir, Projenin diğer ayağı olan Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır, Etapla ilgili çalışmalar halen hangi aşamadadır, DPT'nin yatırım programında projenin toplam tutarının 1 milyar 72 milyon TL, bugüne kadar yapılan harcamaların 393 milyon TL ve 2014 yılı ödeneğinin ise, 120 milyon TL olduğu göz önüne alındığında, proje için kaç kat süre uzatımı düşünülmektedir, Ankara- Bursa arasında hızlı trenle ilk yolcu ne zaman taşınacaktır, Ankara-Bursa hızlı tren hattı projelendirilirken gerek maliyet artırıcı unsurlar, gerekse 2016 hedefi konusunda ortaya çıkan durum ve yaşanan belirsizliğin sorumluluğu, idarede mi yoksa yüklenici konsorsiyumda mıdır, Bu durum projenin bütçesini ne kadar etkileyecektir. Sayıştay'ın "Bursa-Yenişehir kesimi demiryolu altyapı inşaatı işi ile ilgili projelendirme, ihale ve imalat sürecindeki iş ve işlemlerin TCDD Genel Müdürlüğü'nce tüm yönleriyle incelettirilmesi, gerekirse soruşturulması" yönündeki değerlendirmeleri TCDD Genel Müdürlüğü'nce ne derece dikkate alınmıştır? Bu konuda bir çalışma başlatılmış mıdır" sorularının yanıtlanmasını istedi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close