Chp'li Ayata: "Akp 5 Yaşındaki Çocukları Kobay Olarak Kullanıyor"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) Başkanı Sencer Ayata, MEB'in 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili yayımladığı genelgeyi "artçı şok" olarak niteledi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bilim, Yönetim ve Kültür...
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) Başkanı Sencer Ayata, MEB'in 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili yayımladığı genelgeyi "artçı şok" olarak niteledi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) Başkanı Sencer Ayata, MEB'in 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili yayımladığı genelgeyi "artçı şok" olarak niteledi. AKP'nin daha beş yaşındaki çocukları kobay olarak kullandığını ileri süren Ayata, "AKP, "göç yolda düzülür' anlayışını toplumumuz için en hayati konuda sürdürmeye devam etmektedir" dedi.
Ayata, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili yayımladığı genelgeye ilişkin ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. Çocuğun hangi yaşta okula başlayacağını dahi netleştirmeden ilk ve orta öğretimi sil baştan düzenleyen eğitim yasasının "artçı şokları"nın devam ettiğini ifade eden Ayata, MEB tarafından yayınlanan genelgenin çocukların geleceği için endişe verici sorunları beraberinde getirdiğini belirterek, "AKP eğitimin "6'nı üstüne getirdi" dedi.
Ayata, AKP'nin daha önce söz verdiği halde okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almadığını kaydederken, genelgeye göre temel eğitime başlama yaşının 66 ay olarak belirtilmesine karşın çocuğu beş yaşında okula gönderme yetkisinin veliye bırakıldığının altını çizdi. Beş yaşındaki bir çocuğun zihinsel ve bedensel olarak temel eğitime, ders ve sınıf düzenine hazır olmadığını, çocuklarda hafızayı kullanma ve mantıklı düşünmenin ancak 72 aydan sonra geliştiğini vurgulayan Ayata, "Çocukların kas ve kemik gelişimleri ilk 72 ayda tamamlanmamaktadır. 72 ayı tamamlayan çocuklar dahi sıralarda oturmak, kalem tutmak, ağır çantalar taşımak gibi konularda sorunlar yaşamaktadır. Bu çocuklarda dikkat süresi kısa olduğu için ders boyunca hareketsiz oturmaları ve dikkatlerini derse vermeleri mümkün değildir. İşte bu nedenlerle tam 174 ülkede, temel eğitime başlama yaşı altı veya yedi olarak belirlenmiştir. Beş yaşında eğitim veren birkaç ülkede beş yaş sınıfı diğerlerinden tamamen ayrılmaktadır. Sınıflar oyun salonu şeklinde düzenlenmekte ve öğretmenler özel olarak yetiştirilmektedir" dedi.
-"YİNE YOKSUL ÇOCUKLAR YANACAK"
Bu düzenlemelerin eğitim sistemindeki eşitsizlikleri daha da ağırlaştıracağını, varlıklı ailelerin çocuklarını beş yaşında okula değil, okul öncesi eğitime göndereceğini belirten Ayata şunları kaydetti:
"Bu yasa ile okul öncesi eğitimden mahrum kalma ve beş yaşında temel eğitime başlama riski taşıyan çocuklar, özellikle yoksul aile çocuklarıdır, yani yine yoksul çocuklar yanacak. Araştırmalar okul öncesi eğitimin olumlu etkilerinden en çok yoksul çocukların faydalandığını göstermektedir. Türkiye'de çocuklara bir yıllık okul öncesi eğitim sunulması aile gelirini yüzde 8 yükseltmekte, yoksul aile oranını yüzde 11 düşürmekte, kadın istihdamını ise yüzde 9 artırmaktadır. AKP, "göç yolda düzülür' anlayışını toplumumuz için en hayati konuda sürdürmeye devam etmektedir. AKP, daha beş yaşındaki çocuklarımızı kobay olarak kullanmaktadır. Söz konusu beş yaşındaki çocuklarımızın geleceğidir."
Sivil toplum kuruluşlarını, medya dünyasını ve tüm velileri toplumun dikkatini bu konuya çekmeye davet eden Ayata, "Çocuklarımıza sahip çıkalım" dedi. - Ankara