Haberler

Chp Kazakistan ile Yapılan Uluslarası Anlaşma İçin Araştırma İstedi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Meclis'in Kazakistan ile yapılan uluslararası anlaşmayı araştırmasını istedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Meclis'in Kazakistan ile yapılan uluslararası anlaşmayı araştırmasını istedi.

Atıcı ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Türkiye tarafından Kazakistan Cumhuriyeti'ne diplomatik amaçlı kullanım için 49 yıllığına tahsis edilen, Antalya'nın Kemer İlçesi Beldibi Köyü'ndeki arazi üzerine özel bir şirket tarafından bir otel yapıldığı belirtilerek, "Hukuksuz bir şekilde yaptırılan ve halen ticari faaliyetlerine devam eden bu işletme hakkında gerekli yasal işlemler yapılacağı yerde AKP Hükümeti tarafından Kazakistan'la yeni bir anlaşma yapılarak yasa dışı olan bu duruma yasal kılıf hazırlanma yoluna gidilmiştir" denildi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"AKP Hükümeti bu olayın üstüne gidip sorumluları bulmak ve gerekeni yapmak yerine mevcut durumu örtbas etmek ve yasal kılıf hazırlamak üzere Kazakistan'la yeni bir protokol imzalamış ve bu protokol yasa tasarısı olarak Başbakan imzasıyla TBMM'ye gönderilmiştir.

Yapılan yeni protokol ile: Kazakistan'a tahsis edilen alan 44 bin 370 metrekareden 67 bin 250 metrekareye çıkarılmaktadır. Kazak tarafının üzerine otel yapılan araziyi turizm amaçlı olarak işletilmek üzere üçüncü kişilere tahsis edebileceği hükme bağlanmıştır. Üzerine otel inşa edilen arazinin 31 Aralık 2010 tarihine kadar bedelsiz kullanımı hükme bağlanmıştır. 49 yıl sonra geri alınması gereken taşınmazın tahsisi aynı süreler için yenilenecektir. Yani arazi sonsuza kadar Kazakistan'a ve dolayısı ile ilgili turizm yatırımcısına (otele) verilmiş olmaktadır."

Gerekçede, Türkiye'nin en güzel varlıklarından birinin Meclis'in alet edilmesiyle yasal kılıf hazırlanarak birilerine tahsis edilmeye çalışıldığı iddia edildi ve "Bu anlaşma onaylanırsa halkımızın hiçbir itiraz yolu yoktur çünkü uluslararası anlaşmalarda Anayasa Mahkemesi yolu kapalıdır. Bu durum inanması zor, devlet geleneğimize yakışmayan ve onur zedeleyici olup asla kabul edilemez" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close