Haberler

CHP'den Taşeron Tepkisi: Maden İşçisinin Hakları Taşeronlaşmanın Diyeti Olamaz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun CHP'li üyeleri, Torba Tasarı'da yer alan maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin hemen yasalaşmasını, taşeronlaşmaya ilişkin hükümlerin de çıkarılmasını istedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun CHP'li üyeleri, Torba Tasarı'da yer alan maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin hemen yasalaşmasını, taşeronlaşmaya ilişkin hükümlerin de çıkarılmasını istedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun CHP'li üyeleri, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında kamuoyunda "Taşeron Tasarısı" olarak adlandırılan tasarıyı değerlendirdi.

-"MADEN İŞÇİSİNİN HAKLARI TAŞERONLAŞMANIN DİYETİ OLAMAZ"-

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin hemen yasalaşmasını istediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Tasarı, kamuda taşeron çalıştırmaya son verilmesi konusunda hiçbir düzenlemeye yer vermiyor. Kamuda taşeron sistemine son verilsin.

Tasarıda yer alan madencinin çalışma koşullarını iyileştiren düzenlemeler hemen yasalaşsın istiyoruz.

301 madencinin ölümü ardından gerçekten madencilerin çalışma koşulları iyileştirilmek isteniyorsa ilk yapılması gereken taşeron sistemine son verilmesidir. Soma katliamına yol açan bataklık taşeron sistemidir. Bataklık kurutulmalıdır. Yoksa taşeronlaşmanın kurbanlarına taşeronlaşmayı sürdürerek diyet ödemek insafsızlıktır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kamuda taşeron sisteminde çalıştırılan işçilerle, 4C ve 4B türü sözleşmeli çalıştırılanlara kadro sözü veriyoruz. Taşeronlaşmaya ilişkin hükümler torba yasadan çıkarılsın. Çünkü maden işçisinin hakları taşeronlaşmanın diyeti olamaz."

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da, tasarıda taşeronun yaygınlaşmasını sağlayacak düzenlemeler olduğuna işaret ederek, "Taşeron yasal güvenceye kavuşturuluyor. Adeta bir taşeron cumhuriyeti kuruluyor. TBMM'de 2014'te yaklaşık olarak bin 300 taşeron işçisi TBMM çatısı altında çalışıyor. 2005'ten bugüne kadar tam 14 kat taşeron işçisi TBMM'de arttı" diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, "Kamuoyunda şöyle bir algı yaratıldı, müjde, taşerona müjdeOysa bu müjde bir tuzak, tam bir tuzak ile karşı karşıya. Koşulları kötüleşen bir taşeron yasasıyla şu anda karşı karşıyayız" dedi.

İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de, Torba Tasarı'nın alt komisyonda ele alınmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close