CHP'den Ankara Barosu'na Ziyaret
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ve beraberindeki heyet, Ankara Barosu Başkanı Aksoy'u ziyaret etti Aksoy: "Anayasa çalışmalarında yer alan, 'yabancı ortak avukatlıkların, Türkiye'de hizmet verebileceğine' ilişkin madde endişe verici" Tezcan: "Avukatlık mesleğini, kontrolsüzce uluslararası sermayenin tahakkümü altına sokacak bir düzenlemeye müsaade etmemiz mümkün olmaz, biz net olarak karşı dururuz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve beraberindeki heyet, Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy'u ziyaret etti.
Tezcan, ziyarette, Ankara Barosu Başkanlığına seçilen Aksoy'a "hayırlı olsun" dileğinde bulundu.
Barolarda hukukun, hukuk devletinin hakim kılınmasının, bağımsız ve özgür bir yapının çok önemli olduğunu belirten Tezcan, özgürlüğün, demokrasinin, hukukun yerleşmesi sürecinde barolara çok önem verdiklerini söyledi.
"Yandaş olmayan" baroların iktidarın hedefinde olduğunu iddia eden Tezcan, baroların sadece mestektaşlarını değil Türkiye'de hukuku koruyan örgütler olması gerektiğini dile getirdi. Tezcan, "Bu noktada, verdiğiniz mücadaleden dolayı sizleri kutluyoruz" dedi.
Avukatlık Kanunu'nda yapılacak değişiklikle baroların, baro yönetimlerinin iktidar kontrolünde kuruluşlar haline getirilmeye çalışıldığını öne süren Tezcan, bunu kabul etmediklerini belirtti.
-"Yabancı avukatlık ortaklıkları mesleği bitirir"
Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy da TBMM'de daha önce avukatlık mesleğini yapan birçok milletvekilinin bulunduğuna dikkati çekerek, bunların bazılarının, son zamanlarda çıkan kanunlarda, önergelerde, avukatlığa ve hukuk devletine aykırı imzalar attıklarını iddia etti.
Hukukçuların dünyaya bakışının daha evrensel olması gerektiğini belirten Aksoy, gelinen süreçte, avukatlara ve barolara ciddi saldırıların olduğunu ileri sürdü.
Anayasa çalışmalarında, avukatlık mesleğinin, yargı bölümüne alınmış olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Aksoy, ancak düzenlemedeki, "yabancı ortak avukatlıkların, Türkiye'de hizmet verebileceğine" ilişkin maddeyi endişeyle karşıladıklarını söyledi.
Söz konusu madde üzerinde TBMM'de uzlaşıldığını, buna, CHP'nin de onay verdiğini duyduklarını belirten Aksoy, "İsteğimiz, uzlaşıldığı söylenen bu maddenin yeniden tartışmaya açılması. Avukatlık piyasasını, tümüyle yabancı avukatlık ortaklıklarına geçirecek bir sistemin, hem mesleği hem de baroları bitirecek olmasını görmeniz lazım. Bunun düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.
-"Düzenlemeye karşı dururuz"
Bülent Tezcan da konuyla ilgileneceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bizim böyle bir süreçte uzlaşmış olduğumuzu tahmin etmiyorum. Bu geçici görüşmelerde mutabakat sağlanmış olsa bile, bu geçici. Resmi görüşleri ifade etmiyor. Onlar daha sonra partinin yetkili organlarında en son noktaya geldikten sonra tekrar görüşülüp ele alınacak. Bu noktada bizim parti olarak uluslararası sermayeye avukatlık mesleğini bu ölçüde açacak, kontrolsüzce uluslararası sermayenin tahakkümü altına sokacak bir düzenlemeye, hem de anayasal düzenleme olarak müsaade etmemiz mümkün olmaz, biz net olarak karşı dururuz." - Ankara