Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Chp'de Gözler 26 Şubat'taki Kurultayda

Chp'de Gözler 26 Şubat'taki Kurultayda
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'de bazı delegelerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanacak 26 Şubat'taki kurultaya katılmayacakları iddiası gündemi hareketlendirdi CHP'de bazı delegelerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanacak 26...

CHP'de bazı delegelerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanacak 26 Şubat'taki kurultaya katılmayacakları iddiası gündemi hareketlendirdi CHP'de bazı delegelerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla toplanacak 26 Şubat'taki kurultaya katılmayacakları iddiası gündemi hareketlendirdi. Muhaliflerin, "şahsa ait kurultay istemiyoruz" derken, 362 imza üzerine toplanacak 27 Şubat'taki kurultayın ise "delegelerin iradesinin küçümsendiği bir kurultay haline geldiği"ni savundukları öğrenildi.

CHP 26 Şubat ve 27 Şubat tarihlerinde çifte kurultaya hazırlanırken, bazı delegelerin, 26 Şubat'taki kurultaya katılamama kararı yönündeki iddialar gündeme geldi. 362 delegenin tüzük kurultayı için genel merkeze imza vermesiyle başlayan süreçte, genel merkezin iki kurultay kararına karşı çıkan bazı delegelerin, "kurultayı boykot" kararında birleştiği ifade edildi. Bazı delegelerin "Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 26 Şubat'taki kurultay için "bu benim yapacağım kurultay olacak' dedi. Biz şahsa ait kurultay istemiyoruz. Biz 362 delege olarak imza verdik. Biz örgütün yapmak istediği kurultaya gitmek istiyoruz" gerekçesiyle 26 Şubat'taki kurultayı boykot etmeye hazırlandığı belirtiliyor. 26 Şubat'taki kurultayın toplanması için kurultay delegelerin salt çoğunluğu olan 625 delegenin imzası gerekiyor.

Genel merkeze kurultay çağrısı için toplanan imzaların tümünün değil, sadece 362'sinin verildiğini belirtilirken, boykot için de yeterli sayıda imzaya ulaşılabileceği ifade edildi. Muhaliflerin, kurultay günü ya hiç solana gelmeyecekleri ya da bazılarının salona girerek hazirun defterini imzalamayacakları belirtildi.

-"27 ŞUBAT DELEGENİN İRADESİNİ KÜÇÜMSEYEN BİR KURULTAYA DÖNÜŞTÜ"

Muhaliflerin, 26 Şubat'taki kurultayın genel merkez tarafından "şölen" olarak duyurulmasından da rahatsız oldukları belirtiliyor. Billboardlarda, 26 Şubat'taki kurultayın ilanlarının olduğunu, 27 Şubat'la ilgili hiç bir ibarenin bulunmadığını ifade eden muhaliflerin "26'sı şölen oluyor, 27'sine sadece biz alınıyoruz. 27'si küçümsenen, kurultay delegelerin iradesinin küçümsendiği bir kongre haline geldi" dedikleri belirtildi.

26 Şubat'taki kurultayın 15 bin kişilik salonda yapılacak olmasını da eleştirilirken, kalabalık bir salonda tüzük maddelerinin sağlıklı bir şeklide oylanamayacağı görüşü benimsendiği kaydedildi. Muhaliflerin, "Kabul edenler, etmeyenler' şeklinde oylama doğru değil. Büyük salonda kurultay delegelerinin oturacağı yerler belli değil. Ad okunarak ve ya sandık konularak bir uygulama yapılsa, bunun sonucu demokratik olur. Biz şölen değil, tüzük kurultayı istiyoruz, tüzüğün değişmesini, parti içi demokrasi istiyoruz o nedenle de bu tüzük kurultayına katılmıyoruz" anlayışı içinde oldukları belirtiliyor.

-REFARAMDUM ÖRNEĞİ-

Öte yandan muhaliflerin, sadece salt çoğunlukla kabul edilecek bir tüzüğün de, tüm delegelerin iradesini yansıtmayacağı görüşünde oldukları ifade edildi. Anayasa referandumunu örnek göstere muhalifler, "Yüzde 51 oyla"evet', yüzde 48 oyla "hayır' denen bir Anayasayı kabul etmeyiz, diyen CHP'nin buna benzer bir tablo ile kabul edilen bir tüzüğü benimseyeceğini sanmıyoruz" dedikleri ifade edildi.

-MATKAP: "ÖYLE BİR İHTİMAL VERMİYORUM"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap ise konuyla ilgili ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Böylesine yaşamsal derecede önemli olan bir kurultaya, kurultay delegelerin katılmaması izah edilemez. Çünkü Anayasamızı değiştirmeyi görüşeceğiz. Herkesin düşüncesini söylemesi lazım. Böylesine yaşamsal derecede bir toplantıda kurultay delegelerimiz görev yapmayacaksa nerede yapacak? Onun için bizim kurultay delegelerimiz bunun önemini bilen, bilgi birikimde olan düzeyde. Öyle bir ihtimal vermiyorum"

26 Şubat'taki ile 27 Şubat'taki kurultayların "aynı öneme" sahip olduğunu vurgulayan Matkap, "Bu iki kurultay arasında fark yok" dedi. Matkap, şu anki karara göre, 27 Şubat'taki kurultayın ise basına kapalı olacağını da kaydetti.

-"HAZİRUN DEFTERİ SALONDA İMZANALACAK"

Öte yandan, Matkap, hazirun defterine imza atmayana kurultay kartı verilmemesi yönündeki iddiaların ise doğru olmadığını söyledi. Bunun "sahtekarlık" olacağını ifade eden Matkap, "Oraya gidecek hazirun listesi sıfır gider. Hazirun defteri kurultay salonunda herkesin gözü önünde imzalanacak. İl başkanları yavaş yavaş genel merkezden delege kartlarını almaya başladılar, kartlar il başkanlıklarında delegelere dağıtılacak" dedi.

Matkap, delegelere ikinci kurultay için ayrı bir kart verilmeyeceğini de ifade ederken, aynı kartın her iki kurultayda da kullanılacağını belirtti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title