Haberler

Çhd ve Mersin Barosu'ndan Altuntaş'ın Gözaltına Alınmasına Protesto

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, dün Mersin’deki KCK operasyonunda ÇHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Avukat Mehmet Altuntaş’ın evinin ve bürosunun aranmasını ve gözaltına alınmasını kınadı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, dün Mersin'deki KCK operasyonunda ÇHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Avukat Mehmet Altuntaş'ın evinin ve bürosunun aranmasını ve gözaltına alınmasını kınadı. Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, aramaların tamamen hukuksuz olduğunu savunarak, Altuntaş'ı yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

ÇHD Mersin Şubesi'ne üye avukatlar, bugün Mersin Adliye Sarayı bahçesinde toplanarak, ÇHD Şube Eş Başkanı Altuntaş'ın gözaltına alınmasını sloganlar, ıslıklar ve alkışlarla protesto ettiler. Protesto eylemine Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ile Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da katılarak, avukatlara destek verdiler.

"GÖZALTILAR VE YAPILAN ARAMALARIN TAMAMI HUKUKA AYKIRIDIR"

Açıklama öncesinde konuşan Av. Ali Bozan, dünkü operasyonda, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, eski belediye başkan yardımcıları ve meslektaşları, Mersin Barosu'na kayıtlı, ÇHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Avukat Mehmet Altuntaş'ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin evlerine baskınlar yapıldığını söyledi. Dosyada gizlilik kararı olduğunu belirtti. Dosya içeriğinin ne olduğunu avukatlar olarak kendilerinin bile henüz bilmemelerine karşın, basında dosyanın içeriğine ilişkin bazı bilgiler çıktığına işaret eden Bozan, "Ancak şunu biliyoruz; geçmiş dönemde bugün birilerinin paralel yapı dediği, hakim ve savcılar ve o dönem ki kolluk güçlerinin talimatlarıyla yapılan usulsüz dinlemeler neticesinde elde edilmiş bir soruşturma. Yaklaşık olarak 4 yıl, 5 yıl emniyetin ve özel yetkili savcılıklarının sümen altlarında, gizli çekmecelerinde bekletilmiş bir soruşturma söz konusu. İşte o soruşturma dosyası dün birdenbire ne olduysa açığa çıkarıldı. Bu soruşturma neticesinde yapılan gözaltı işlemleri, yapılan arama işlemlerinin tamamı hukuka aykırıdır. Meslektaşımız Mehmet Altuntaş'ın evinde ve bürosunda hukuka aykırı bir şekilde arama yapılmasını kınıyoruz" dedi.

"ARAMALAR TÜM HUKUK NORMLARI AYAKLAR ALTINA ALINARAK SÜRDÜRÜLÜYOR"

Daha sonra ÇHD Mersin Şubesi adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Keleşoğlu da operasyon kapsamında evlerde ve bürolarda aramalar yapıldığını, Eş Başkanları Altuntaş ile birlikte, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk ve belediye meclis üyeleri hakkında da gözaltı kararı verildiğini anımsattı. Gerekçenin terör soruşturması olduğunu dile getiren Keleşoğlu, "Tüm hukuk normları ayaklar altına alınarak sürdürülüyor aramalar. Bir avukatlık bürosunda arama yapılabilmesi için başta zorunlu unsur olan 'geçerli bir mahkeme kararı' olmak üzere hiçbir usul hükmüne riayet etmeksizin soruşturma yürütenler, kendi hukuk düzenlerinin kurallarını dahi hiçe sayıyor" diye konuştu.

Operasyonun, paralel yapılanma tarafından yapılan gizli soruşturma çerçevesinde gerçekleştirildiğini iddia eden ve siyasal iktidarı sorumlu tutan Keleşoğlu, "Bizler, saldırıların asıl olarak ÇHD Mersin Şube Eş Başkanımız Av. Mehmet Altuntaş özelinde ezilenlerin, yoksulların, emekçilerin, devrimcilerin, yurtseverlerin davalarına bakmaktaki ısrardan kaynaklandığını biliyoruz. Arama, gözaltı ve terör soruşturmaları ile bu avukatlık pratiğini yok edeceklerini sananlar yanılıyorlar. Bundan iki yıl önce genel merkez ve şube yönetici ve üyelerine yapılan saldırıdan umduğunu bulamayan iktidar, buradan da eli boş dönecektir. Başta biz Mersin'deki avukatlar olmak üzere tüm meslektaşlarımız Av. Mehmet Altuntaş'a sahip çıkarak bu saldırıyı boşa düşüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"MAHKEME KARARI OLMADAN ARAMA YAPILDI" İDDİASI

Açıklamanın ardından kısa bir konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı Antmen ise Altuntaş'ı asla yalnız bırakmayacaklarını vurguladı. Hukukun herkes için eşit olması gerektiğinin altını çizen Antmen, aramaların mahkeme kararı olmadan yapıldığını ileri sürdü. Türkiye'de yaşayan herkesin hiçbir ayrımcılık gözetilmeden hukuktan eşit faydalanması gerektiğini ifade eden Antmen, "Bir avukat meslektaşımızın üzerine herhangi bir suç atılı olabilir veya bir suç işlediğinden şüphelenilebilinir ama burada yapılması gereken şeyleri kanun çok açıkça yazmış. Ceza Muhakemeleri Kanunu madde 130 mahkeme kararı diyor, Avukatlık Kanunu madde 58 mahkeme kararı diyor. Eğer bir soruşturma ya da kovuşturma yapacaksanız mevcut meri yazılı kurallara uygun yapmanız gerekir. Biz bu anlamda meslektaşımız Avukat Mehmet Altuntaş aleyhine yapılan ve üzerine atılan cürüm ne olursa olsun soruşturma ve kovuşturmanın hukuka uygun başlamadığını söylüyoruz. Avukatlık Kanunu'na göre Mehmet Altuntaş'ın evinde ve bürosunda yapılan aramalarda Baro Başkanı adına orada hazır bulunan avukat arkadaşlarımız bu itirazlarını, bu usulsüzlükleri şerh ettirmişlerdir ve daha sonra da imza atmayarak bu hukuksuzluklara da ortak olmamışlardır" şeklinde konuştu.

Hukukun herkes için lazım olduğunu dile getiren Antmen, şöyle devam etti: "Mersin Barosu'na üye bir avukatın üzerine atılı suç ne olursa olsun, hele böyle siyasi suçlarda Mersin Barosu avukatını asla ve asla hiçbir yerde yalnız bırakmamıştır, bırakmayacaktır. Ben bir an önce arkadaşımızı adliye koridorlarında görmek istiyorum. Adliyede her an ulaşılabilen, bürosuna her an gidilebilen bir avukat hakkında da yakalama ve gözaltı kararı verilmesini esefle kınadığımı açıkça belirtiyorum." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

title