Cezayir Keçiova Camisi'nde İlk Cuma Namazı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Cezayir'de restoresini tamamladığı Osmanlı eseri ve Cezayir'in bağımsızlık sembollerinden Keçiova Camisi'nde ilk cuma namazı kılındı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Cezayir'de restoresini tamamladığı Osmanlı eseri ve Cezayir'in bağımsızlık sembollerinden Keçiova Camisi'nde ilk cuma namazı kılındı.
Yaklaşık 10 yıldır ibadete açık olmayan Keçiova Camisi'nde kılınan ilk Cuma namazına Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poro'nun yanı sıra Cezayir hükümetinden Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Muhammed İsa, bazı bakanlar ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte başkentin çeşitli semtlerinden gelen çok sayıda kişi katıldı.
Cuma namazının edasının ardından çarşamba günü ülkenin kuzeyindeki Blida vilayetinde askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden 257 kişi için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Keçiova Camisi'nin tarihi
Başkent Cezayir'de "Eski Şehir" olarak bilinen ve bugün dünya kültür mirasları içerisinde bulunan Kasaba (Casbah) bölgesinde yer alan Keçiova Camisi, 1520 yılında Barbaros Hayreddin Paşa tarafından inşa edildi.
Cezayir Dayılarından Hasan Paşa tarafından 1792'de genişletilerek daha büyük bir ibadethane haline getirildi.
Cezayir'in 1830'da Fransızlar tarafından işgalinden sonra 1832'de katedrale çevrilen cami, 130 yıl kilise olarak kullanıldı. 1962'de Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasıyla camide Cezayirliler ilk cuma namazlarını kıldı.
- Restorasyon süreci
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'te gerçekleştirdiği Cezayir ziyaretinde Başbakan Abdulmalik Sellal ile yaptığı görüşmede, Cezayir'deki Türk-Osmanlı dönemine ait bazı tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına Türkiye'nin de katkıda bulunması konusunda mutabık kalınmıştı.
Bu mutabakat çerçevesince ilk halinden bugüne yalnızca kitabesi kalan Keçiova Camisi'nin restorasyonuyla ilgili Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında 26 Eylül 2013'te protokol imzalanarak, proje hazırlama ve onay süreçlerinin tamamlanmasıyla 10 Eylül 2014'te gerçekleşen yer teslimi ile caminin restorasyon çalışmalarına başlanmıştı.