Cezayir'in Milli Kahramanı Bursa'da Anılıyor
Bursa'da Cezayir'in milli kahramanı Emir Abdülkadir El-Cezairi'yi anmak için düzenlenen uluslararası sempozyum, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla gerçekleşti.
Bursa'da Cezayir'in milli kahramanı Emir Abdülkadir El-Cezairi'yi anmak için düzenlenen uluslararası sempozyum, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla gerçekleşti.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi, Aleviyya Sufi Derneği (AISA), Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen "Uluslararası Emir Abdülkadir El-Cezairi Sempozyumu", Tayyare Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılışına; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mescidi Aksa imamlarından Mohammed Jamel H.S. Abdulhannoud ile Cezair, Fransa ve Türkiye'den çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyum öncesi El-Cezairi'nin hayatının anlatıldığı, "Bir adam, bir kader, bir mesaj" sergisi, Bülent Arınç tarafından açıldı.
Sempozyumda Mescidi Aksa imamlarından Muhammed Jamel H.S. ABdulhonnoud' Kur'an-ı Kerim tilavet etti.
El-Cezairi'nin ilkelerinin dünyanın kurtuluşu olduğunu belirten Vali Şahabettin Harput, Cezairi'nin 3 yıl Bursa'da kaldığını hatırlatarak, "El-Cezairi sadece bir filozof ve ilim adamı değildi, çok iyi bir devlet adamı ve komutandı. Düşmanları bile ondan hayranlıkla bahsederdi" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de geçmişte Bursa'da misafir edilen önemli bir şahsiyeti andıklarını belirterek, El-Cezairi'nin adını 2005 yılında bir caddeye verdiklerini söyledi.
El-Cezairi'nin bağımsızlık konusunda dünyaya örnek bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Altepe, "El-Cezairi, devlet adamlığı ve komutanlığının yanında önemli bir düşünür, şair idi. Bursa'ya dair eserleri de bulunmakta. Cezair devletinin temelini atmış, dine bağlılığı ile de ün salmıştır" diye konuştu.
Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hayat Nur Artıran ise, El-Cezairi'nin büyük bir mütefekkir ve döneminin en büyük komutanlarından biri olduğunu bildirdi. El-Cezairi'nin zok zor şartlarda dahi insani değerleri korumayı bildiğini kaydeden Artıran, "Biri çok iyi bir asker, alim ve şair olabilir ama Emir Hazretleri saydığımız bu hasletleri yüksek şahsında toplayan ender insanlardan birisidir. Onun yüksek manevi kimliği ile ilgili yeterli derecede araştırma yapıldığı söylenemez. Onun manevi görüş ve düşüncelerine ağırlık verilmelidir. Düşmanlarının bile hayranlıkla söz ettiği insani ilkelerini günümüz gençlerine anlatmamız gerekir" dedi.
Uluslararası Alaviyya Sufi Derneği (AISA) Başkanı Khaled Bentounes da 160 yıl önce Bursa'da yaşayan Cezairi'nin bunca zaman sonra Bursa'da anılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
1807-1883 yılları arasında yaşayan ve Cezayir'in bağımsızlığı için mücadele eden El-Cezairi, esir tutulduğu Fransa tarafından serbest bırakıldıktan sonra Osmanli İmparatorluğunun daveti üzerine Bursa'ya gelerek 3 yıl burada yaşamıştı. Daha sonra Şam'a yerleşen El-Cezairi, Bursa'ya sevgisini şiirlerinde dile getirdi. - BURSA