Haberler

Cezaevi Firarisini Öldüren Asker Serbest Bırakıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da yol kontrol noktasında 'Dur' ihtarına uymayarak aracıyla kaçan cezaevi firarisi Muzaffer Görül'e ateş ederek ölümüne neden olan Jandarma Er Görgel ilk duruşmada tahliye edildi.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Jandarma Karakolu'ndaki yol kontrol noktasında 'Dur' ihtarına uymayarak aracıyla kaçan cezaevi firarisi 24 yaşındaki Muzaffer Görül'e ateş ederek ölümüne neden olan Jandarma Er Erkan Görgel ilk duruşmada tahliye edildi.

25 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Olay, geçen 11 Kasım tarihinde meydana geldi. Kontrol noktasını görünce durmayarak kaçmak isteyen ve Bingöl Açık Cezaevi'nden firar eden Muzaffer Görül, görevli asker Erkan Görgel tarafından açılan ateşle başına isabet eden kurşunla öldü. Tutuklanan er Görgel hakkında 'Kasten öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

KURŞUN ARKA CAMDAN KAFASINA İSABET ETTİ

İddianamede Görgel'in olay günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda bulunan Abalı Jandarma Karakolu önünde yol kontrol ve arama noktasında görevli olduğu belirtildi. Muzaffer Görül'ün saat 13.30'da aracı ile Bingöl'den Diyarbakır yönüne giderken kontrol noktasına yaklaştığı sırada yanındaki silahı eline alarak hızla dönüp kaçmaya çalıştığı ifade edilen iddianamede, mevzide görev yapan bir askerin bu sırada havaya ateş ettiği kaydedildi. Silah sesini duyan şüphelinin kendi ifadesine göre havaya 1 el, kaçan araca yönelik de 2 el ateş ettiğini ifade eden savcı, 1 kurşunun aracın arka camından girip koltuk başlığını delerek Muzaffer Görül'ün başına isabet ettiğini belirtti.

SAVCI G-3 PİADE TÜFEĞİNE AİT 4 BOŞ KOVAN BULUNDUĞUNU SÖYLEDİ

Karakolda görevli askerlerin öldürülen Muzaffer Görül'ün kaçarken ateş ettiğina dair iddialarını değerlendiren savcı, olay yerinde G-3 piyade tüfeğine ait 4 boş kovan bulunduğunu kaydetti. Şüpheli Erkan Görgel'in ateş ettikten sonra başka silah sesi duyduğunu iddia ettiğini belirten savcı, kriminal incelemede olay yerinde ele geçirilen kovanların askerler tarafından kullanılan tüfeklere ait olduğunun belirlendiğini söyledi. Olay yerinde yapılan incelemede başka bir silahın ateş ettiğine dair iz ve kanıta rastlanmadığını kaydeden savcı, Muzaffer Görül'ün ateş ettiğine dair fiziki bir kanıt elde edilemediğini belirtti. Maktülün elinde olduğu iddia edilen silahın boş olduğunu kaydeden savcı, Muzaffer Görül'ün cezaevi firarisi olması nedeniyle yakalanmaktan korkup kaçtığını söyledi.

"ÖLMESİNE SEBEP OLMAK İSTEMEZDİM"

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Erkan Görgel, Muzaffer Görül'ün ailesi ve taraf avukatları katıldı. İfadesi alınan Görgel, kasten öldürme suçunu kabul etmediğini belirterek, görev sırasında Bingöl yönünden gelen aracı kullanan kişinin elinde silah gördüğünü, aracın camının yarıya kadar açı olduğunu anlatırken, "Silah şahsın sol elinde havaya bakar şekildeydi. Bu sırada 2-3 el silah sesi duydum. Ateş edenin bu kişi olduğunu düşündüm. Araçtan ateş edildiği ve kaçtığı izlenimi uyanınca sol arka lastiğine ateş ettim. Amacım şahısları hedef almak değildi. Şahsın vurulduğundan bile haberdar değilim. Olaydan sonra araçtan bir kişi daha inerek arka camı kırdı. Komutandan herhangi bir ateş emri gelmemişti. Ben karşıdan bize saldırı olduğunu düşünerek ateş ettim. Ateş etmeden önce 3 el silah sesi duydum. Ben görevimi yaptım. Ölmesine sebep olmak istemezdim. Keşke olmasaydı. Amacım aracı durdurmaktı" dedi.

TANIK ASKERLER SANIKLA AYNI YERDEN ÇIKTI

Duruşmada tanık ifadelerine geçildiği sırada öldürülen Muzaffer Görül'ün avukatları söz alarak, tanık askerlerin duruşma salonuna sanıkların bulunduğu nezarethane bölümünden girdiğini söyledi. Avukat Servet Özen, Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı olan bu durumun tutanaklara geçirilmesini ve bu konuda suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Tanıkların bu saate kadar sanıkla aynı yerde olmalarından dolayı objektif tanıklık yapamayacaklarını belirten Özen, tanık askerlerin dinlenmemesi gerektiğini savundu.

"DELİL KARARTMA VE DEĞİŞTİRME SÖZ KONUSU OLABİLİR"

Mağdur avukatlarından Ahmet Özmen kamu görevlisi olsa bile tanığın duruşma salonu dışında olması gerektiğini bildirirken, "Tanıkların baskı altında olduğunu düşünüyoruz. Delil karartma ve değiştirme söz konusu olabilir" dedi. Söz alan sanık avukatı İlter Aksoylu, tanıkların güvenlik amacıyla sanıkların bulunduğu bölümde beklediğini söyledi. Sanıkla görüştüğü için kişilerin tanıklıktan vazgeçmesi durumunun söz konusu olmadığını ifade eden Aksoylu, talebin reddiğini istedi. Daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, tanığın dinlenmesi konusunda bir engel bulunmadığını belirterek, taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkeme, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre mağdur avukatların istemini reddederek, tanıkların dinlenmesine karar verdi.

ARKADAŞI TESLİM OLMAK İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Mahkeme daha sonra olay anında Muzaffer Görül'ün yanında bulunan arkadaşı Oktay Mamuk, arkadaşının teslim olmak istemediğini, manevra yaparak dönmeye çalışırken vurulduğunu, olay günü ve öncesinde üzerinde silah görmediğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı, sanığın olaydan sonra kaçmaması, delilleri karartmaması, kaçma şüphesi olmaması ve yasal hakkı olan kuvvet kullandığının dikkate alınarak tahliye edilmesini istedi. Mağdur avukatları Erkan Görgel'in tahliye edilmemesini isterken sanık avukatı İlter Aksoylu savcının isteğine uyulmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanığın tahliyesine karar verirken duruşmayı erteledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close