Çevrecileri Ayaklandıran Gemiyle İlgili Dernek Başkanı Açıklama Yaptı
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki gemi söküm tesislerine getirilmek üzere yüzdürülen 'Kuito' adlı geminin, radyoaktif atık yüklü olduğu gerekçesiyle tepki gösteren ve 'durdurun bu tankeri' çağrısı yapan çevrecilere, Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği Başkanı Adem Şimşek'ten cevap geldi.
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki gemi söküm tesislerine getirilmek üzere yüzdürülen 'Kuito' adlı geminin, radyoaktif atık yüklü olduğu gerekçesiyle tepki gösteren ve 'durdurun bu tankeri' çağrısı yapan çevrecilere, Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği Başkanı Adem Şimşek'ten cevap geldi. Geminin tüm evrağının tam olduğunu söyleyen Şimşek, "Gemi uluslararası Basel sözleşmelerindeki kurallara uygun olarak getirilmektedir. Hiçbir zararlı tarafı yoktur" dedi.
Angola açıklarında 2000 yılından bu yana ham petrol işlemek üzere kullanılan 7391185 IMO numaralı 'Kuito FPSO' adlı geminin sökümü için 2014 yılında, ihale açıldı. İhaleyi kazanan Türk firması da, gemiyi söküm için İzmir Aliağa'daki Gemi geri dönüşüm merkezine getirmek üzere yüzdürmeye başladı. Geminin Türkiye'ye yaklaşmaya başlamasıyla birlikte, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, açıklama yaptı. "Bu tankeri durdurun" diye çağrı yapan Bozoğlu, geminin içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık olduğunu öne sürdü. Baran Bozoğlu ayrıca Türkiye'ye girmeden, tankerde ölçüm yapılmasını, radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı, bunlara dair inceleme yapılmasını istedi.
TÜM BELGELERİ TAMAM
Kuito tankeriyle ilgili açıklamayı ise, Gemi Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği Başkanı Adem Şimşek yaptı. Şimşek, dernek üyesi olan bir şirketin ihaleyi kazanıp gemiyi söküm için Türkiye'ye getireceğini ve önümüzde hafta da söküm tesislerinde olmasının planlandığını açıkladı. Geminin tüm evraklarının tam olduğunu kaydeden Şimşek şöyle konuştu:
"Gemi uluslararası, Basel sözleşmelerindeki kurallara uygun olarak, belgeleri hazırlandı. Tüm izinlerimiz tamam. Çevreye hiçbir zararlı etkisi yok. Zaten gemi söküm tesislerine gelmeden açıkta, ilgili kuruluşlarla bir kez daha incelemeden geçirilecek. Her şey kurallara uygun olarak yapılıyor. Çevrecilerin duyarlı olmasını anlıyorum ama bu onların dendiği gibi zararlı bir şey değil. Bizler zaten zararlı olan bölümleri, yine ilgili kuruluşların gözetiminde söküp, özel hazırlanmış atık merkezlerine sevk ediyoruz. Gemi ondan sonra kıyıya getirilip sökümüne başlanıyor."
Adem Şimşek dernek olarak çok ağır kurallarının olduğunu, zararlı hiçbir söküme izin vermediklerini de ifade etti.