Çevrecilerden 1000 Kişilik Piknik
Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Maşukiye ile Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanıkköy arasında piknik alanı ve yürüyüş parkurlarının bulunduğu alanda açılması kararlaştırılan taş ocaklarına tepki amacıyla bugün yaklaşık 1000 kişinin...
Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Maşukiye ile Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanıkköy arasında piknik alanı ve yürüyüş parkurlarının bulunduğu alanda açılması kararlaştırılan taş ocaklarına tepki amacıyla bugün yaklaşık 1000 kişinin katılımıyla piknik düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, Yüksel Hızlı Tren Projesi altyapısında kullanılacak 2 milyon ton taş alınacağı bu bölgede 2 milyon ağacın kesileceğini ve doğal dengenin altüst olacağı savunuldu.
Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere bu bölgede yaklaşık 165 dönümü Kocaeli'nin Maşukiye, 150 dönümü de Sakarya'nın Yanıkköy sınırları için kalan bölgede toplam 315 dönümlük alan üzerinde 4 taşocağı açılacak. Taşocaklarının açılmasıyla ilgili olarak müteahhit firmalar hazırlıklarını tamamlarken, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde kullanılacak taşların diğer bölgelerdeki mevcut faal ocaklardan alınmasını isteyen çevreciler de eylemlerini sürdürüyor.
SUYU İÇİLEBİLİR DERELER
Dün yapılan çağrı üzerine, siyasi parti temsilcileri ve üyeler, turizm dernekleri, oda başkanı ve yöneticileri ile diğer sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardın olmuşturduğu yaklaşık 100 kişi, bugün taşocaklarının açılacağı Yanıkköy'deki Çatalkaya Vadisi'nde bir araya geldi. Burada, Sapanca Gölü'ne dökülen ve suyu içilebilir özellikteki Yanık Deresi çevresinde toplanan 1000 kişi, yakın çevredeki işletmecilerin de katkısıyla hazırlanan büyük mangallarda suçuk ekmek yedi. Şarkılar söyleyip halay çeken çevreciler burada orman içlerine uzanan yürüyüş parkurunda da kısa bir gezinti yaptı.
BAŞBAKANDAN YARDIM İSTEDİLER
Burada taşocağı açılmasına başından itibaren karşı çıkan Yanıkköy Muhtarı Sibel Baykal, taşocaklarının açılması halinde burada doğal dengenin altüst olacağını, suyu içilebilir özellikteki derenin yok olacağını, binlerce ağacın kesileceğini belirterek, şöyle dedi:
"Özellikle Başbakanımıza ulaşmak istiyoruz. Başbakanımızın bu konuda çok duyarlı olduğunu biliyoruz. O da bizim gibi doğada büyümüş biri. Herşeyden önce doğrudan yana olduğunu biliyoruz. Biz Başbakanımıza inanıyoruz. Lütfen bizim sesimizi duysun. Duyacağına da inanıyoruz. Ama biz ona ulaşamadık. Her kapıyı denedik. Sayın Başbakanımız. Lütfen sesimizi duyun. ve buradaki bu yanlışın düzeltilmesinde bize yardımcı olun."
"2 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK"
Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin ise, ocakların açılmasına karşı çıkan ve olumsuz rapor veren Kocaeli Tarım İl Müdürünün görevden alındığını hatırlatarak, "Malesef bu konudaki kararlılıkları görülüyor. Yöneticilerin bu kararlığını, insanlarımızın da kararlılığıyla karşı karşıya kalıyor. Yani insanlarımızın bugünkü etkinliğe katılımı, herhalde yöneticiler bunu gördüklerinde bi işe nasıl sahip çıkıldığını görmemek tarifi mümkün değil. Bu bölge Çatalkaya Vadisi. Bu derenin suyu içilebiliyor. Bu bölgenin her tarafı doğalpark. Burada toplam 315 dönüm alandan taş çıkarılacak, yaklaşık 2 milyon ağaç kesilecek. Böylece ekonlojik denge bozulacak." dedi.
"ANKARA NE DERSE ONU YAPIYORLAR"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin CHP Grup Başkanvekili olan Avukat Fahri Örengül ise, bölgenin çevre açısından cennetten bir köşe olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu kenti yönetenlerin, bu kent için birşeyler yapması lazım. Burada halk, yöneticileri de taşocağına karşı direnmeye davet ediyor. Ben konuyu inceledim. firma ile yapılan sözleşme var. Taş alacağı yerler belli. Maşukiye o yerler içinde değil. Ama burada da açıyorlar. Bu konu Büyükşehir'in Çevre Komisyonu'nda gündeme getirildi. Oradan da olumlu bir sonuç çıkacağını ummuyorum. malesef buradaki yöneticiler Ankara ne derse onu yapıyor."
Etkinlik sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti.
MB,EA(MB/İD) - Kocaeli / Kartepe