Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilmi araştırmalarda en önemli kaynaklardan biri olan tahrir defterlerinin çevirisi projesini hayata geçirmektedir" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilmi araştırmalarda en önemli kaynaklardan biri olan tahrir defterlerinin çevirisi projesini hayata geçirmektedir" dedi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı Arşiv Dairesi Başkanlığı tarafından "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarihe ışık tutuyor" projesinin tanıtımında konuşan Güllüce, 247 tahrir defterinin çevirisinin tamamlandığını anlattı.
Arşivlerle ilgili çalışmaların gelecek nesillere bilgi aktarımı konusunda önemli olduğunu belirten Güllüce, "Bu arşivler gelecek nesillere tarihi ve maziyi aktaran, bilgi ve belge merkezi olarak büyük bir öneme sahiptir. Köklü bir devlet geleneğine sahip olan bir milletiz, tarih boyunca kurduğu tüm siyasi yapılanmalarda bu asalet içinde hareket etmiştir. Bu asalet bizi kültür arşiv hazinesi niteliğindeki her bilgiyi muhafaza etmeye mecbur bırakmaktadır" diye konuştu.
Arşiv binası projesiyle ilgili bilgi veren Güllüce, bakanlık olarak karar aldıklarını ve modern, bugünkü teknolojide bir arşivde neler olması gerekirse onların olacağı bir arşiv binası projesi başlattıklarını belirterek, "İnşallah benden sonraki arkadaşım da bu projeyi devam ettirir. Türkiye'de o kadar değerli, kıymetli eserlerin sergilendiği, muhafaza edildiği, iklimlendirmesinden yangınına kadar diğer birçok teknik şartlar içeren bir arşiv binasına kavuşuruz diye umut ediyoruz" dedi.
Bakan Güllüce, Osmanlı'dan intikal eden arşiv hazinelerin bir kısmının Türkiye'deki kurum arşivlerinde ve kütüphanelerde muhafaza edildiğini kaydederek, şunları ifade etti:
"Geçmişin aydınlatılmasında arşivler büyük bir öneme sahip. Arşiv belgelerinin tasnif edilmesini tamamlayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, arşiv hazinelerinin ilimin hizmetine sunulması noktasında da önemli bir adım atmaktadır. Askeri, coğrafi, beşeri, iktisadi alanlarda yapılacak ilmi araştırmalarda en önemli kaynaklardan birisi olan tahrir defterlerinin çeviri projesini hayata geçirmektedir. Tozlu raflarda kalan bilginin ne insanlığa ne de geleceğe hayrı olmayacağını biliyoruz. Böyle bir karar verdik ve bunların hepsinin hayata geçirilmesi ve basılması gerektiğini düşündük. Amasya iliyle başlayarak tanıtımı yapıyoruz."
Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu ise tahrir defterlerinin bölgesel tartışmalarda da hakem olacağını aktardı.
Türkoğlu, "Tahrir defterleri yalnızca Türk tarihi açısından değil Osmanlılarca tahrir sisteminin uygulandığı, Suriye, Irak, Lübnan, Libya, Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Macaristan, Makedonya, Bosna-Hersek, Filistin, İsrail, Hırvatistan, Sırbistan-Karadağ, Kosova, Slovenya ve Ürdün gibi devletlerin sosyal, kültürel, ekonomik, askeri ve siyasi tarihlerinin aydınlanması bakımından da büyük önem taşıyor" diye konuştu.