Çevre Bilinci, Merdiven Altı Kimyasalların Önüne Geçti
60 milyar TL ticaret hacmine sahip endüstriyel temizlik sektör temsilcileri, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Endüstriyel Temizlik Sektörüne Genel Bakış' panelinde buluştu.
Panelde konuşan Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık, çevre bilincinin gelişmesinin merdiven altı kimyasalların önüne geçtiğinin altını çizerken, TESHİAD Başkanı Zafer Mumcular, temizlik görevlilerinin yaptıkları işin meslek olarak tanımlanması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'de her gün yaklaşık 1 milyar 600 bin araç yıkandığını belirten TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş ise önemli bir geri dönüşüm cihazının müjdesini verdi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleşen panele; Temizlik ve Tesis Hizmetleri Yönetimi İş Adamları Derneği (TESHİAD) Başkanı Zafer Mumcular, Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSID) Başkanı Güçlü Kaplangı ve Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık katıldı.
TESHIAD Başkanı Zafer Mumcular:
"Kritik alanlarda görev yapan genel temizlik görevlilerinin yaptığı iş, meslek olarak tanımlanmalı"
Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı kapsamında sektörü buluşturan etkinlikte konuşan TESHIAD Başkanı Zafer Mumcular, endüstriyel temizlik sektöründe belgelendirme aşamasına gelemediklerini vurguladı. Mumcular, "Avrupa'da hastanelerde enfeksiyon kapma oranı yüzde 4-5 ölüm oranı yüzde 10 iken, Türkiye'de enfeksiyon oranı yüzde 15, ölüm oranı ise ne yazık ki yüzde 60-70 arasında. Bu rakamların önüne geçmek için bu alanda çalışanlara belgelendirme şartı getirmeliyiz. Ancak henüz bunu yapamıyoruz. Hastaneler gibi kritik alanlarda görev yapan genel temizlik görevlilerinin yaptığı iş, meslek olarak tanımlanmalı." dedi ve devletten beklentilerini dile getirdi. Interclean İstanbul Fuar alanında hastane odası demo alanı oluşturuldu. TESHİAD, 3 gün süreyle bu alanda simülasyon uygulamaları gerçekleştirdi.
TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş:
"Türkiye'de her gün yaklaşık 1 milyar 600 bin araç yıkanıyor"
TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş, binek ya da toplu taşıma farketmeksizin tüm araçlarda hijyen sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Bakırtaş, "Şu an Türkiye'de 23 milyon araç var. Bu rakam 10 yıl sonra 40 milyonun üzerine çıkacak. Binek araçlardaki ölçümlenen bakteri miktarı 26 milyar. Toplu taşımalarda bu rakam 3 katına kadar çıkabiliyor. Toplu taşıma araçlarının her gün mutlaka dezenfekte edilmesi gerekiyor. Ayrıca klimalardan gelen zehirli gazları da unutmamak lazım." dedi ve toplu taşımalarda oto kontrol ve hijyen denetiminin yapılmasının gerekliliğini öne çıkardı.
Türkiye'de her gün ortalama 1 milyar 600 bin aracın yıkandığı bilgisini veren TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş, "Bu yıkamalar sonucunda suyun tümü israf oluyor ve kimyasallar ile birlikte toprağa karışıyor. İstanbul Üniversitesi ile bir geri dönüşüm projesi başlattık. Bu kapsamda geliştirilen cihaz sayesinde israf ve kirlilik sona erecek. Bu çok önemli bir geri dönüşüm cihazı. Tüm yıkama yerlerinde bu geri dönüşüm cihazının zorunlu olmasını sağlayacağız. Hepsi yeşil bayraklı olacak." dedi. TOBFED, Interclean İstanbul Fuar alanında oluşturulan araç temizliği demo alanında, 3 gün süreyle simülasyon uygulamaları gerçekleştirdi.
Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık:
"Çevre bilincinin gelişmesi merdiven altı kimyasalların önüne geçti"
Gelişmiş ülkelerde hijyen ve sağlık kavramlarının birleştirildiğini ve otelcilik sektöründe bu iki kavramın son derece önem kazandığını söyleyen Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık ise "Hijyen ve sağlık konukların ilk tercih nedeni arasında yer alıyor. Konaklama sektöründe artık trendler değişti. Müşteri profili de değişerek gençleşti. Bu gençleşme ile çevre bilinci de arttı. Artık çevre bilinci olan ve bunu belgelemiş işletmeler tercih edilmekte. Çevre bilincinin gelişmesi hijyende kullanılan kimyasalların miktarının azalmasına ve ambalajların küçülmesine neden oldu. Deterjan ve su harcaması 4'te 1'e düştü." dedi.
"Şu an 1,8 milyar insan taze kullanılabilir suya erişebiliyor. 2030 yılında 1,6 milyar insan bu suya erişebilecek." diyerek bu konunun çevre bilincinin gelişmesinde etkili olduğunu dile getiren Şınık, bilinçi tüketicinin konaklama tesislerine denetleme ve eleştirme mekanizmasını da getirdiğinin altını çizdi. Özellikle sosyal medyanın bu anlamda etkili olduğunu ifade eden Şınık, "İşletmeler bu sayede daha dikkatli olmaya başladı. Yani merdiven altı kimyasalların kullanımı engellenmiş oldu. Ancak hijyen konusunda çalışanların eğitimi ve bununla birlikte malzemelerin doğru kullanımı çok önemli. Yani eğitim, kalifikasyon ve standartizasyon önemli." diyerek sözlerini noktaladı.
TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı:
"Dünya dış ticaretinden yüzde 2 pay alıyoruz"
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanlarısektörünün Türkiye'de yıllara göre gelişiminden bahseden TUSID Başkanı Güçlü Kaplangı, "Sektör olarak 2000'lerde yabancı yatırımcı ile üretime başladık. Artık Türkiye'de ve dünyada Türkiye'de üretilen endüstriyel mutfaklar görebilirsiniz. Bugün sektör olarak 1,89 milyar dolar ihracatımız var. İthalatımız 265 milyon dolar. Dünya dış ticaretinden yüzde 2 pay alıyoruz." dedi. Temizlik ve hijyen anlamında sektörün gelişiminin çok önemli olduğunu anlatan ve teknoljinin bu anlamda oldukça ileri düzeyde olduğunun altını çizen Kaplangı, İşin hijyen ve temizlik kısmına gelince artık bu kavramlara yönelik ekipmanlar üretiyoruz. Hastanelerde kirlilerin birbirine temas etmeden yıkanmasını sağlayan makineler var. Saatte 500 tabak yıkayabilen ve 2 gram deterjan harcayan makineler bulunmakta." şeklinde konuştu.
Interclean İstanbul, çok sayıda ülkeden yoğun ziyaretçi katılımı ile sona erdi.
Endüstriyel Temizlik Sektörü'nün Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki en önemli buluşma noktası Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, 10-12 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi. 40 ülkeden yaklaşık 150markanın katılım sağladığı fuar, çok sayıda ülkeden yoğun ziyaretçi katılımı ile sona erdi.