Ceviz Ağaçları Yanlış Uygulamalar Yüzünden Meyve Vermiyor
İnce kabuklu ve kaliteli cevizi ile ünlü Kırşehir'in Kaman ilçesinde üreticiler arasında yaygın olan yanlış uygulamalar yüzünden dağınık haldeki 150 bin 629 ağaçtan 138 bin 233'ünden meyve a...
ERDEM DURMUŞ - Kaliteli cevizi ile bilinen Kırşehir'in Kaman ilçesinde dağınık halde bulunan 150 bin 629 ceviz ağacından 138 bin 233'ünün üreticilerin yanlış uygulamaları yüzünden meyve vermediği bildirildi.
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ince kabuklu ve kaliteli cevizi ile ünlü Kaman ilçesinde kapama bahçelerde 48 bin ağaçtan 32 bininin meyve verme döneminde olduğunu söyledi.
Son yıllarda tanıtımın da etkisiyle cevize olan talep arttığını ve kapama ceviz bahçelerinin sayısı 300'ü geçtiğini vurgulayan Yılmaz, ilçe genelinde yaklaşık 700 ton kabuklu ceviz üretildiğini ifade etti.
Dağınık halde bulunan 150 bin 629 ağaçtan ise sadece 12 bin 396'sının meyve verdiğini ifade eden Yılmaz, ceviz ağaçlarının meyve vermemesinin çoğunlukla doğru bilinen yanlışlardan kaynaklandığını, bunlardan en önemlilerinden birisinin de cevizin kazık köklü olması nedeniyle su istemediği düşüncesi olduğunu vurguladı.
Yılmaz, cevizin kazık köklü bir bitki olduğunu ancak kullanacağı suyun tamamına yakınını toprağın 0-90 santimetre derinliğinden aldığını kaydederek, "Bitkinin toprağın daha derinlerindeki suyu çekme kabiliyeti yoktur. Ayrıca sulama suyu ihtiyacı oldukça yüksektir. İlimiz, ülkemizde sulama suyu ihtiyacının en yüksek olduğu yerlerden biridir. Kapama ceviz bahçelerinde mutlaka damlama ya da mini spring sulama sistemleri kurulmalıdır. Suyun etkin kullanımı ve topraktaki suyun muhafazasına yönelik kültürel uygulamalara önem verilmelidir" diye konuştu.
Cevizin budanmayacağı düşüncesi yanlış
Cevizin budanmayacağına ilişkin yaygın bir yanlış düşüncenin olduğuna dikkati çeken Yılmaz, cevizlerde 5-6 yaşlarına kadar ağaç şeklini vermek için şekil budaması yapılması gerektiğini, bu budamada yapılacak kesimlerin de tercih edilen terbiye sistemine göre gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sulamadaki yanlış bilgi
Ağaçları ve fidanlara, dondan korumak için Ağustos'un 15'inden sonra su verilmemesi gerektiği düşüncesinin de doğru olmadğını kaydeden Yılmaz, "Ceviz ağaçlarının sulamasına erken son çok yanlış. Meyve veren ağaçlarda ve genç fidanlarda Eylül 15'ine kadar sulama suyu ihtiyacı vardır. Sulamaya erken son verirsek ağacı kuraklık stresine maruz bırakmış oluruz. Sulamayı kesmek yerine; azotlu gübrelerden kaçınmak, kışın don zararı beklediğimiz ağaç ya da fidanları da beyaza boyama gibi uygulamalar faydalı olabilir" ifadelerini kullandı.
Bir ceviz ağacının ortalama 150-300 sene yaşadığı ve 15 yıldan itibaren 150 kilo ürün verdiği şeklindeki kanaatin de doğru olmadığını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:
"Ceviz uzun ömürlü bir ağaçtır ancak kapama bahçelerinde ömrü 80-100 yıl olarak öngörülür. Ömürleri bu süreden daha az da olabilir. Verim ağaç başına değil, 1 dekarda elde edilen ürün miktarı ile objektif biçimde ifade edilir. Ağaç başına verim değeri, ağacın kapladığı alan belli olmadığı için kullanışlı bir verim değeri değildir."
Yılmaz, son dönemlerde oluşturulan kapama ceviz bahçelerinde daha bilimsel uygulamaların yapıldığına dikkati çekerek, dağınık haldeki ceviz ağaçlarının da aynı şekilde doğru uygulamalarla elden geçirilerek, üretime kazandırılmasının ekonomik açıdan çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. - Kırşehir