Çetkoder, Tüketicileri Sms Dolandırıcılığına Karşı Uyardı
ÇETKODER Başkanı Göktaş: "Yaşamınızla ilgili çok ciddi konularda SMS alıyorsunuz. Araştırmadan, soruşturmadan 'tamam' deyip cevaplıyor, sonrasında yüklü ve kabarık faturalarla karşılaşıyorsunuz. İtilaf halinde adliyelik, icralık oluyorsunuz. Dikkat edin, araştırmadan hiçbir SMS'e geri dönüş.
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Başkanı Mustafa Göktaş, SMS dolandırıcıları, kredi kartları ve bankacılık hizmetleri konularında dikkatli olmaları konusunda tüketicileri uyardı.
Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, yasal haklardan habersiz hareket ederek okumadan, incelemeden önüne konulan her belgeyi, kağıdı imzalayan tüketicinin, attığı her imzadan mesul olduğunu bildirdi.
Tüketiciye, önüne konulan her türlü sözleşme, kontrat, anlaşma, protokol gibi belgelerin içeriklerini okumayı ve ondan sonra imzalamayı tavsiye eden Göktaş, son günlerde SMS yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık türünün artığına dikkati çekti.
Göktaş, SMS tuzaklarıyla tüketicilerin yanıltıldığını, aldatıldığını savunarak, "Gelen SMS'lere, okur okumaz karşılık vermeyin. Araştırın, soruşturun, aslı astarı var mı, ondan sonra cevaplayın. Yaşamınızla ilgili çok ciddi konularda SMS alıyorsunuz. Araştırmadan, soruşturmadan 'tamam' deyip cevaplıyor, sonrasında yüklü ve kabarık faturalarla karşılaşıyorsunuz. İtilaf halinde adliyelik, icralık oluyorsunuz. Dikkat edin, araştırmadan hiçbir SMS'e geri dönüş yapmayın" değerlendirmesinde bulundu.
"Kredi kartı limitleri için gelen SMS'lere dikkat edin"
Göktaş, bankaların yeni bir yöntem geliştirdiğini, gelecek günlerde kredi kartları ve limitleriyle ilgili sıkıntıların yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.
"Şimdiden SMS gönderiyorlar, 'limit arttırın' diyorlar. Kanmayın, aldanmayın. Telefonda pazarlığa girişmeyin" ifadesini kullanan Göktaş, tüketiciden bu tür SMS'lere cevap vermemesini istedi.
İlgili bankadan bilgi alınmasının önemine değinen Göktaş, şunları kaydetti:
"Önünüze konan her tür sözleşme, evrak ve belgeyi okuyun, imzaladıktan sonra suretini alın. Vermek zorundalar. Vermiyorlar ya da 'sonra' diyorlarsa, bir hile vardır. Vazgeçin, imzaladığınız belgeyi alıp, imha edin. Vatandaşlarımız, üretmeden tüketmemeyi öğrenmeli. Üretim yok, tüketim çok. Bu işin gidişi iyi değil. İnsanlarımız 'onda var, bende neden yok' anlayışıyla imkan dışı bir harcamaya yöneliyor, kredi kartlarıyla olmayan parayı harcıyorlar. Dikkat etsinler yaptıkları bu tasarruflarla gelecek yaşamlarını karartmasınlar."
Göktaş, yaptıkları hizmetler karşılığında herhangi bir ücret almadıklarını, gönüllü hizmet veren bir kuruluş olduklarını belirterek, tüketicilerin kendilerine "cetkoder@gmail.com" adresi ile "0 535 475 70 06" numaralı telefondan ulaşabileceğini bildirdi. - İstanbul