Cerrahi Şansı Olmayan Kalp Yetmezliği Hastalarına Müjde
Yeşim Sert Karaaslan - Cerrahi imkanı bulunmayan ya da yüksek risk taşıyan kalp kapağının tam kapanmamasına bağlı kalp yetmezliği yaşayan hastalar, dünyada yeni uygulanmaya başlanan özel bir kapalı cerrahi uygulamasıyla yaşam şansı buluyor.
Yeşim Sert Karaaslan - Cerrahi imkanı bulunmayan ya da yüksek risk taşıyan kalp kapağının tam kapanmamasına bağlı kalp yetmezliği yaşayan hastalar, dünyada yeni uygulanmaya başlanan özel bir kapalı cerrahi uygulamasıyla yaşam şansı buluyor.
Göğüs kafesi açılmadan boyun toplardamarından girilerek özel bir cihazın kalbin içerisindeki bir toplardamara yerleştirildiği yöntem sonrasında hasta, rahat nefes alabiliyor ve merdivenleri kullanabiliyor, birkaç gün sonra yaklaşık 1 kilometre yürüyebiliyor.
Dünyada henüz birkaç merkezde uygulanan yöntem, Türkiye'de ilk defa Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde gerçekleştirildi. Yöntemi, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, Doç. Dr. Tahir Durmaz, Doç. Dr. Telat Keleş, Doç. Dr. Nihal Akar Bayram ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ayhan'dan oluşan ekip uyguladı.
-"Başarı oranı çok yüksek"-
Yöntemi ilk kez uygulayan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp yetersizliğinin çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve kalp hastalarının tüm yaşam kalitesini bozduğunu söyledi.
Her hastanın cerrahi şansı bulunmadığını, bazılarının ameliyat olması halinde yüksek risk taşıdığını dile getiren Bozkurt, bu hastalar için
"çaresizliğin" en büyük ızdırap olduğunu ifade etti.
Bozkurt, kalpteki kapakçıklardan sol taraftaki kapakçığın tam kapanamaması sorununun yeni tedavi yöntemiyle çözülebildiğini bildirdi. Yöntemin, kapalı cerrahi tekniğiyle yapıldığını belirten Bozkurt, operasyon başarısının "çok yüksek" olduğunu vurguladı.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, "Dünyada nadir merkezlerde uygulanan bu tedavi yöntemi Türkiye'de ilk kez Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde ekibimiz tarafından iki hastada başarılı şekilde uygulanmıştır. Bu yeni yöntemle mitral yetersizliği olan fakat ameliyat yapılamayan hastalar için, Mitraclip
(mandallama) yöntemiyle yeni bir yöntem olan Carillon (Mitral anulus daraltılması) yöntemi de uygulanmaya başlamıştır" dedi.
-"Açık cerrahinin yerini almış bir yöntem değil"-
Ekipteki hekimlerden Doç. Dr. Telat Keleş de bu yöntemin yeni ve çok başarılı olduğunu, ancak kesinlikle açık cerrahiye bir alternatif olmadığını vurguladı. "Bu tedavi yöntemi, cerrahinin yerini almış bir tedavi değildir. Ancak, cerrahi şansı olmayan, çok yüksek riskli ya da ameliyat şansı kesinlikle bulunmayan hastalarda uygulanabilen önemli bir tedavi şeklidir" diye konuştu.
Uygulamanın kapalı yöntemle genel anestezi verilmeden de yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Keleş, "Yöntem, hastanın boyun toplardamarından girilerek özel bir cihazın kalbin içerisindeki bir toplardamara yerleştirilmesinden ibarettir" dedi.
Keleş, hastada operasyon sonrasında çok kısa bir süre içinde nefeste rahatlama olduğuna dikkati çekerek, uygulamanın yapıldığı iki hastalanın genel sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi.
-"Yaklaşık bir kilometre yürüyebiliyorum"-
Yeni yöntemin uygulandığı Recep Çam(52), ameliyat olmadan önce yürüyemeyecek durumda olduğunu, nefes almakta zorlandığını belirterek, "Merdiven çıkmayı bırakın yürüyemiyordum. Buraya bile zor geldim, hep dinlenmek ihtiyacı duyuyordum" dedi.
Daha önce kalp kapakçığının değişmesi teşhisinde bulunulduğunu anlatan Çam, şimdi nakil gerekmeksizin ameliyat gerçekleştirildiğini ve kendini iyi hissettiğini söyledi.
Çam, "Şimdi yürüyebiliyorum. Nefes almakta sıkıntım da kalmadı, kendimi çok iyi hissediyorum. Merdivenleri çıkabiliyor ve yaklaşık bir kilometre yürüyebiliyorum. Doktorlarım sayesinde sağlığıma kavuştum" diye konuştu.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA