Haberler

Cerebral Palsy'li Çocuklara At ile Terapi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURSA'da, Dr. Ayten Bozkaya Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Türkiye Jokey Kulübü Bursa Osmangazi Hipodromu iş birliği ile Cerebral Palsy'li çocuklara atlarla terapi yapılıyor.

BURSA'da, Dr. Ayten Bozkaya Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Türkiye Jokey Kulübü Bursa Osmangazi Hipodromu iş birliği ile Cerebral Palsy'li çocuklara atlarla terapi yapılıyor. Aileler, uygulamadan memnun olduklarını söyledi.

Dr. Ayten Bozkaya Çocuk Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Türkiye Jokey Kulübü Bursa Osmangazi Hipodromu işbirliği ile 2 ay önce başlatılan Cerebral Palsy'li çocuklara yönelik atla terapi, hem çocukları hem de aileleri memnun ediyor. Türkiye Jokey Kulübü Bursa Osmangazi Hipodromu'nda bulunan Atla Tedavi Merkezi'nden 2 ay önce haberdar olduklarını belirten Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Uzman Dr. Erkan Yıldırım, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü ile birlikte hipodrom yetkililerini ziyaret ederek böyle bir işbirliği yaptıklarını söyledi. Atla terapi esnasında çocukları görünce, böyle bir şeyin eksikliğini daha iyi anladıklarını ifade eden Dr. Yıldırım, şöyle dedi:

"Onların mutlu ve annelerinin yüzlerinin gülüyor olması bizleri de mutlu etti. Çocuklarda değişimi gözlemliyoruz. Bunu anneler de gözlemliyor zaten. Bizler de klinik anlamda değişimleri görüyoruz. Haftada 2 gün 10'ar kişilik gruplar halinde terapi yapılıyor. Burada, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ulaşım konusunda bize destek sağlıyor."

'ARTIK KISMEN GÖVDE KONTROLÜ YAPABİLİYORLAR'

Çocukların, fiziksel, zihinsel ve bedensel engelli çocukların fonksiyonel açıdan iyileşmesini sağlamak amacıyla atın, ritmik, dinamik ve çok boyutlu hareketlerinden yararlanılarak kas gruplarını çalıştırdıklarını söyleyen Türkiye Jokey kulübü Bursa Osmangazi Hipodromu Atla Terapi Merkezi fizyoterapisti Büşra Alper, çocukların dik duruşlarını simule ettiklerini söyledi.

Rehabilitasyon Merkezi'nden gelen çocuklarda kısmi olarak düzelmeleri gözlemlemeye başladıklarını ifade eden Alper, "Yaklaşık 10 haftadır bize geliyorlar. Gövde kontrolü olmayan çocuklar vardı. Artık kısmen gövde kontrolü yapabiliyorlar" dedi.

Çocukların buraya geldiklerinde çok mutlu olduklarını söyleyen Büşra Alper, "Aileleri çocukların gelmek için can attığını söylüyorlar. Engellerinden dolayı çok sosyal ortama giremiyorlar. Bu nedenle bambaşka bir ortama geliyorlar. Buraya gelince eğlenceli, keyifli farklı bir ortama gelmiş oluyorlar. Biz aynı zamanda çocuklarla hem oyun oynuyoruz hem terapi yapıyoruz" diye konuştu. Kızı Nilüfer'in bağımsız olarak ayakta durma sorunu olduğunu anlatan  Ayşegül Öztürk, atla terapinin çok verimli olduğunu belirtti. Atla terapi sayesinde vücut dengesini korumasını sağladıklarını belirten Öztürk, "Aynı zamanda canlı bir hayvanın üzerinde olmanın beyne verdiği ileti de söz konusu. Atın üstündeyken Nilüfer'in de beynine bu şekilde faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

- Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close