Haberler

"Cerebral Palsy'imle Hayattayım" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçirilen, 'Cerebral Palsy'li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılmalarının ve Rehabilitasyon...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçirilen, 'Cerebral Palsy'li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılmalarının ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Erişimlerinin Artırılması Projesi (Cerebral Palsy'imle Hayattayım)'nin tanıtım törenine katıldı. Bakan Şahin, "Sorunlarımızdan bir tanesi de eğitim. Engellilerin üniversiteye gitme oranı yüzde 2.5. Bu oran hala çok düşük. Yükseköğretime giden engelli çocuklarımızın sayısını yükseltmemiz ve önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor" dedi.

Ataşehir'deki Metin Sabancı Merkezi'nde düzenlenen törende Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun eşi Gül Mutlu da yer aldı.

" ÖNÜMÜZDE İKİ TEMEL SORUN VAR. BİRİ İSTİHDAM BİR TANESİ DE EĞİTİM "

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Önümüzde iki temel sorun var. Bir tanesi istihdam. Çünkü engelli ailelerin en temel sorunu 'Ben varken çocuğum benimle. Peki ben gittikten sonra ne olacak? ' Sosyal devlet olarak onların kafasındaki soru işaretlerine cevap vermek zorundayız. Ben inanıyorum ki 2023 hedeflerinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceksek bütün potansiyelimizi hayata geçirmek zorundayız " dedi.

Engellilerin istihdamına yönelik çalışmalardan da bahseden Bakan Şahin, " Sayın Başbakanımızın açıkladığı önemli bir paket vardı. İçindeki engelli kardeşlerimizin istihdamıyla ilgilidir. Kamudaki yüzde 3'lük engelli istihdam boşluğunu doldurmak için büyük bir çaba sarf ettik. Bu rakam 5 bindi. Bugün bu rakam 27 bine ulaştı. Başbakanımızın geçen gün yaptığı açıklamayla birlikte, 8 bin 150 kardeşimizi istihdama kazandıracağız " şeklinde konuştu.

Engellilerin sorunlarından bir tanesinin de eğitim olduğunu kaydeden Şahin, "Sorunlarımızdan bir tanesi de eğitim. Engellilerin üniversiteye gitme oranı yüzde 2.5. Bu oran hala çok düşük. Yükseköğretime giden engelli çocuklarımızın sayısını yükseltmemiz ve önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor " dedi.

"BU PROJE ÇOK ANLAMLI "

Bağış, " Bu projenin neticesinde 2 bin ev gezilecek. 2 bin engelli kardeşimizin sorunları yakından dinlenilecek. Aileleriyle fikir alışverişinde bulunulacak. Bunun sonucunda da bir bilgi birikimi oluşacak. Böylece, yeni fikirler ve öneriler geliştirilecek " şeklinde konuştu.

"2 BİN EV ZİYARET EDİLECEK, 100 EVDE ÇOCUKLARA REHABİLİTASYON HİZMETİ VERİLECEK "

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da şöyle konuştu:

" Merhum Sakıp Sabancı'yı anmak istiyorum. Bu proje Metin Sabancı'nın adına Cerebral Palsy'li (Beyin Felci) tüm çocuklarımıza umut için hayata geçti. O günden bugüne birçok çocuğumuza ulaştı. Dünyada bu konuda eğitim veren okulları araştırdık. 2 yıl boyunca bunları inceledik. Bu çocuklarımızı hayata katacak bir okul yarattık. Bu okulun oluşmasında emeği geçen arkadaşlarıma Dilek Sabancı başta olmak üzere herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bu tip projelerin kaynak işi olmadığını biliyoruz. Sadece kaynak değil meselemiz gönülden etkin çalışmak, sonuca ulaşmak ve şunu bilmek Cerebral Palsy'li çocuklarımızı saklamamak hayatla buluşturmak ve onlara destek vermek. Bugün başlatacağımız proje Türkiye'de bir ilk, bir öncü. Proje kapsamında 2 bin eve özel ziyaret yapılacak. Burada seçilecek 100 evde çocuk ve gençlere rehabilitasyon hizmeti ve ailelerine rehberlik hizmeti verilecek" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Şahin ile Bakan Bağış'a plaket verildi. Sabancı, Şahin ve Bağış daha sonra Cerebral Palsy'li çocuklarla fotoğraf çektirdi. Fotoğraf çekiminin ardından Bakan Şahin ve Bakan Bağış Cerebral Palsy'li çocuklarla bir araya gelerek, durumları hakkından yetkililerden bilgi aldı.

'CEREBRAL PALSY'İMLE HAYATTAYIM ' PROJESİ

Kısa adı 'Cerebral Palsy'imle Hayattayım' olan ' Cerebral Palsy'li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılımlarının ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Erişimlerinin Artırılması projesi', Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçiriliyor. Proje vakfın İstanbul Kalkınma Ajansından aldığı mali destekle uygulanacak. Projeyle, Cerebral Palsy'li çocuklara fırsat eşitliği sunulması hedefleniyor. Projeyle Üsküdar, Ataşehir ve Pendik ilçelerinde Cerebral Palsy (Beyin Felci) tanısı konmuş, 2 bin çocuk ve ailesi ziyaret edilecek. Bu çocuklar arasından seçilecek 100 çocuk ve ailelerine evde rehabilitasyon desteği verilecek. Projeyle Cerebral Palsy hastası olan çocuklarla ilgili bir veri tabanı da oluşturulacak.

PÇK (MK) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close