Cephede Parlayan Yıldızı Cephede Son Buldu
Gazetecilik kariyeri Karabağ cephesinde parlayan ve cephede hayatı son bulan Azerbaycanlı savaş muhabiri şehit gazeteci Cengiz Mustafayev tarafından 'Hocalı katliamını' belgelemek üzere çekilen son fotoğraflar, Erzurum'da Uluslararası Asılsız...
Gazetecilik kariyeri Karabağ cephesinde parlayan ve cephede hayatı son bulan Azerbaycanlı savaş muhabiri şehit gazeteci Cengiz Mustafayev tarafından 'Hocalı katliamını' belgelemek üzere çekilen son fotoğraflar, Erzurum'da Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) tarafından düzenlenen 'Soykırım Sergisi'nde sergilendi.
ASİMDER tarafından Erzurum'un Yakutiye ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde 'Hocalı katliamını' vurgulamak üzere 'Soykırım Sergisi' açıldı. Serginin açılışına Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Tavlaşoğlu, ASİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Gülbey ve vatandaşlar katıldı. Sergide Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde sivil halka yapılan katliamı canı pahasına fotoğraflayan Azerbaycanlı savaş muhabiri şehit gazeteci Cengiz Mustafayev tarafından çekilen kareler kamuoyuyla paylaşıldı.
Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Ermeni lobisine karşı Azerilere yapılan katliamı her zaman gün yüzünde tutmaya çalışacaklarını söyledi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Tavlaşoğlu da, "Ermeniler geçmişti Azeri kardeşlerimize de Türk'lere karşıda katliamda bulunmuşlardır. Erzurum'da hemen hemen hepimizin ailesinden Ermeni katliamına uğrayan bir büyüğümüz vardır" dedi.
ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey ise Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde sivil halka yapılan katliam fotoğraflarını bugün Erzurum Cumhuriyet Caddesi Lalapaşa Camii yanında sergilemeye başladıklarını kaydetti. Gülbey, "Ermenilerin 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan Hocalı şehrinde sabaha doğru 11 saat gibi kısa bir sürede belki de dünyanın son olarak şahitlik ettiği yüzyılın en vahşi katliamında, 613 silahsız sivil yaşlı, kadın ve çocuk katledilmiştir. Bu vahşetin bu yıl 21. yıl dönümü anılmaktadır, ayrıca Ermeni çetelerinin 1915-1918 yıllarında da Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde de Hocalı'daki katliamı aratmayan katliamlar yapmışlardır. Ermeni çetelerinin toplu katliamları gerçekleştirdiği şehirlerimizden biri de Erzurum'dur. Bu acıyı yaşayan ve dedelerinden hep dinleyen Erzurum halkına Hocalı şehrinde katledilen kardeşlerimizin de sizin atalarınız gibi Müslüman ve Türk oldukları için katledildiklerini, aynı acıları yaşadıklarını anlatmak için bu fotoğraf sergisini açtık" diye konuştu.
GÜLBEY'DEN ANKARA'DA YAPILAN SALDIRIYA KINAMA
ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, önceki gün Ankara Kızılay'da Hocalı Katliamı'nı anmak için bir stant açtıklarını ve PKK terör örgütü yandaşları tarafından saldırıya uğradıklarını ifade ederek, "Hocalı Katliamı'nın soykırım olarak tanınması amacıyla imza toplamak için Gökbörü Türçülük Derneği tarafından kurulan standımıza bir grup tarafından saldırıda bulunuldu. 7 arkadaşımız bu saldırıda yaralandı. 1 arkadaşımızın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Bu çirkin saldırıyı kınıyorum" dedi.
Sergiyi gezen vatandaşlar, Mustafayev'i dualarıyla yad etti.
Cengiz Mustafayev,; ünlü Azerbaycanlı gazeteci, Azerbaycan'ın milli kahramanı. 29 Ağustos 1960 tarihinde Astrahan vilayetinin Vladimir ilçesinde bir asker ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi. 1964 yılında ailesi ile birlikte Bakü şehrine göçtü. 1977 yılında Yasamal ilçesinde 167 sayılı okulu bitirdi. 1977 yılında Azerbaycan Tıp Enstitüsü'ne giren Cengiz Mustafayev, 1983 yılında enstitüyü başarıyla bitirdi. Eğitimi sonrasında 3 yıl boyunca doktor olarak çalışan Mustafayev, 1985 yılında "Cengi" birliğindeki faaliyeti ile Azerbaycan gençlerinin lideri seviyesine yükseldi. Bu Sovyetler Birliği'nde başlayan yenileşme sürecinin Azerbaycan'da teşekkül eden ilk tezahürüydü. Cengiz doktor olsa da gazetecilikte büyük hevesi vardı.1990 yılı 20 Ocak olayları onu bu yönde teşvik eden hususlardan biridir. Sovyet ordusunun Bakü'de Azerbaycanlılara karşı uyguladığı şiddeti Cengiz kameraya aldı. 1991 yılından itibaren ise artık gazetecilik mesleğini icra etmeye başladı.
Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı Karabağ saldırısı başladıktan sonra Cengiz Mustafayev gazetecilik mesleğini icra etmek üzere bölgeye gitti. 1991 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Televizyonu'nda muhabir olarak çalışmaya başladı. Ancak sadece Azerbaycan çapında faaliyet göstermekle yetinmedi. Onun röportajları Azerbaycan'ın yanı sıra pek çok Avrupa ülkesinde ve ABD'deki çeşitli kanallarda yer aldı. Ancak Sovyet döneminde devlet televizyonunda var olan sansür ve ciddi yasaklar Cengiz Mustafayevi geniş faaliyet olanaklarından mahrum ediyordu. Bundan dolayı Cengiz haberlerini derlediği özerk bir haber stüdyosu kurdu. Cengiz Mustafayev, Azerbaycan- Ermenistan savaşının 1992 yılına kadar olan döneminde cephede olanları medyaya taşıyan önemli bir figür olarak rol aldı. Ülkenin savaştaki bölgelerinden haberler, askerlerle yaptığı özel röportajlar ve tüm bunların yanı sıra Azerbaycan'daki siyasi süreç hakkındaki derlemeler Cengiz Mustafayev'in haberlerini oluşturuyordu. Cengiz Mustafayev, Azerbaycan kamuoyunda röportajları ile ün kazanmış olsa da, dünya onu daha çok Hocalı'da çektiği filmle tanıdı. Cengiz Mustafayevin Hocalı'da Ermeni askerlerce yapılan katliamı gözler önüne sermesi ile Ermenistan'ın imajı tüm dünyada ciddi sarsıntıya uğradı. Cengiz Mustafayev savaş bölgesinde yalnızca bir muhabir olarak görev almıyor, aynı zamanda bir asker hatta kumandan gibi birçok görevi kendi üstleniyordu. Cengiz Mustafayev'in bir savaş muhabiri olarak cephede parlayan yıldızı yine cephede son buldu. 15 Haziran 1992 tarihinde Hocalı rayonunun Nahçıvanlı köyünde Azerbaycanlı ve Ermeni askerler arasında çıkan çatışma sırasında, çatışmayı görüntüleyen Cengiz Mustafayev burada yaralanmış, sonrasında ise vefat etmiştir. Cengiz Mustafayev'in kamerası vurulmadan açıktı ve ölene dek çekim yapmaya devam etmiştir. Vurulduktan sonra son sözü "öldüm" olmuştur. - ERZURUM