Cennet'te Zorlu Hayat
Muğla'nın Marmaris İlçesi, Beldibi Beldesi'nin aralarında yabancı uyruklu kişilerin villasının da bulunduğu Gökbel Mevkisi'ndeki konutlara bugüne kadar su ve kanalizasyon şebekesi götürülememesi tepkilere neden oldu.
Muğla'nın Marmaris İlçesi, Beldibi Beldesi'nin aralarında yabancı uyruklu çok sayıda kişinin villasının da bulunduğu Gökbel Mevkisi'ndeki konutlara bugüne kadar su ve kanalizasyon şebekesi götürülememesi tepkilere neden oldu. Bölgede yaşayan yaklaşık 700 kişinin büyük bölümü evlerine satılığa çıkarmaya hazırlandığı belirtildi. MHP'li Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli ve Marmaris Çevre Koruma Altyapı Tesislerini Yapma ve İşletme Birliği (MARİÇ-BELBİR) ise bölgeye su götürülememesinden birbirlerini sorumlu tuttu.
Marmaris'in turistik Beldibi Beldesi'ne 8 kilometre mesafedeki Gökbel Mevkisi'nde yıllardır süren su ve kanalizasyon sorununa bir türlü çözüm üretilmedi. Geçmiş yıllarda az sayıda evin bulunduğu denizi tepeden gören yemyeşil bir doğa örtüsüyle kaplı bölgede Örnekkent, Belpark, Zambak Evleri, Gökbel Evleri ve Gökbel Vilları yapıldı. Toplam 190 konutluk bu sitelerle birlikte Gökbel Mevkisi'nde yaşayanların sayısı yaklaşık 700'e ulaştı. Su ihtiyacını mahalle hayratından ya da tonu 10 TL'ye tankerlerle içme ve kullanma suyu getirtip, karşılamaya çalıştı.
'KİMSEDEN SES ÇIKMIYOR"
Gökçebel Mevkisi'nde yaşayan gazeteci-yazar Azer Bortaçino, 'Bedbibi'nde, Seki Mahalle'ne kadar su var. Seki Mahallesi ile Gökbel Mevkisi'nin arası 1 kilometre. Gökbel ile sitelerin bulunduğu bölge 1. 6 kilometre. Ancak, buralarda su yok. Son olarak 2009 yılında Mariç Belbir'e 276 imzalı ve fotoğraflı bir dosya ile sıkıntımızı anlattık. Ancak, ses çıkmadı. Gökbel'e su getirilebilmesi için üç havuz yapılması gerektiği söylendi. Bunun da maliyeti yaklaşık 2 milyon 360 bin TL. Mariç-Belbir, 1 milyon 500 bin TL'ye bitireleceğini söyledi. Belediye Başkanı İdris İspirli ise 'Bana 500 bin lira versinler bu işi çözeyim' dedi. Biz masraflara ortak da olmaya razıyız. Ancak, yine de kimseden ses seda çıkmadı" dedi.
ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ İDDİASI
Bortaçino, 'Kanalizasyon olmadığı için pis sular nereye gidiyor bilmiyoruz. Taşıma suyla bir havuzu 400 liraya dolduruyoruz. Hidrofor çalıştığı için aylık elektrik masrafım havuzu doldurmazsam 250-300 lira. " dedi. Mariç Belbir'de iş yapılabilmesi için başkanın, yönetim kurulunda dört belediye başkanının ve üç encümen üyesinin oyu gerektiğine dikkati çeken Bortaçino, her belediyenin öncelikle kendi işini yaptırması nedeniyle kendilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü iddia etti.
Gökbel Mevkisi'ndeki evini yıllar önce 500 bin TL'ye aldığını anlatan Osman Koçak ise 'Altyapı sıkıntımızı anlatmak için mesaj atmadığım kurum neredeyse kalmadı. İsrail, İngiliz, Hollandalı komşularımız var. Bu duruma şaşırıyorlar. Bozulan yolumuzu bile kendimiz onarıyoruz" dedi. Koçak, pek çok kişinin yaşanan sıkıntı nedeniyle evlerini satılığa çıkarmayı düşündüğünü kaydetti.
İsviçreli Makine Mühendisi Silvio Malagoli villasını 6 yıl önce büyük umutlarla aldığını belirtip, 'Beklentilerim her sene azaldı. Hep söz verildi ama yapılmadı. Bizim buradan gitmemizi mi istiyorlar'" diye konuştu.
BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR
Gökbel'in su sorunun MHP'li Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli'nin çözeceğini ileri süren Mariç Belbir Genel Sekreteri Tamer Savran, 'Başkan İspirli, İller Bankası ile görüşüp, projesinin sözleşmesini yapacak ve bize devredecekti. Biz de devamını getirecektik. Haber bekliyoruz" dedi.
Belediye Başkanı İdris İspirli ise Mariç Belbir'i suçlayıp, şunları söyledi:
'Belediyemiz altyapı, su ve kanalizasyonla ilgili konuların tüm gelirlerini Mariç Belbir'e devretti. Bu konuda, 5 Temmuz 2004 tarihinde aldığımız meclis kararını imzalarken, şart koştuğumuz dört maddeden biri de susuz bölgelerimize suyun getirilmesiydi. Aradan 7 yıl geçti. Hiçbir çözüm gelmeyince kolları sıvamak zorunda kaldık. Bunun üzerine, 15 gün önce İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü ile özel görüşme yapıp, kredi istedim. İller Bankası standardında ve bankanın onaylayacağı bir proje yapılacak. Gökbel Mevkisi'ne mevcut mevzuata göre yüzde 50'si hibe olmak kaydıyla kredi alarak bu projeyi gerçekleştireceğiz. Kullandığımız kredinin aylık taksitlerini Mariç Belbir'e isteme yoluna gideceğiz. Bu düşüncelerimizi belirten bir yazıyı geçen 5 Temmuz'da Mariç Belbir'e gönderdik. Cevap bekliyoruz."