Cengiz Aytmatov Türk Dünyasının Ortak Değeri"
Kastamonu'da "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" programı düzenlendi.
Kastamonu'da "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" programı düzenlendi.
Kastamonu Valiliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Anadolu Mektebi tarafından Grand Moni Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, Aytmatov'un eserlerinden örnekler okuyan öğrenciler, daha sonra panelde Türk dünyasının ünlü yazarını anlattı.
Etkinliğe katılan Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, babasının Türkiye'de çok sevildiğini vurguladı.
Babasının Türk dünyasının ortak değeri olduğunu söyleyen Aytmatov, "Türk kardeşlerimizin babamın eserlerine sahip çıkmalarına tanık oluyorum. Bu benim için çok güzel. Cengiz Aytmatov Türk dünyasının ortak değeri. Bu ortak değer Türk dünyasının daha da yakınlaşmasına, Türk birliği için yardımcı olsun." ifadelerini kullandı.
Türklerin Anadolu'ya geliş sürecini esprili dille anlatan Aytmatov, "Büyükelçimiz Türklerin Kırgızlardan nasıl ayrıldığını anlattı fakat nedenini söylemedi. O zamanki Kırgızlar ikiye bölünüyordu. Birileri at etini çok seviyorlardı. Diğerleri at etini yemiyordu. At etini sevenler tüm atları yemiş bitirmiş oldular. Batı'ya gitme zamanı gelince diğerleri giderken Orta Asya'da kalmak zorunda kaldılar. Böylece çekik gözlü kaldılar." dedi.
Aytmatov'un bu sözleri dinleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı.
Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz de bugün birçok güzelliğin aynı anda yaşandığını ifade etti.
Aytmatov'un önemli bir yazar olduğunu vurgulayan Karadeniz, şunları dile getirdi:
"Cengiz Aytmatov kendi topraklarıyla bütünleşmiş ve ondan eserler ortaya çıkarmış ve o eserleri dünya ile buluşturmuştur. Cengiz Aytmatov'u büyük yapan budur. Bir sanatçı kendi toplumuyla ne kadar bütünleşirse o kültürü işlemesini iyi becerirse onu büyük yapan özelliği budur. Cengiz Aytmatov'u büyük yapan özelliği de budur. Kırgız kültürüyle yoğrulmuş bir insanın eserlerinin sadece Kırgız kültürüyle değil tüm dünyaya hitap eden şekilde işlemiş olması ona ayrı bir değer katan özelliğidir. Eserlerinden biri de Türk sinemasında film olarak değerlendirilmiştir. Türkiye'de oldukça sevilmiştir bu eser."
Anadolu Mektebi'nin önemli bir görevi yerine getirdiğine işaret eden Karadeniz, "Anadolu Mektebi çocuklarımıza, gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak, okuduklarını değerlendirip, yorumlayarak yeni fikirler ortaya çıkarıp, büyüdüklerinde kendi toplumlarına örnek olacak, önderlik yapabilecek şekilde yetişmelerini sağlayacak çalışmalar yapıyor." diye konuştu.
Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise Anadolu topraklarında Anadolu çocuklarının Aytmatov'u büyük bir aşkla okuduğunu kaydetti.
Aytmatov'un bu topraklarda yeniden güçlü bir şekilde doğduğunu ifade eden Güçlü "16 şehirden gelen öğrencilerimiz Aytmatov'u anlatacaklar. Öğrencilerimiz Aytmatov'u ve diğer yazarlarımızı okuyor. Bu öğrenciler arasında edebiyatçılar, sanatçılar, akademisyenler çıkacaktır." dedi.
Güçlü, bu çocukların toplumun geleceğini kuracak insanlar olduğunu belirterek, "Anadolu Mektebi 7 sene önce faaliyete geçti. Bugün, Anadolu'nun 16 şehrinden gelen Anadolu Mektebi hocalarımız ve öğrencilerimiz var. Anadolu Mektebi'nin böyle bir noktaya geleceğini hayal ederek çıkmadık, sadece yola çıktık. Aytmatov'un 90. yılı dolayısıyla hazırlıklara 2017 yılı ekim ayında başladık. Uzun bir süre ama bugünkü tablo hepsine değdi." değerlendirmesinde bulundu.
Etkinliğe, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, akademisyenler, daire müdürleri, yurt içi ve dışından gelen öğrenciler katıldı.
Üç gün sürecek programlarda yazarlar öğrencilerle buluşacak.