Cenevre'deki Duara 3 Buluşla Katılacak
Türk Patent ve Marka Kurumu, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenecek 45. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarına 3 yerli buluşla katılacak.
Türk Patent ve Marka Kurumu, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenecek 45. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarına 3 yerli buluşla katılacak. Patent ve Marka Kurumu'ndan yapılan açıklamada buluş fuarına bu yıl Ezgi Yelekoğlu'nun birden fazla algılama oluşturma ve çoklu zekayı geliştirmeye yönelik buluşu ile, İlter Denizoğlu'nun hem nefes üfleme hem de nefes alma terapilerinin gerçekleştirilmesini ve kullanıcının ses tellerinin nemlendirilmesini ve tedavi edilmesini sağlayan bir ses açar aparatı ile, Zeynep Özdemir'in ise çok boyutlu objelerin yüzeylerinin kimyasal ve mekanik nano desenleme yöntemi ile işlenmesi yöntemi ve bu yöntemin gerçekleştirilmesinde kullanılan robotik kol yapılanması buluşu ile katılınacağı bildirildi. Yapılan açıklamada 29 Mart-2 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenecek fuara katılacak buluşlar hakkında şu bilgilere yer verildi:
"EZGİ YELEKOĞLU'NUN BULUŞU: Birden fazla algılama oluşturma ve çoklu zekayı geliştirmeye yönelik olarak; renk çarkı ile rengini belirleyen ilk oyuncunun kendi renginden seçtiği yaylardan herhangi birini renkli delik çerçeveleri ile belirlenmiş kendi rengine uygun deliklerin birinden başlayarak herhangi bir deliğe sabitlemesi, takiben diğer oyuncuların da kendi rengindeki yaylardan birini bir önceki oyuncunun yerleştirdiği yayın altından veya üzerinden başka bir yaya değdirmeden geçirmesi, böylece elindeki yayları ilk bitiren veya yapılacak hamle kalmadığında en az yayı olan kişinin kazanacağı prensibine dayanan ve çoklu oyuncunun oynamasına imkan veren oyunda kullanılmak üzere tasarlanan bu buluş; üst hazne, alt hazne, farklı renklerde ve farklı boyutlarda olmak üzere yaylar, yayların konumlandırılmasına yönelik delikler, oyuncuların renk belirlemesi amacına yönelik renk çarkı, mafsal, kilit sistemi, yayları muhafaza etmeye yönelik Sınır Bölmesi, alan sınırlama ve şekillendirme amacına yönelik Oyun Düzlemi Sınırlayıcıları, Mafsal Yuvası ile Renkli Delik Çerçeveleri bütünlüğünden oluşmaktadır.
DR. İLTER DENİZOĞLU'NUN BULUŞU:
Bu buluş, hem nefes üfleme hem de nefes alma terapilerinin gerçekleştirilmesini ve kullanıcının ses tellerinin nemlendirilmesini ve tedavi edilmesini sağlayan bir ses açar aparatı ile ilgilidir. Buluşun amacı, ses eğitimi yapılması, ses tellerinin nemlendirilmesi ve inhalasyon ve sprey aparatı olarak kullanılması gibi birçok özelliği bir arada sağlayan (all-in-one) bir ses açar aparatı gerçekleştirmektir. Buluş konusu ses açar aparatı, özel tasarımı sayesinde inhalasyon sırasında kullanıcının boğazına sıvı kaçmasını engellemektedir.
ZEYNEP ÖZDEMİR'İN BULUŞU: Çok boyutlu objelerin yüzeylerinin kimyasal ve mekanik nano desenleme yöntemi ile işlenmesi yöntemi ve bu yöntemin gerçekleştirilmesinde kullanılan robotik kol yapılanması. Buluş, işlenecek parçanın, tutucu altlığı, tutucu yatağı ve tutucu başlığını içeren tutucuya tutturulması; bahsedilen, işlenecek parçanın, üzerinde pedler bulunan ped cihazı üzerinde, işlenecek yüzeyinin şekline ve konumuna göre konumlandırılması; işlenecek parçanın, 6 serbestlik dereceli endüstriyel seri kinematik konfigürasyonlu endüstriyel robot kol vasıtasıyla, ped üstüne, ped ile işlenecek parça arasında bir temas yüzeyi oluşacak şekilde bastırılması; bahsedilen temas yüzeyinde oluşan kuvvetin, kuvvet-tork sensörü tarafından ölçülmesi; tutucunun, belirlenen kuvvet değerlerinde tekrar konumlandırılması; ped cihazı üzerindeki pedlerin, ped cihazı içerisinde bulunan motorlar vasıtasıyla, daha önceden belirlenen sabit bir hızda döndürülmesi, işlenecek parça üzerine, ped cihazının üzerindeki ped mekanizması içerisindeki kanal sistemi vasıtasıyla kimyasal beslemesi yapılması işlem adımlarını içeren, özellikle resistansların yüzeylerini düzlemlemeyi ve cilalamayı sağlayan kimyasal mekanik cilalama yöntemi."
(Behçet Aksoy /İHA)