Cemalettin Sarar: Her Yerde Avm Açılıyor Buna Dur Demek Lazım
Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, AVM'lerdeki tekstil sektörünün geleceğinin iyi olmadığını, her yerde AVM açıldığını ve buna bir 'dur' demenin gerektiğini söyledi.
Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, AVM'lerdeki tekstil sektörünün geleceğinin iyi olmadığını, her yerde AVM açıldığını ve buna bir 'dur' demenin gerektiğini söyledi. Sarar, emekli ettiği kadın çalışanlarıyla altın gününe katıldığını da anlattı.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) bu yıl 11'incisi düzenlenen Girişimcilik Haftası'nda, Sarar Giyim Tekstil San.ve Tic.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Cemalettin Sarar, üniversite öğrencilerine Sarar Giyim'in kuruluş ve markalaşma hikayesi ve girişimciliğin önemini anlattı.
SARAR 12 METREKARELİK DÜKKANDA DOĞDU
Sarar Giyim'in ilk olarak Eskişehir'de babası Abdurrahman Sarar tarafından 1936 yılında 12 metrekarelik bir terzi dükkanı olarak kurulduğunu açıklayan Cemalettin Sarar, bugün 5 bin kişi istihdam eden, dünyada 100'ün üzerinde mağazası olan ve Türkiye'ye ihracat geliri kazandıran önemli bir giyim markasına dönüştüğünü dile getirdi.
İŞÇİLERE HER GÜN YEMEK GÖTÜRDÜ
19 Nisan 1944 doğumlu olduğunu anlatan Cemalettin Sarar, "Babam ben doğduğumda, 'Bana başarılar getirecek bir erkek evladım oldu' diye gidip o yıl ticaret odasına kaydını yaptırmış. İlkokul çağındaydım ve Eskişehir bit pazarında 12 metrekarelik hazır elbise mağazası vardı. Dükkanda çalışan 3-4 kişi hazır elbise dikiyordu ve onlara her gün evde annemin yaptığı üç kap yemek götürürdüm" dedi.
TERZİ DÜKKANI FABRİKAYA DÖNÜŞTÜ
Ortaokul çağlarında her gün dükkana gittiğini, dükkanın 24 m2, sonra 44 m2, derken Ankara, Kayseri İnegöl gibi başka şehirlere satış yapmaya başladıklarını anlatan Sarar, "1980'de Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika yapmaya karar verdik ve yer istedik. Almanya'dan bugünün parasıyla 25 milyon dolara en iyi makineleri getirdik. Hugo Boss, Armani, Zegna gibi dünyaca ünlü markalar bizden üretim yapmamızı istedi. En son Boss'la anlaştık" dedi.
DEDELERİMİZDEN 5 KÜP ALTIN KALDI
O dönem Boss'la anlaşma anısını anlatan Sarar, "Bugünün parasıyla o dönemde 25 milyon dolar yatırım yaptık. 'Nasıl aldınız bu makineleri, en iyileri bunlar' diye sordular. 'Biz Osmanlı çocuğuyuz' dedim ama halbuki para yok, cesaret var. 'Dedelerimiz, babalarımızdan 5 tane küp kaldı, ikisini kırıp bozdurdum, küplere de bahçede çiçek-böcek ektik' dedim. Kasayı da açtım bir torba altın çıkardım. 'Ooo' dedi. 'Bunlardan 3 tane daha var' dedim. Geldiler gördüler fabrikayı ve 'tamam bu işi yapalım' dediler" diye konuştu.
BOSS'UN KARŞISINA MAĞAZA AÇTI
15 yıl Boss'la çalıştıklarını aktaran Cemalettin Sarar, "Boss'un en büyük üreticisiydik. Yabancı dil bilen çalışan iki arkadaş bizden ayrıldı, sattılar bizi. Gittiler Boss'la çalışmaya başladılar ve Boss İzmir'e fabrika açtı. Ben de gittim İtalya'da Boss'un karşısına mağaza açtım. İspanya, Fransa, İngiltere birçok ülkeye gittim, ondan sonra başka markalar geldi ve bugün Sarar'da dünyaca ünlü başka markaların ürünü dikiliyor" dedi.
AMERİKA'DA 200 MAĞAZA HEDEFİ
Yılmadan, korkmadan cesaretle hep büyüdüklerini kaydeden Sarar, "OSB'de 150 bin m2 yer var, Eskişehir'de Sümerbank fabrikasını da aldık. Bu fabrika devlete her sene milyon dolarlar zarar veriyordu, şimdi 1500 kişi çalışıyor. Ev tekstili ve gömlek yapıyoruz ve dünyanın birçok ülkesine satıyoruz. Amerika'da 15 mağaza var ve 16'ncısını bu ay açacağız. Amerika'daki hedefimiz 100 mağaza açmak. Türkiye genelinde 200 mağaza, Antalya'da 6 mağazamız var. Cesaret ama her zaman kaliteli üretim ve dürüst olmak gerekiyor" diye konuştu.
HEP VALİ OLMAK İSTEMİŞ
Küçük yaşta hep vali olmak istediğini, ama bu hedefine ulaşamadığını söyleyen Sarar, "Valiliğin önünden hep geçerdik 'Anne-baba ben vali olacağım' derdim, olamadım ama esnaf-tüccar oldum. Ülkemizde herşey yapılır. Tekstilde dünya deviyiz. İtalya, Fransa varsa Türkiye de var ve birinci ligdeyiz. Türk markası var. Gördüğünüz o yabancı markaların hepsi burada dikiliyor, ama siz yabancı markalara büyük paralar veriyorsunuz" dedi.
KADINLARIN ALTIN GÜNÜNE KATILIYOR
Çalışanlarına verdiği önem ve ütücüsüne kadar herkesin fikrini dinlediğinden bahseden Cemalettin Sarar, bugün fabrikadan emekli olan kadınların kendisini düzenledikleri günlere çağırdığını da söyledi. Sarar, "Emekli olan 100 bayan arkadaşımız, 'Abi şurdayız, burdayız, sen de gel' diye çağırıyor. 'Kızım yaşım 70 ne işim var benim altın gününde' diyorum. 'Sen bizim abimizsin, illa gel' diyorlar ve gidiyorum" dedi.
AVM'LERE DUR DEMEK LAZIM
Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Cemalettin Sarar'a, AVM'lerdeki tekstil sektörünün geleceği soruldu. AVM'lerdeki tekstil sektörünün geleceğinin iyi olmadığını belirten Sarar, "Her yerde AVM açılıyor. 2 bin metre, 5 bin metre aralıklarla, birbirine yakın AVM'ler açılıyor ve buna da dur demek lazım. Bazı AVM'ler iş yapmıyor ve mağazamız kapandı. Bunun için üzgünüm. Türkiye'nin parası çok olduğu için sokağa atıyoruz" diye konuştu. - Antalya