Cemal Gökçe: İnşaat Sektöründe 2015, 2014 Yılını Aratacak
Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Ünsal ÇAKİN / İstanbul DHA İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 2015 yılında konut ve inşaat sektörleri için hiç parlak olmayacağını ve 2014 yılını aratacağı uyarısında bulundu.
Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Ünsal ÇAKİN / İstanbul DHA
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 2015 yılında konut ve inşaat sektörleri için hiç parlak olmayacağını ve 2014 yılını aratacağı uyarısında bulundu.
DHA'ya 2014 yılını değerlendiren ve 2015 yılı beklentilerini aktaran Gökçe, Türkiye'de var olan ekonomik göstergeler büyüdükçe inşaat sektörünün daha fazla büyüdüğünü belirterek, "Ama inşaat sektörünün bir huyu var, var olan ekonomik göstergeler büyüdükçe büyüyor ama ekonomik göstergeler küçüldükçe çok daha fazla küçülüyor. Özellikle 2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin önemli ölçüde büyüyeceği iktidar ve bir takım ekonomistler tarafından ifade edilmişti. Ancak ikinci ve üçüncü çeyrek bu görüşte olanları yanıltmıştı. Özellikle birinci çeyrekteki durgunluğun etkisiyle oluşan stoklara bağlı olarak konut sektörünün giderek daha da problemli olabileceğini ifade etmeye çalıştık" dedi.
"KONUT SEKTÖRÜ AÇISINDA SORUNLARLA KAPANIYOR"
Cemal Gökçe, 2014 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin daha da küçüldüğüne işaret ederek şöyle konuştu:
"İnşaat sektöründe bu daralmadan çok daha fazla etkilendi. Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle, konut sektöründe ciddi bir durağanlık söz konusu. İnşaat sektöründe ve buna bağlı olarak konut sektöründe diğer ekonomik göstergelerin ne yazık ki 2014 yılı gönül açıcı bir çerçevede kapatmıyor. İstihdam düşüyor, işsizlik artıyor, emekli ve çalışanların ücretlerindeki sorunlarla kapatıyor. Ne yazık ki 2014 yılı sektörümüz açısında, inşaat mühendisliği açısından ve özellikle de konut sektörü açısından da sorunlarla kapanıyor."
"SEÇİMİN GETİRDİĞİ PSİKOLOJİK BİR ETKİ VAR"
Sözlerini, "Planlanmadığı için 2014 yılında ciddi bir problem ortaya çıktı" diye sürdüren Gökçe, bu konuda şöyle konuştu:
"Bir balon ve üretilmiş olan konutların orta, üst gelir gruplarına yönelik olarak üretilmiş olması, yapılan konutların satılamamış olması, orta ve daha alt gelir gruplarına yönelik olarak konutların üretilmemesi, üretilmiş olsa bile bu insanların alım güçlerinin olmaması ve geleceğe yönelik olarak iş garantilerinin bu insanlar tarafından sağlıklı bir çerçevede düşünülememesi noktasına oturdu. Bu kaygılarla 2015 yılına giriyoruz, Haziran ayında seçim var. Bu seçimin getirdiği psikolojik bir etki var."
"2014 YILINI ARATACAK"
Banka faizleri ve dolar kurunun yüksekliğine vurgu yapıp, 2012 yılına kadar 1.90 lira olan doların bu yıl 2.43 liraya kadar çıktığına işaret eden Gökçe, bu düzeylerin hükümetin öngörülerinin çok üzerinde olduğunu söyledi ve ekledi:
"Bunun anlamı eğer siz dövizi belli bir çerçevede tutamıyorsanız, özellikle ithalata dayalı bir ülke ve dış borçlarınız da giderek artacak. Tüketime değil üretime dayalı olmanız gerekir. Ama ne yazık ki var olan durum ihracata yönelik değil, tüketime ve ithalata yönelik. Doların yükselmesi, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması, inşaat maliyetlerinde artış, ücretli kesimlerin, konuta ihtiyaç duyan kesimlerin almış oldukları ücret zamlarının neredeyse enflasyonun altında kalması, işsizliğin giderek yüzde 10'ların üzerine çıkmış olması 2015 yılı içinde inşaat ve konut sektörü açısından hiç de parlak olmayacağını, hatta 2014 yılını aratacağı gibi bir sorunla karşılaşacağız."