Cem Yılmaz'a Dava Açan Profesör Orhan Kural Kimdir?
Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın 6 yıl sonra sahneye koyacağı gösterisine gelen 18+ kuralını desteklediği için tepki çeken Prof. Dr. Orhan Kural merak konusu oldu. Peki, Cem Yılmaz'a 10 bin TL'lik dava açan Prof. Dr. Orhan Kural kimdir?
Prof. Dr. Orhan Kural, yeni şovunun ilk gösterimini Londra'da yapacak olan 'a savaş açtı. 18 yaş sınırı getirilmesine destek veren Orhan Kural tepki çekerken kamuoyu tarafından da merak konusu oldu. Peki, Prof. Dr. Orhan Kural kimdir?
ORHAN KURAL KİMDİR?
Orhan Kural, 1950 yılında İstanbul'da doğdu. Gezi kitaplarıyla tanınan Kural, Yüksek Mühendis, Gezgin ve Aktivist kimlikleriyle ön plana çıkıyor. Orta öğrenimini Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamlayan Orhan Kural, 1968 – 1969 yılında İTÜ Maden Fakültesi'ne girdi ve 1972 Haziran ayında mezun oldu.
NEW YORK'DA MASTER YAPTI
Henry Krumb bursu kazanan Orhan Kural, 1972 Eylül ayında New York Columbia Üniversitesi'ne başladı. 1973 yılında, mezun olduğu İTÜ Maden Fakültesine, Maden Yüksek Mühendisi olarak çalışmaya başladı. 1981 yılında Federal Almanya Hükûmeti'nin DAAD bursunu kazanan Orhan Kural, 4 ay süre ile Aachen Teknik Üniversitesi'nde briketleme konusunda araştırmalar yaptı.
1982 Kasım ayında Venezuela Hükûmeti'nin davetlisi olarak Maracaibo Kentinde kömür teknolojisi seminerine katıldı. Kömürün teknolojisi, hava kirliliği ve briketleme üzerine değişik dillerde 50 civarında makalesi bulunan Kural, kömürün briketlemesinde ekonomik olup ve sağlığa zararlı olmayan bazı katkı maddelerini geliştirdi. Bu katkı maddeleri Türkiye ve Türkiye dışında geniş bir uygulama alanı buldu.
GUİNESS REKORLAR KİTABINA GİRDİ
Yüze yakın ülkede ve Türkiye'de çok sayıda konferans ve seminer veren Orhan Kural, konuşmacı ve yönetici olarak birçok eğitim programlarına ve panellere katıldı. Kömür konulu, 3 adet Türkçe ve bir adet İngilizce kitabın editörlüğünü yaptı. İngilizce hazırlanan Coal (kömür) isimli esere 22 devlet başkanı önsöz yazdı. Bu özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına girdi.
Ayrıca, biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş 4 adet araştırma projesi yürütücülüğü ve değişik danışmanlık görevleri bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesi'nde bir sömestr İngilizce olarak "İstatistik" dersini verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde bölüm başkanı olarak görev yaptı.
234 ÜLKE GEZDİ
Toplamda 1003 uçuş yaparak ziyaret ettiği 234 ülkeden bazılarını kaleme alan Kural'ın 15 adet gezi kitabı bulunmaktadır. Orhan Kural bu gezileri sırasında altmışa yakın ülkenin televizyon ve yazılı basınına konu oldu. Ayrıca kendi yaşam öyküsünü anlattığı "Bu Kitap Başka" adlı bir anı kitabının sahibidir. Kendi dallarında isim yapmış 50 günümüz yazarının anılarının yer aldığı "Sefername I ve Sefername II ve Seferi" adlı eserlerin editörlüğünü yaptı.
ÇİFTLİK BANK AÇILIŞAN
Orhan Kural, Çiftlik Bank'ın açılışına katılmış, Mehmet Aydın'a ödül vermişti. Soma maden kazasından sonra "Çok tatlı bir ölümdür, hiçbir şey hissetmezsiniz" demiş ve kamuoyu tarafından tepki çekmişti.
OYUNCULUK DA YAPTI
Bazı film ve dizilerde rol aldı. "Akla Ziyan İşler" adlı tiyatroda oynadı. Serap Yenici ile "Dünya İçin Bir Şey Yap" adlı müzikli gösteride oynadı. Yaşamı "Don Kişot - Orhan Kişot" müzikali olarak sahnelendi. Ayrıca bir "Matematik" kitabının yazarıdır. Çevre duyarlı şiirleri bir antoloji kitabında topladı.