Çelikçiler Enerjisini Kaya Gazından Çıkaracak
Enerji maliyetini düşüren ülkeler dünyanın kazananları arasına girecek.
Tüm dünyada petrol ve doğalgaz üretiminin yetersizliğinden doğan enerji açığını kapatmak üzere yeni kaynak araştırmaları devam ediyor. Özellikle son dönemde yeni kaynak alternatiflerinin başında ise "Kaya Gazı" geliyor. Bu bağlamda geleceğin devrim yaratacak kaynağı olarak da gösterilen "Kaya Gazı", Türkiye'de enerjinin yüzde 21,6'sını kullanan çelik sektörü başta olmak üzere enerji yoğun üretim yapan birçok sektör için ise umut ışığı oldu. Sektör temsilcilerinin katılımıyla konunun tüm bilinmeyenlerini ele alan Çelik İhracatçıları Birliği, Kaya Gazı Semineri'nde kaya gazı uygulamalarının önemini ve faydalarını masaya yatırdı.
Çelik İhracatçıları Birliği sektörün gelişimine yönelik çalışmalarına hızla devam ediyor. Birlik, ABD'de alternatif bir enerji kaynağı olarak ön plana çıkan ve ülkemizde de önemli rezervleri olduğu düşünülen "Kaya Gazı" ile ilgili tüm detayları düzenlendiği seminerde katılımcılarla paylaştı. Geleceğin en önemli enerji kaynağı olarak görülen kaya gazı, özellikle sanayide enerjiyi yoğun olarak kullanan çelik sektörünün rekabet gücünü kuvvetlendirecek ve böylece enerji açığını da kapatacak.
"Kaya Gazı"nı alternatif bir enerji kaynağı olarak gören birçok sektör temsilcisinin yoğun ilgi gösterdiği seminere, Teksas Üniversitesi'nden Enerji Ekonomisti Dr. Gürcan Gülen konuşmacı olarak katıldı. Seminerin diğer konuşmacıları ise; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Koca ile Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci oldu.
Dr. Gürcan Gülen, "Kaya Gazı"nın diğer kaynaklara göre daha ucuz görüldüğü için dünya açısından umut oluşturduğunu belirterek konuşmasına başladı. Araştırmalara göre "Kaya Gazı" arzının yüksek olduğunu ancak talep ile bu arzın kullanılabileceğin belirten Gülen, ABD ve dünya genelinde kaya gazı kaynak ve rezervlerinin değerlendirilmesi, kaya gazı üretimi için gerekli ekonomik şartlar, Türkiye'deki kaynaklar ve şu ana kadar yapılan yatırımlar ile ekonomik kriterler, ABD, Polonya ve Arjantin örneklerinden hareketle kaya gazında servis sektörünün önemi, Kuzey Amerika'da artan gaz ve petrol üretiminin dünya piyasalarına etkileri ile kaya gazı sektöründeki faaliyet artışının demir çelik sektörüne etkileri konusunda sektör temcilerine bilgiler aktardı.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı ülkemizdeki enerji kaynakları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak kaya gazının önemine dikkat çekti. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Koca da yaptığı sunumda; kaya gazının nasıl üretildiği ve rezervler, dünyadaki kaya gazı üretimi ile ülkemizdeki potansiyel, kaya gazının çevre sağlığı açısından değerlendirmesi, ülkemizdeki kaya gazı üretimi ve uygulama çalışmalarını anlattı.
Seminerde kaya gazının çelik sektörü açısından önemini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "Sektörümüz, Türkiye'deki enerjinin yüzde 21,6'sını tüketiyor. Türk çelik sektörünün üretim maliyetleri içinde enerjinin payı yüzde 10 civarında. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan ülkelerden biri olarak bu maliyetler sektörümüzü rakipleri karşısında dezavantajlı konuma düşüyor. Bu nedenle kaynak olarak kaya gazı özellikle bizim için hayati bir öneme sahip. Çelik sektörünün en önemli pazarı ABD. Zengin kaya gazı rezervlerine sahip olan ABD bu rezervleri kendi sanayisinde kullanıyor. Böylece bu ülkeye karşı rekabette zaman içinde dezavantajlı konumu düşeceğiz. İhracatımız da olumsuz yönde etkilenecek" dedi.
Kaya gazının sadece Türkiye'de değil dünyada da dengeleri değiştireceğini belirten Ekinci, "ABD şu an enerjisinin yüzde 30'unu kaya gazından temin ediyor. 2035 yılında ise ABD enerji ithal eden değil ihraç eden bir konuma yükselecek. ABD'deki yeni enerji kaynağını keşfeden diğer ülke sanayicileri üretim yatırımlarını bu ülkeye kaydıracak. Bu süreçte ülkemizin geride kalmaması için yerli kaya gazını değerlendirme yönünde elimizi çabuk tutmalıyız. Zira, sanayide kullanılan enerji maliyeti ülkelerin ekonomik rekabet edebilirliğini belirleyecek olan, çok önemli bir unsurdur. Daha da önemlisi enerjinin ülke kaynaklarından temin edilebiliyor olması çok daha da önemlidir. Ülke sanayimizin geleceği için yerel alternatif enerji kaynaklarının çok önemli olduğuna inanıyoruz" diyerek konuşmasını bitirdi.