Haberler

Çelik Üretiminde Maliyet Tasarrufu İçin de Teknoloji

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cüruf atıklarının değerlendirilmesi tasarruf için en önemli adımlardan biri.

Çelik İhracatçıları Birliği; çelik üretiminde maliyetleri azaltmak için dünyada kullanılan teknolojik yöntemleri mercek altına aldı. Bu yöntemlerden biri de "cüruf atıkları"nın değerlendirilmesi… Dünyanın birçok ülkesinde cüruf atıkları teknolojik gelişimle; kimyasal bileşimine bağlı olarak ayrıştırılabiliyor ve demiryolundan çimentoya, asfalttan çatı sistemlerine kadar birçok alanda tekrardan kullanılabiliyor. Üretim maliyetlerinde tasarrufu sağlayan diğer metotlar ise "metalurjik katkı malzemeleri" ve "hurda sahası yönetimi"… 'Çelik Teknoloji Seminerleri'nin üçüncüsünde üretimde maliyet kontrolü için uygulanabilecek tüm teknolojik gelişmeler sektör temsilcilerine aktarıldı.

Çelik İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş.'nin eğitim misyonu kapsamında sürdürdüğü "Çelik Teknoloji Seminerleri"nin üçüncüsünde "Çelik Üretiminde Maliyet Kontrolüne Yönelik Teknolojik Gelişmeler" konusu ele alındı. Açılışını Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci'nin yaptığı seminere, seminer ortağı Harsco Metal ve Minareller Firması Genel Müdürü Franco Bruno ve firma temsilcilerinin sunumları ile devam edildi. Dünyanın birçok ülkesinde cüruf atıkları yönetimi, sistemleri geliştiren ve uygulayan Harsco Metal yöneticileri; bu konudaki uygulamaları, yöntemleri ve üretilen ürünler ile ilgili bilgileri Türk çelik sektörü temsilcileri ile paylaştı.

Bugüne kadar atık olarak kabul edilen çelik üretim cürufları, artık teknolojik gelişmeler ile birlikte atık olmanın ötesine geçiyor. Düzenli depolama alanlarında tutulan çelikhane ve pota ocağı cürufları, artık teknolojik yöntemlerin uygulanması ile çeşitli sektörlerde hammadde olarak değerlendirilebiliyor. Başta karayolları olmak üzere, depolar, park sahaları ve asfalt, beton bloklar, parke taşları gibi ürünlerde, tren yolu balastı, yol dolgusu gibi çok çeşitli uygulamalarda sentetik agrega olarak kullanılabiliyor. Buna yönelik olarak Avrupa'da ve ABD'de standartlar geliştirilerek uygulama geçirildi.

Seminerde, üretim maliyetlerini düşüren ana konularından bir olan metalurjik katkı maddeleri üzerinde de duruldu. Üretilen çeliğin kalite normlarına uygun olması ve nihai ürünün hedeflenen teknik özelliklere sahip olması için metalurjik katkı malzemeleri kullanılıyor. Bu malzemelerin geliştirilen yeni teknolojilerle etkin kullanılması ise maliyetlerde düşüşü beraberinde getiriyor.

Maliyet kontrolü açısından en önemli maliyet kalemi olan hurda ile ilgili olarak; çelik üreticileri tarafından entegre vinç sistemleri-on line- hurda taşıma ve boşlatma ile bilgisayar takip ve kontrolünden oluşan teknolojik gelişmelerin uygulanması ile hurdayı doğru bir şekilde hazırlayıp ergiterek önemli miktarlarda maliyet indirimi sağlanabileceği belirtiliyor.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci yaptığı konuşmada; "Sektörümüz, Türkiye ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörlerden biri. Türk çelik sektörü olarak üretimde dünyada sekizinci, Avrupa'da ikinci sıradayız. Ürettiğimiz ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Bu açıdan da toplam çelik ihracatında yedinci, inşaat demiri ihracatında ise dünya liderliğimizi koruyoruz. Bu rakamlar bizi mutlu eden bir durum ancak ihracat birim değerlerimiz açısından sıralamada istediğimiz seviyede değiliz. Özellikle son iki yıldır uluslararası piyasalardaki rekabet koşullarının zorlaştığı hepimizin malumu. Bu nedenle üretim maliyetlerimizi kontrol etmek, azaltma yoluna gitmek daha da önemli hale geldi" dedi.

Namık Ekinci, "Ayrıca çelik sektörü üzerindeki diğer çevresel yükleri de irdelediğimizde rekabet gücümüzün daha da zorlaştığı görülüyor. Bu yüzden katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihraç edilmesi ön plana çıkmaya başladı. Bütün bu detayları göz önüne alarak sektör temsilcilerimiz adına dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tüm dünyada kullanılan, maliyetlerimizi düşürecek metotlar ile katma değeri yüksek ürünlere ulaşarak ihraç değerlerimizi yükseltmeye açığız. Gerek üretim gerekse ihracat açısından dünyadaki yerimizi daha da üst sıralara çıkarmaya odaklandık. Bu doğrultuda MATİL şirketimiz ile birlikte sektör temsilcilerimizin gelişimine katkı sağlayacak, merak edilen ve araştırılması istenen tüm konularda seminerler düzenlemeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close