Haberler

Çelik'ten Çözüm Sürecine Destek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sait Çelik, barış sürecine destek vererek, "Ülkemize bahar geldi, artık yeniden bir dirilişi yaşıyoruz." dedi.

Uşak Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türkçe Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "Dünyada Türkçe" konulu çalıştayda Türk edebiyatı, Türkçe'nin dünyadaki yeri ve önemi konuşuldu.

Çalıştaya Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hayati Develi, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Boz, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kara ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Demir konuşmacı olarak katıldı.

Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen çalıştayda çözüm sürecini değerlendiren Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, "Ülkemize bahar geldi, artık yeniden bir dirilişi yaşıyoruz. Hem mevsim olarak bahar geldi, hem de sosyal olarak baharı gümbür gümbür yaşıyoruz.

Milli birlik ve kardeşlik projesinin hayata geçirilme süreci yaşanıyor. Biz üniversiteler olarak bu konuda yeterli aktivasyon gösterebildik mi? 30 yıldır devam eden hatta bunu daha da uzun tarihlere atabiliriz, ülkemizdeki kardeş kavgalarına üniversiteler çözüm önerileri sunmak yerine maalesef bu kardeş kavgasının birer oyuncağı oldu.

Kardeş kavgalarının bitirilmesi konusunda üniversitelere baktığımızda hiçbir yüksek lisans ve doktora tezi üretilmemiş, sadece askeri ve güvenlikle ilgili raporlar ortaya konulmuş" dedi.

Üniversitelerin güvenlik eksenli bakışlarının dışında sosyoloji ve tarih bölümlerinin sorunların çözümüne katkı yaparak tez ortaya koymaları gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Biz hep duyarız diğer kıtalardan Güneydoğu'yu, lehçeyi ve kültürü araştırmak için büyük kaynaklar ayırırlar.

Diğer kıtalar Güneydoğu'yu araştırılırken, ülke olarak sürekli bir takım resmi tezler tutturduk. Sonuç olarak terör nedeniyle 400 milyar dolar maddi kaybımız var. Manevi kaybımız ise maddi kayıptan daha ağır. Neden çözüm sürecinin daha önce alt yapısını oluşturmadık bunu eleştiriyoruz.

Şimdiki aşama tam çözüldü iş bitti denecek bir hadisede değildir. Aynı zamanda sosyal kardeşliğin tesisinde de üniversitelere büyük görevler düşüyor. Zararın neresinden dönülürse kardır diyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de terörün sona ermesiyle dünyada lider ülke olma hedefine ulaşacağını sözlerine ekleyen Rektör Çelik, "Milli birlik ve kardeşlik projesi ile birlikte Türkiye'nin uçuşa geçme ve lider ülke olma pozisyonu ortaya çıkıyor. Bu noktada da dilin önemi ortaya çıkar.

Çünkü dil olmadan kültür ve medeniyet olması mümkün değildir. Biz de üniversite olarak Türkçe'nin dünyadaki yerini, Türk kültürünün tanıtılması konusunda çalışmalara bir nebze katkıda bulunmak için çalıştay düzenledik. Lider Türkiye için üniversitelerin alt yapı oluşturması gerekiyor.

Biz de üniversite olarak Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türkçe Öğretim Merkezi kurduk. 15-20 yıl öncesi Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar olan ve iştahımızı kabartan Avrasya ideali vardı. Şimdi onunda ötesinde global dünyada Türkçe'yi ve Türkiye'yi temsil etme ve tanıtma ideali var" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title