Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Çekmeköy Sempozyumu" Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, eğitim, sağlık ve kültürel anlamda birçok sorunu 8 yılda çözdüklerini belirterek, "Aciliyet gerektiren sorunumuz bulunmuyor.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, eğitim, sağlık ve kültürel anlamda birçok sorunu 8 yılda çözdüklerini belirterek, "Aciliyet gerektiren sorunumuz bulunmuyor." dedi.

Çekmeköy Belediyesi tarafından düzenlenen "Çekmeköy Sempozyumu", Turgut Özal Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Poyraz, Çekmeköy'ün, 2008'de ilçe olduğunu hatırlatarak, o tarihten bugüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Poyraz, 8 yılda çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, aciliyet gerektiren sorunları bulunmadığını vurguladı.

İlçede eğitimin çok önemsendiğini vurgulayan Poyraz, şu bilgileri verdi:

"Eğitim, sağlık ve kültürel anlamda birçok sorunu 8 yılda çözdük. Çekmeköy ilçe olmadan bir lisemiz vardı, özellerle birlikte şimdi 35 lisemiz var. İlçede 100'e yakın okul var. Bu büyük bir başarı. Sayısını artırdığımız okullarımızın yapılmasında hayırseverlerin de katkıları büyük oluyor. Üsküdar denildiğinde Kız Kulesi akla gelir. Biz de 'Çekmeköy denildiğinde ne akla gelsin?' dedik. Çekmeköy denilince akla eğitim ve kültür vadisi gelsin istedim. Bugün gelinen noktada bunu gururla söylüyoruz, eğitim ve kültürde çok önemli bir noktaya geldik."

Eğitim ve kültür alanındaki gelişmelerin yanı sıra altyapı çalışmalarına da önem verdiklerini kaydeden Poyraz, geniş yolların bağladığı, mahalle kültürünün yaşandığı yerleşim birimleri kurduklarını ifade etti.

"Parmakla gösterilen ilçe olma yolunda"

Sempozyumun koordinatörü ve Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel ise toplumları ve ülkeleri geleceğe taşıyan en önemli şeyin bilgi olduğunu belirterek, "Bilgi varsa eğitim, sağlık ve hukuk var. Belediye Başkanımızın bize verdiği yön tayininde artık Çekmeköy'ün eğitimde, kültürde İstanbul'un parmakla gösterilen ilçesi olması yolunda devam edeceğiz."

Çekmeköy'ün tarihi derinliklerine inmek için bu sempozyumu düzenlediklerini vurgulayan Yüksel, "Şehir tarih ve gelecekle alakalı 2 günlük bir sunumla, hocalarımızı dinleyeceğiz. Bunun sonunda da sempozyumu kitaplaştırarak Çekmeköy'ü, sadece İstanbul değil, 81 vilayetimizin bildiği ve herkesin merak ettiği bir ilçe haline getireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Yüksel, ilçenin tarihiyle ilgili belgeseller hazırladıklarını ve bu sempozyumu her yıl sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

"Çekmeköy lojistik ağlarının merkezi oluyor"

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ise İstanbul'un tarihin yükünü taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul tarihte 3 imparatorluk görmüş güçlü bir başkent. 2. Dünya Savaşı sonrasında, yeni bir gelişim ve iktisadi kalkınma dönemine giren şehrin başka türlü bir canlılık içinde olduğunu görüyoruz. Sanayileşmeye dayalı güçlük bir çekim merkezi haline gelişi, beraberinde nüfus yükünü de getirdi. Ulusal ve uluslararası göçün getirdiği demografik yük, tarihi, toplumsal yükle birleşince İstanbul yüklü bir şehir oldu. Dolayısıyla yönetimi çaba ve özen isteyen bir şehir oldu."

Son dönemlerde İstanbul'da alt yapı yatırımlarının, düzenlemelerin ve belediyeciliğin gelişmesinde ciddi adımlar atıldığına işaret eden Prof. Dr. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehrin nefes alacağı ayrı bir alan olarak da Çekmeköy'ün geliştiğini görüyoruz. Son dönemdeki çevre yolu bağlantılarının da olması Çekmeköy'ü ciddi bir lojistik ağ merkezine oturtuyor. Sempozyumda ilçedeki iktisadi ve sosyal imkanlar, demografinin getirdiği imkanlar neler olacaktır. coğrafyanın ve doğanın getirdiği imkanlar nelerdir. Bu konulara bakmak istedik."

Sempozyuma Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Salih Kırıcı'nın yanı sıra akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili özel sektörün temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmaların ardından, Prof. Dr. Coşkun'un moderatörlüğünde gerçekleşen ve "Şehir, Tarih, Toplum ve Gelecek" konusunun ele alındığı oturuma, Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Korkut Tuna, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Sırma Turgut katıldı.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Prof. Dr. Vahdettin Engin'in moderatörlüğünde gerçekleşen "Tarihin ışığında Çekmeköy'ün Bugünü Anlamak" konulu sonraki oturuma ise, Dumlupınar Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay, "Çekmeköy Tarihi" konulu sunum yaptı.

Dumlupınar Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Şakir Turan, "Çekmeköy'ün Türk Hakimiyetine Girişi" sunumunu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Engin Kırlı, "Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Çekmeköy'e Gelen Muhacirler" sunumunu, Dicle Üviversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Salih Erpolat ise, "Osmanlı Döneminden Cumhuriyete Yoros Nahiyesinin Tarihi Coğrafyasında Meydana Gelen Değişmeler" sunumlarını gerçekleştirdi.

Yarın da devam edecek sempozyumda, "Çekmeköy'ün Ekoloji·si·", "Çekmeköy'ün Nadir ve Endemik Bitkileri", "Çekmeköy ve Çevresinin Ballı Bitkileri", Çekmeköy'de İkti·sadi· Yapı, "Ulaşım Ağları Açısından Çekmeköy'ün Lojistik Potansiyeli" ve "Mi·mari· ve Mekansal Geli·şi·m Açısından Çekmeköy" konuları ele alınacak.

Çekmeköy'de yaşanan değişimi, tarihi, sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan tartışmayı amaçlayan sempozyumda, kenti anlatan kısa bir film gösterimi de sunuldu.

Sempozyuma, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından telgraf gönderildi.

Çekmeköy'ün gelişiminin tarihsel perspektifle ele alındığı, ilçesinin sosyolojik, iktisadi, ekolojik ve mimari yapısının da tartışıldığı sempozyumda, ilçe için bir durum tespitinin yapılması hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel
title